一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 23

978 回覆
4 Like 1 Dislike
普通term係價值0
危疾儲蓄就到萬期可以拎翻因為
現金價值(cash value) 開頭幾年會好低
等如/低過已繳保費
慢慢先升到20年後嘅20幾萬
內部指引你會係fb度搵到
咪信咁多網上fd野啦,呢啲內部野全部算機密文件黎

如果跟返佢自己寫既指引 咁應該樓上係俾人fake
以前識啲保險佬,都係建議家居保、火險之類買足

養家嗰個要買人壽,小朋友買醫療,確保有需要就即刻去私家,唔會因為錢而有任何延誤

其他就自己儲錢算啦
可能7月30嘅價值係10萬
4月升到15萬,揀樓用近期嚟計,計15萬
咁樣解釋會合理啲
如果你買左幾年先得丁屎咁多,但計最後價值咪大部人都可以唔使過?
《妄想政府撳樓價》何永賢:本港樓市狀況已改變 可提早規劃公營房屋供應量
https://lih.kg/3675385
係咪又準備停賣居屋
咪傻上面講左房住不炒
咩年代既消息呀早排上面先放寬左d樓市辣招
應該係壓得太勁 搞唔掂 又開始放寬啦已經
Lm
呢位林生梗係唔識死影到個file皮都可以紀律聆訊,真係公務員會咁做?忽上腦
白核2人抽左幾年,次次粒波都排80幾,今年第一次出信叫我報入息有機會簡樓,冇野麻
舊年12月

今年3月

其實而家嘅資助房屋,逐步分返清晰嘅階級(置業階梯)

短時間內唔會停居屋,只係放慢就得,之前細單位追到數目,而家限尺

過去咁多年,香港樓價波幅太癲,而家逐步調整到「平穩」,何局長同Ian嫂揸旗,我相信佢哋會做到
唔要留比有需要既人
下次唔使曬參賽費
抽咗幾年都唔做功課,而家比你揀又驚伏?
目前仲有一房,到你嗰陣可能得大開
唔啱嘅下期再玩
佢無需求,由佢放棄
中國去年決定建立首套住房貸款利率政策動態調整長效機制,允許新建商品住宅銷售價格環比和同比連續3個月均下降的城市,階段性維持、下調或取消當地首套房貸利率政策下限。現時共有15座城市取消了首套房商業性個人房貸利率下限。

應該係早排打房打得太勁 跌過頭搞到太多地方頂唔順
開始放寬返 等d人肯出返黎買樓
唔會即刻停售既當然但何局長開始放風
我就覺得唔排除過多幾年就有咁既機會
唔該晒補番出處
係升太勁既後果
已經揀完 但要等審

請問有無巴打知 審要幾耐

佢話有機會聽日要再去

等電話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞