一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 23

978 回覆
4 Like 1 Dislike
綠置得咁少3房 應該都俾華富邨d人買晒
家庭隊揀到三安、朗天兩房

我覺得今期數據冇乜參考價值,叫到而家仲有一房,白表趕唔切審查

但你堅持想知嘅,可以睇招生excel
帶齊文件即場睇囉,過到審查先簽約比錢
買完之後一個月內要申報
但成員有物業就冚家DQ,所以要除名
唔好信其他人或者唔熟新例嘅邨辦
自己填form連埋居屋地址交去除名就得

係咪搬細單位要睇返你現居size,Google 「寬敞戶」或者爬文
唔記得21定22有討論過
揀完心儀單位會hold住 對野睇文件? 之後簽約比錢?
幾時先到白單揀樓?
賣剩900個單位,或者全部家庭隊叫哂之後
你預5月
Lm
我之前已經寄左份審查表比佢哋,我係咪可以問吓可唔可以搵番出黎,唔使再print?
因為又要搵公司填份野
你可以打比主任,問下仲有咩未齊,佢會拎返出嚟望下,再叫你當日補交欠嘅嘢,唔駛全部交
本身住幾大先?
如果新界兩房都要既話,就等下期啦
非市區唔買既話,就要衡量下你有幾急需要上車
35x
本身都係想買新界兩房
唔洗咁大壓力
有公屋住就定d黎
新界唔難
抽多2-3期就肯定有
希望有,多謝安慰
本身諗住抽居屋就唔裝修 而家想細執下油下油咁等抽到好過
所以我之前經常建議入表嗰陣,大家都清醒就傾好意向,註明邊啲不能接受(例如有人唔要2樓,有人死都唔要向北)
而唔係傾想要邊啲

例如我屋企,政府1月公佈嗰陣,已經傾好首選380尺,接受申請前就傾埋邊啲樓層唔要,租置屋邨有邊啲接受,budget幾多,邊個落名,層樓日後點樣分之類
到真係交表又撞正要填入息申報,就決定280都要,仲傾埋一定唔夠住,其他人幾時除名搬走

屋企個長者睇完模型之後,寫哂380尺要邊堆,其他唔考慮,佢而家研究緊280嗰啲

不過綠表唔急,有長者搏麗玥啦,最緊要而家傾好,傾埋邊種戶型點樣𢵧房,否則A想整玻璃房透光,B就覺得似大酒店瞻仰遺容
到時先嘈「早知買大啲啦」,搞到撻訂就無謂
湖山路大貨,唔急嘅仲有橫洲
我屋企就係咁煩,想翻新又驚整完要搬細單位,寧願搬一次,唔駛煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞