一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 23

978 回覆
4 Like 1 Dislike
【居屋2023】持續更新數據 📈

早前與大家分享居屋銷情理想的實況,但近日又開始聽到有人認為「近期的居屋都未能全部出售」,我亦特意請同事查看過往和最新數據,與大家一起看看居屋實際銷情。

過往數據顯示,自2014年重新推售居屋開始,房委會共推出了41,300個單位,由「居屋2014」至「居屋2022」都全部售罄,居屋受歡迎程度可見一斑。至於最新的「居屋2023」銷情,截至昨日已出售了約78%,與過往情況相若,只剩下約2,100個單位,對比尚有超過11萬人未被邀請揀樓,比例高逾50倍。因此,我們有信心今期居屋也會全部售罄。

希望關心居屋銷情的人士都能夠掌握上述更準確的情況。我們房屋局也會繼續致力構建房屋階梯,供不同需要的市民安居。

即將就「居屋2023」前往揀樓的市民,可到以下網站了解更多相關資料。

居屋2023網站
https://www.housingauthority.gov.hk/hos/2023
請於此參閲法律要求之資料及陳述
https://www.housingauthority.gov.hk/hos/2023/disclaimer.html

#居屋2023 #最新數據
有個問題
如果綠表買居屋,已經買左等交樓
在等候期間資產變動是否完全無影響?
例如等候時買多間私樓,除左要即刻交還公屋之外
間樓花居屋係未都好安全?
買完私樓就到時等比人拉同上庭啦
又黎 語言偽語
上年白核排 10000 完晒
而家白核 排30000 都有得揀
所謂既 11萬人未揀 有7萬係白單 1萬綠單
居屋事實最後都係會賣得哂,冇分別
今年單人就快破紀錄 有三安一房 375 呎揀

#19-04-2024

一房剩 1,004
家庭剩 1,023
只要有多 *20組* 家庭買280呎 單人會有一個 一房
係咪唔記得仲有白表非核心家庭
仲有萬3 個白核未揀樓
多數都清晒 剩 1000 個 quota
唔好意思
有件事一直想問係關於揀樓次序
我知搞珠之後抽排次序分00-99 100組
會長者 家庭 單人咁排
究竟係會第1組開始長者家庭單人咁嘅次序揀
揀完一組先下一組
定係長者順次序揀,直到到quota 先家庭順次序揀,
得返單人預留quota先再單人順序揀咁?

如果係後者
綠置居單人抽到第一粒珠都揀唔到好野?
目標係大一房
睇#3,唔明再討論
我就係唔明第5點
我見單人係排最後
究竟第一組別單人先
定第二組別嘅長者/家庭先?
簡單講,例如單人配額係500個,咪就係成個計劃賣剩的最後果500個先輪到單人隊開始揀
係後者,單人永遠只能買開放式
3安位置唔好,價錢又唔係特別平
遲吓誠哥係嗰度有新盤開賣,如果平均尺價見四位數就真係吐血
我覺得3安居屋>誠哥首置
就算呎價差唔多
管理費都平好多掛
而家d私樓$3-5/呎
3安係未補價, 仲要公屋料清水樓,長實渣極都係私樓又包裝修,點都高一班, 如果呎價差唔多, 咁3安估值一定大跌,個差價都夠你交足成世管理費
3安一定要自住,私樓你供唔撚掂,可以死死地平租比人
質素差咁遠 三安班人真係預要自住一世
事實係點都賣得哂
長實樓一向都麻麻啦
搵唔到首置盤係邊間起
如果係精盡就仲衰
咩叫破紀錄
以前無開放式果時,單人都買到一房
係房署做爛個市,明明正常既野你都覺得唔正常
居屋都蟹
居屋2016, 2017
單人係買到1房
2016年開始有單人配額
2018年啟朗,裕泰先開始有開放式賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞