一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 23

978 回覆
4 Like 1 Dislike
係精盡
唔係咁計
如果長實真係放深水炸彈
安達臣所有賣緊既盤都蟹哂
睇下長實會唔會等賣完居屋同朗然先賣
遊戲規則係咁
好野永遠唔輪到你
來來去去都係偏遠地區細單位先有機會買到
點都值錢過居屋啦
真係同尺價邊個會想揀居屋?
真係貪佢管理費平啲咩
如果誠哥賣1萬樓下都唔會揀居屋啦,居屋咁多限制
誠哥個盤應該有會所?
自己花園, 外人入唔到?
5. 揀樓次序:
- 清拆戶
- 長者隊700個 (即係長者隊入面,700個家庭可以買,買完就停(唔計租置單位)所以唔係排長者隊就一定有樓揀
- 家庭隊:賣完長者隊700個單位之後到家庭隊
即係家庭隊第一個揀樓,係買第701個單位(如果有清拆戶N個,就係買第N+701)

綠表家庭冇分核唔核,亦唔係睇家庭人數分先後

- 單人200個:當剩低200個單位時,家庭隊會暫停,轉由單人隊揀樓 (預留配額)

房協先會分第幾組別嘅家庭 / 單人
房署冇咁複雜,賣剩200個單位就到單人隊
我估部份單位尺價4位數
嗰幾間洋房2萬左右
房協都有 誠哥個盤唔會冇啦
低層開4位數真係唔出奇
睇你點定義會所
宜家新盤最cheap點都有間健身室,活動室
2萬
覺得誠哥未必會搞串個party
安達臣上面淨係賣過安峯
無指標樓價
宜家都係跟房署房協
個價計完都叫計得通
但如果誠哥平賣
會影響哂成個安達臣區樓價
上年安秀
今年安楹安樺安麗朗然
未來仲有一個居屋盤,兩個房協盤
全部蟹哂
政府房協多得你唔少
誠哥深水炸彈都炸咗兩獲啦
開低價出貨有幾出奇
開5000蚊呎囉
居屋撻 4000個,香港樓市腰斬好未

成哥個盤有幾千個係政府首置,要比政府拎去賣
政府賣4000蚊跌囉
同我講冇用
同個新聞佬講啦,段新聞又唔係我寫既
誠哥平賣就一定既,
佢都想賺錢,理論上唔會穿居屋價

首置價係貴過居屋價
所以政府個千幾個應該貴過居屋
然後到誠哥自己D單位,佢唔可能賣平過首置
正常推論係咁

如果佢平過居屋,居屋班人直接去抽私樓就得,抽完撻左三安
然後誠哥個盤超9認購200倍,正,香港人之福
誠哥盤點平都唔會平過三安啦...
三安尺價7千零 以家都係吹風見4位數姐 即係起碼都9尾萬頭唔係無可能既事 除非你拎三安補左地價既市值黎計
咁就難講 但以家仲邊有人補地價
誠哥盤4千幾蚊地價,建築費4千,均價賣萬鬆啲就得,整幾戶極低層賣4字頭等人入票

仲有幾間真半山洋房拉高個盤嘅級數

有啲人買三安,係信誠哥有盤喺度,日後唔會太差
睇你當唔當房協居屋係居屋,朗然均價8912,如果私樓價開4位數,當佢10000首置8折就8000,係平過居屋
睇黎誠哥要賣$11500以上
其他盤先唔會蟹
11xxx 咪3安補地價市價囉
所以預誠哥開呢口價上下囉
同位置要居屋坐艇,比私樓貴,無可能
白單真係要等到佛誕
到時睇下居屋賣唔晒比白單都唔買
等睇三安班人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞