【直播】撚樣強鳩遊 五十日 九個國家:杜拜 土庫曼 埃及 黎巴嫩 敍利亞 阿根廷 英國 烏茲別克 土耳其

241 回覆
112 Like 5 Dislike
講油啲中菜濃油赤醬/燒肉仲油
仆街原來強仔已經開咗post我啱啱先知
當年睇你直播埋jupas interview好好笑

睇完個post到而家我都未去過中東好垃圾
高登年代ching
仲記得果陣po錯相自爆 仲有第一次獨遊瘋狂比人呃
果陣入咗另一間c(ity)u
原來已經係8年前
哇 50日長trip 留個名先
今日第30日了但因為太懶 個post去到第10日都未有 一陣食完飯就update
真愛
幾時update下
垃圾國家大集合仲有印屬英吉利
暑假去你預咗40幾度 我3月尾去土庫曼個天氣都唔錯,夜晚涼涼地 最熱都係30度
夏天係日頭熱 夜晚涼 因為係沙漠
高原地區 (Tajik/Kyrgyzstan) 另計
今日會出晒土庫曼佢 尋日訓死咗

劇透幾張Ushuaia

今日晏啲去el Chalten 聽日準備行Patagonia logo座山
夏天咁熱 冬天又怕太凍 咁究竟幾月去好
【土庫曼(十八)Balkanabat - 土庫曼鐵膠之旅】

土庫曼之行尾聲,行程好簡單,搭通宵火車去番Ashgabat。架火車唔比帶酒上去,但上有政策下有對策,我哋買咗幾支vodka,然後倒晒落膠樽到撚樣強搭搭下火車諗住飲水點知飲撚咗vodka

駱駝奶,飲咗啖放棄咗,好撚腥

土庫曼火車站

等車嘅時候當地人瘋狂搵我哋影相

架火車原來係中國高鐵嚟

枱上面果啲水樽全部都係vodka

朝早5點鐘落火車,岩岩好可以睇到Ashgabat夜晚啲大廈有幾咁奇怪

土庫曼大學生

番酒店例牌動作撚貓
【土庫曼(十九)Ashgabat - 土庫曼的最後一日】

最後一日其實都算係半自由活動,所以都係買手信鳩行。
不過因為第一日秘密警察刪相,條氣唔撚順,所以去番Russian Bazaar偷影幾張相

然後都係買下手信寄下postcard,到夜晚就成group人食飯

餐飯仲要係個travel agency請

呢個就係我哋個guide

土庫曼連個機場都要咁浮誇但原來會直飛幾個亞洲城市

土庫曼機場禁煙,但原來全部人都向廁所食,連機場staff同埋秘密警察都係 呢支煙係R機場staff,本身諗住同佢買,點知佢係咁耍手話唔駛比錢佢

再!

土庫曼終於完,下一篇打下啲感想,然後就到埃及篇
不過因為第一日秘密警察刪相,條氣唔撚順,所以去番Russian Bazaar偷影幾張相

樓主啲遊記真係幾好睇
阿拉木圖計4-6, 9-10月
塔什干個window可能有啲唔同
Pamir highway 最佳係6-8月

不過3月Nourez過節有氣氛
【土庫曼(二十)賽後包膠】

估唔到土庫曼都出到差唔多二十篇文,但因為太懶所以拖到而家先打完同埋有好多相向相機,但都係因為太懶所以無放曬

本身去土庫曼係得一個目的,就係去地獄之門,不過去完之後覺得呢個國家仲有好多野值得去探索,就好似白金首都,真係成個城市都係白色,又有好多奇撚怪怪建築,好似睇緊真人版sim city咁

同埋當地人好熱情尤其是囡囡,會主動過嚟打招呼同埋好有禮貌咁問可摸耳合照仲有土庫曼周街都係貓,全部都唔驚人,又好肥美

因為成個團都係鬼佬,所以成個trip每晚都係維持半醉狀態,每晚都飲到一點同埋自由度都幾高,好多自由時間可以鳩行,安排上面都好smooth,仲要我哋即慶想睇波,佢哋兩個鐘後就班到十幾張飛

不過最深刻嘅一定係地獄之門,但可惜有巴打post相見到早幾年啲火旺盛過而家好多

強烈推薦咁多位ching有性趣可以一戰土庫曼
其實唔難去同埋絕對安全,價錢同去一轉豪遊日本瘋狂shopping差唔多

最後放幾張相完咗土庫曼篇佢

埃及篇應該過兩日先開始,因為呢兩日上網會好慢

劇透幾張相比大家頂下癮

lm
最後成功智取秘密警察
車卡內籠真係好似大陸車 係咪二手車卡嚟㗎
大學生著校服?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞