一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 23

978 回覆
4 Like 1 Dislike
收風區

個別屋苑嘅群組連結請睇上個PO,或者去其他群組問人

綠置居2023攪珠及揀樓次序

1. 排邊條隊都只都會收到一個攪珠號碼 (申請編號) (參加長者隊要自己剔,唔係申請表有個60歲就自動排)

2. 假設攪珠號碼尾數係"92 ,到攪珠時就會由呢100個尾數(00-99)抽籤,如果第一個號碼抽到"92",咁你就叫做中咗第1粒珠喇
(100個號碼都會排次序,只係傳媒報導通常只講前面10個)

3. 之後就會將每個組別嘅"92",電腦隨機排次序。由於每個組別申請人數唔同,所以每個組別嘅「1個波有幾多人」都唔同 (大約係該組別申請人/100)

4. 攪珠後就可以睇返自己係該組別排第幾個,呢個時候,長者隊就會有兩個次序: 長者隊1個(綠長GE)家庭隊1個(綠家GM),即係傳說中長者隊有兩個冧把

5. 揀樓次序:
- 清拆戶
- 長者隊700個 (即係長者隊入面,700個家庭可以買,買完就停(唔計租置單位)所以唔係排長者隊就一定有樓揀
- 家庭隊:賣完長者隊700個單位之後到家庭隊
即係家庭隊第一個揀樓,係買第701個單位(如果有清拆戶N個,就係買第N+701)

綠表家庭冇分核唔核,亦唔係睇家庭人數分先後

- 單人200個:當剩低200個單位時,家庭隊會暫停,轉由單人隊揀樓 (預留配額)
計埋重售單位,即係百幾尺納米單位

6. 你入房揀樓時,剩低單位都可以揀
「房協樓好高質」

2020年
房協轄下的資助房屋沙田「綠怡雅苑」日前已陸續交樓,但被發現多個單位裝潢參差,房協證實超過一百伙,即約一成二單位有滲水問題,並承諾會全面覆檢屋苑外牆。有新入伙的業主向當區區議員求助,表示單位低處牆身有多處漏水、多塊木地板有發黑跡象,擔心影響結構問題。
房協回覆本報查詢時證實,截至周二,九百六十名綠怡雅苑業主已收樓,約九百三十個單位提出修繕申報,當中超過一百伙懷疑涉及睡房內牆身及木地板滲水的單位,佔已交樓單位的一成二,並承諾為屋苑外牆進行全面覆驗。發言人又指,會積極跟進承建商的修繕工程,一般情況會在二十一日內完成執修工程。

2022年
秀茂坪安達臣道日前發生塌天秤釀成3死6傷工業意外
安達臣道塌天秤工業意外地盤正進行上蓋工程項目,興建房協的資助出售房屋,有1,403伙

2024年
天水圍洪雅路地盤三級火仍未救熄,現場天秤有倒塌危險。
房協指,肇事地盤為洪水橋/厦村新發展區的專用安置屋邨項目第二期地盤,今日下午約1時發生火警。肇事地點是工地的地庫,承建商已即時疏散所有工作人員。房協會全力協助政府相關部門的調查及跟進工作。該項目正在興建962個資助出售房屋單位,預計於2026年落成。
納米:居屋 / 綠置180平方尺 =公屋150平方尺=1-2人單位

開放式:居屋280 = 公屋230 = 2-3人單位

一房:居屋380 =公屋330 =3-4人單位

兩房:居屋440 =公屋390 =4-6人單位

三房:居屋550 = 公屋500=7-9人單位

公屋係計對腳踩到嘅地方,居屋 / 綠置 / 私樓計埋幅牆,所以同樣size,居屋單邊嘅尺數會高過隔離兩邊有其他單位
將軍澳翠嶺峰 裝修不俗
https://www.hkhs.com/tc/housing_archive/id/102
我係想表達「房協樓好高質」呢個信念已經不存在
冧天秤,火災唔係意外,係多個疏忽而造成

翠嶺峰都係睇運氣
https://www.wuchatprop.com.hk/%E9%A9%97%E6%A8%93-%E7%BF%A0%E5%B6%BA%E5%B3%B0/

利申: 想買朗然,但窮
Q13: 想抽到大單位,有咩方法?
A: 結婚 / 離婚 / 攬住長者 / 生仔

終於
係四級火
之前幾次都唔記得改
截至2024年4月9日,以下居屋單位可供選擇﹕
朗天苑面積280至392平方呎;
安樺苑面積296至408平方呎;
安楹苑面積282至395平方呎;
安麗苑面積278至426平方呎及
面積少於296平方呎的租置計劃單位。

等睇傻仔買400尺以為係兩房
lm
今次得返d 1房唔搏就算 等麗玥有一房我應該就殺
師兄咩隊🙏🙏?
起碼要市區兩房先買唔介意慢慢抽
家有長者
等得既當然係抽落去有心水為止啦
祝好運
初步數據睇
超多綠表客申請

利申:業主,唔參加呢個遊戲
又有長者
唔怪得咁有信心
唔係架 幾次粒波都係5x 到 8x 有鬼用
呢轉8x?

我知自己差運,有靚景2房,用左長者隊了
想問下有冇知今期白家/綠家揀唔揀到2房有嘅話頭幾多號先揀到
係啊 居屋8x 睇下綠置個no. 抽成點啦今次
有冇清知呢排揀樓完先審查過程係點呀大約
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞