一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 23

978 回覆
4 Like 1 Dislike
我覺得安樺肯定會出現康城拆主力牆事件既翻版
居屋蝕讓無人講
凱樂苑賺左兩球出面就嘈到拆天
話就話賺222萬
但中間業主肯定有add value裝修下
唔似私樓唔洗執都住得
所以話賺200萬都講多左
安樺好似係比其他屋苑寫得更加多野
安樺係用組裝合成
廚廁大部份牆都係主力牆
拆左會有結構問題
改動到樓下漏水樓下就有機會換樓
未揀樓或者揀咗以下屋苑嘅,睇完先諗點樣裝修,唔好亂嚟
漏水都事小,如果同一柱有十戶八戶郁咗

打風都唔知點算,半山又食風
唔止安樺啦…….朗天都係…

其實係唔係呢幾年新居屋都會寫?

我睇YouTube 裝修片,好多都拆牆
朗天同安樺成個砌出黎,新建築方法!
朗天個高度都係新高黎,因為技術問題,延長左建築時間
等睇拆主力牆幾層都拆,康城2.0
朗天同安樺唔同
朗天只係廚廁中間share果幅牆唔拆得
平時都唔多人拆
通常最多都係拆黎偷位放洗衣機

但安樺係除左廚廁中間share果幅牆之外
廚廁向廳果幅牆都唔拆得
有成39cm厚
呢幅牆我諗平時有一半居屋業主都會拆左改做開放式廚房
咁樣個廳同廚房都會大D
而家係新建築方法

裝修片睇下就算喇,骨骨子子做嘅裝修,好多單事後要還原
佢話結構性構件
結構性構件就唔洗講都知唔拆得,拆左會影響結構
咁但係事實上係有非結構性構件
果D咪拆得
但拆完有其他後果就自負
咪話換樓好機會鬥快入紙claim爆佢
裝修公司搵方法證明自己有料,同埋呃多D錢姐
39CM既牆
我真係唔知邊個敢拆
差唔多係一個書櫃既厚度
廚廁就除屯門到到都係

混凝土「組裝合成」建築法
(a) 所有安樺苑單位採用了混凝土「組裝合成」建築法。安樺苑之單位的業主不得干擾、改動、變更或拆除任何結構性的構件 。
(b) 關於任何單位內的保養和建築物安全的指引,包括鑽孔、加設額外配件及改動及加建工程,除裝修指引外,安樺苑業主須遵守混凝土「組裝合成」建築法用户手冊。有關用户手冊會於物業交吉時提供予業主

但安樺係"單位內的保養和建築物安全的指引,包括鑽孔、加設額外配件"都寫明出來

都寫得幾清楚咩叫結構構件
係,所以唔可以單睇裝修片,諗住人哋放上網就係冇問題
識玩嘅,樓上樓下即時話牆身有裂痕係因為佢亂改導致換樓機會就係咁黎

只係呢幅牆唔拆得?
唔係所有廚、廁所牆唔拆得?
十年保用期內,結構有事房署負責,自己郁咗就要講聲恭喜
任何改動都要入則申請唔係一概要還原
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞