一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 23

978 回覆
4 Like 1 Dislike
好多N車去元朗,再轉的士就慳好多
元朗今日清曬未?好擔心星期一冇
一房大把喎
300幾果款
透過房委會轄下「租者置其屋計劃」(下稱「租置計劃」)購得單位不足10年內(由與房委會簽訂該單位轉讓契據日期起計)的業主及其戶籍內的所有認可家庭成員,亦可以申請本銷售計劃。
「租置計劃」單位業主須在簽署買賣協議購買房委會的居屋單位當日起計三個月內,或在房委會特准一次過延期的三個月期限內,將現居「租置計劃」單位出售及完成簽訂單位轉讓契據的手續;然後才可繼續辦理簽立居屋單位轉讓契據的手續及繳付樓價餘款。

認真問,實行到既機會率係咪好微,假如我搵定買家,又唔一定一抽即中。但抽中左先搵人接手,得3個月時間咁短,搵唔到買家既風險好大下。真係有人成功做到咩,好似都未見過有人分享呢種成功案例
只要你個價啱點會冇人買
預計禮拜一淨返2XX個左右
將來再搵得多啲,元朗搵車位同租金 都易過安達臣山上面

住過呢啲山上市區, 真係死症黎, 交通只會愈黎愈差, 因為人只會愈黎愈多, 唔會有得改善
住緊嗰啲由租轉買,可能只係40萬,轉手賺一兩球,下手仲多謝你平賣比佢
但係唔想補地價嘅情況下,正常我要賣俾合資格嗰啲綠表人士,唔知賣樓個價格又會唔會有限制?
賣幾錢都得

事實上買咗租置就係用咗房屋福利,而家比機會多條後路,門檻高啲阻止人濫用係好事

但如果補地價,不如直接買多間私樓,keep兩層樓
係,有心補地價既,不如買多層
唔要求個廳有窗, 可以做埋兩房tim, 好似
今日收到message 18日係咪都一定冇晒好野 我記得自己個號碼係第99個喎
都仲有一房
我冧巴咁後,都叫我18號揀樓
仲有朗天
其實白非核係咪有出頭天了?
好難講
今日有信到, 但入面講 有份HD1140C表 但入面又無
我覺得白家90左右可能清得哂
白核1號好似從來都無機會買?
假如你未寄回
我網上交表申請之後就收sms 話到時揀樓先審查,所以由頭到尾都無果份1140C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞