一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 23

978 回覆
4 Like 1 Dislike
我入咗fb 3個,WhatsApp 2個
暫時未仔細睇,只係間中望下啲黑店手法
應該係DQ咗,佢哋揀完樓,滿心歡喜但買唔到
唔用晒巴打......
其實點解會dq
之前聽過有人dq原因係計錯儲蓄保險個價值
申請者以為計23年7月尾個數,但房署係計保險期完咗既價值,即刻爆咗資產
計完左成個計劃?唔係計當下退保時嘅現金價值咩?
綠表而加唔係要審查咩
綠表冇野要審,直接揀樓
都幾肯定唔係咁
群組見到有個幾值得討論/留意嘅case

父+夫+妻買房協居屋,
父+夫長命契(唔知係父有資助首期而落名,定係想妻留返首置人頭)
夫入息不足,由妻做擔保人

夫死,層樓由父獨得,打算立遺囑留比另一個仔

問題就係妻冇業權,但層樓斷供就佢上身

最理想方法係賣樓,但父就要另外搵地方住
或者轉擔保人,但邊個會接幾百萬嘅債?
而家就算打官司,無論輸贏,啲錢最終都係入律師袋

嚟緊打算用長者隊買屠房嘅,考慮清楚,唔一定係長者死先,記得了解清楚長命契
用得廢老隊呢啲風險就一定有
正常計,房協就冇呢個問題,所以我估係長者有出錢或留妻嘅首置名,群組有人就估計父子兩人都唔太信任妻,所以冇落佢名
否則夫妻供樓,兩夫妻落名就得

不過我又覺得,第一間居屋都搞唔掂,要用埋老婆做擔保,咁快留定N年後嘅首置名做乜
結果而家老婆冇樓但有債,而首置慳稅已不存在
咁一開始係邊個供先?如果女人有份供 可以打官司分返自己個份 而且呢d情況會搵遺產執行人先 唔會第一時間就搵擔保人
邊個供都係律師蠃
而家就算打官司,無論輸贏,啲錢最終都係入律師袋

而且長命契唔算遺產,父供唔起,銀行就搵擔保人

我嘅結論係凡事唔好算得太盡
父死,咪落妻囉,點遺產?
間屋邊個最後死就邊個既,唔係咁玩咩?
首先無提及過層樓係邊個供所以我先話打官司姐
如果本身層樓一直男方供開 咁已經唔洗打官司啦
長命契只係簡化左既遺產 唔洗搞一大堆手續咁解姐
所以條按揭數會去左老豆個度 如果佢供唔掂 銀行會call loan先 唔會跳過業主直接走去搵擔保人咁智障如果你話賣左層樓 都cum唔返條數 都係老豆破產先 都搞唔掂 最後先搵擔保人
以家佢地就係講緊妻無名 父想將層樓寫落第二個仔度
咁個老婆既無樓 又要還錢
但中間完全跳過父係業主呢樣野
無啦啦直接變左走去搵擔保人
間屋係父+夫長命契
而家夫死,父係唯一業主

但擔保人係妻

父賣樓還債,唔夠嘅父破產,妻上身
因為睇死個父供唔起層樓,兇 / 水個新抱繼續幫手供
所以話呢,睇到呢啲爭產就最開心
用廢老隊用咁爽
廢老有乜能力供再講個白痴老公死撚埋,條女都冇任何關係啦
而家係後生嗰個死先,老爺未死
所以層樓係老爺嘅
除非個新抱係傻既 如果唔係俾我都唔會繼續幫手供啦 層樓又無自己名 老公又死左 同你老爺有親咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞