一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 23

978 回覆
4 Like 1 Dislike
咁個問題就黎啦 唔計黎緊既朗然(有排未收樓 所以應該按揭都未做)所有之前既居屋全部賺錢 只要肯賣一定cum得到條數 所以唔會出現要擔保人上身既情況
條女應該反轉豬肚就係屎
趁仲未收經出去搵過件,一係就叫廢老第二個仔娶番佢囉
個陣好似睇新聞話會收緊咁既
嫁著個弱智既
睇人爭產最開心
收緊係收緊富戶審查姐 同居屋兩回事
又未必,如果係居屋2022買嘅貨尾房協,好似未過禁售期?(唔肯定)
收緊係24個月內冇物業
不如你拎返申請須知,或者個新聞嚟討論啦

我驚你比所謂嘅「新聞」誤導
有人就係咁樣推測:老爺比首期,仔供樓,兩個長命契

未有仔女,隨時離婚嘅,所以層樓唔落女方名
但又要條女做埋擔保人爭得產都係呢啲case,叫個廢老第二個仔娶番條女咪所有野解決
如果我係個老人,年紀又大
會拎層樓去財仔做業主貸款,拎筆錢去環遊世界
借爆佢之後老破
如果真係fit晒咁多條件既 又無人肯繼續供既
咁個老豆咪照破產 層樓就會交左俾破產管理署處理
等佢甩手之後就會再還錢俾銀行
咁就由破產管理署去諗辦法甩手啦
唔計債務問題,而家老爺賣樓,賺大錢買另一間,或者搬去老人院過世,新抱乜都冇,仲要搵屋搬

如果個大伯陰濕嘅,將每月供養老豆嘅錢入去細佬戶口
上到庭死咬住係佢有出錢供,慢慢打官司囉,老爺同大伯賣樓賺咗筆,拎一百幾十萬嚟同新抱玩
咁其實好簡單姐 佢想將層樓留俾另一個仔
咪叫另一個仔供囉 定個老野純粹想水9個新抱幫手供樓
如果係既話 只要佢有供款記錄 到時候點都要分一份俾佢 唔係寫遺囑話唔俾就可以唔洗俾
所以純討論,細節外人唔知

但夫妻唔好咁老定,諗住一定係老嗰個死先

而無論任何情況,做擔保都要謹慎
咁就要睇返新抱本身有無幫手供樓啦
如果無既 咁成件事唔洗討論 因為佢都無出過錢
如果有既 就會分返佢自己個份 就係咁簡單
我以為收緊24個月內無物業係講緊查資產咁都係簽份聲名話無就pass喇又
單野其實好簡單 就咁睇落似係個老既黑心
個仔死左想貪埋新抱個份
但香港法律有充足保障個新抱 有份供樓 就拎得返 所以根本就唔洗驚
你咪就係要靠資產審查黎申報你無物業
呢個係所有公屋戶都要做既野
同居屋完全無關係
保額=/=價值
危疾到期 資產係0
除非有儲蓄成份,個part 先有價值
買保險=倒錢落海
一般危疾都會連儲蓄(d佣高...sales實叫你買儲蓄危疾)
如果係買terms既 就唔會有任何價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞