【直播】撚樣強鳩遊 五十日 九個國家:杜拜 土庫曼 埃及 黎巴嫩 敍利亞 阿根廷 英國 烏茲別克 土耳其

241 回覆
112 Like 5 Dislike
Manti 再另外加個湯 真係好撚正
遺憾地無去到urgench去咗個大峽谷 坐咗6個鐘車 條路仲要爛
土庫曼原來而家都無得上網
我12年前去果陣係Turkmenabat搵到間官營網吧
慢到痴撚線
Lm
其他國家日子點分配
西班牙 英國 土耳其係路過?
上到網架,當地人個個都用到ig fb要每月比10美金vpn,但遊客整唔到電話卡,要靠酒店/餐廳wifi,但係乜都block晒,剩係用到email
馬德里唔出機場,因為馬德里直飛阿根廷,所以向馬德里停一停

英國留兩日,探大學朋友

土耳其留5日,之前去過兩次,今次就chill下咁樣
土庫曼啲電視都好好睇

啲mv分鏡仲要好好笑

6. 傑志贏得足總盃決賽當日,停賽的明加索夫賽後戴上金髮,他解釋其實並非假髮,而是來自高加索地區、俄羅斯及中亞的傳統服飾,是一種由羊毛裝成的帽子,名為Papakha,是一種具身份認同的服飾

係咪同一款帽
間 pub 好似都係政府大樓?

門牌寫住

Ministry of Trade and Foreign Economic Relation of Turkmenistan

State Public Catering Department of Ashgabat City

係啊,講起明加索夫,我呢個trip去咗睇世界杯外圍賽土庫曼對伊朗,但可惜無明加索夫,過兩篇遊記會出向土庫曼球場睇波
應該係佢個牌照嚟,想講佢個牌仲要寫錯名
人地明明係叫British Pub 佢寫咗British Pab
點解北非啲阿拉伯國家咁癲

幾年前去摩洛哥又係

除咗 sell 嘢跟,仲有件帶路黨跟住我逼我接受佢帶路

同埋好多青年中年男人成日坐喺度無所事事
條友去杜拜會合國家隊,然後係杜拜練波傷咗,即刻飛返香港喺石門養傷,所以冇踢
開 pub 要商務部牌照咁慘
真係好反感,中東中亞果啲熱情同埃及果啲完全唔同埃及好似個個都有目的咁
最後土庫曼剩係輸一球,上場比伊朗大炒五粒有進步了
可能呢間野主要都係招待外國人,去咗兩次,無乜當地人會去呢間飲野,同埋外國人唔止遊客,仲有外交官同領事之類會去,所以先要政府認證(掛)
lm
留名
syria 8日7夜 900usd係跟邊間
我果間要1500usd 得7日
【土庫曼(五)第一任總統尼亞索夫嘅個人崇拜 2】

朝聖之路第三站
土庫曼中立塔

而家由ChatGPT 用50字介紹中立塔:
土庫曼中立塔是土庫曼獨特的建築,建於1998年,高度約95米。塔身由白色大理石建造,外觀華麗而壯觀。塔的頂部有一個巨大的金屬球,可以旋轉,象徵著土庫曼的獨立和中立立場。塔的設計融合了現代主義和後現代主義風格,並受到蘇聯時期建築的影響。塔底部環繞著花園和噴泉,成為遊客和當地居民休閒娛樂的場所。

尼亞索夫為咗紀念土庫曼中立而起嘅建築物,面塔頭嘅金人當然就係佢本人,導遊話金人會跟住太陽嘅方向旋轉,代表尼亞索夫會沐浴向陽光底下,成為土庫曼人嘅紅太陽。

不過其實地緣政治角度嚟講,土庫曼中立唔係無佢理由,因為佢同阿富汗、伊朗接壤,天然氣又多,一定會比人虎視眈眈,所以declare中立國之後可以置身事外,出面打杖唔關我事。

朝聖之路第四站
室內摩天輪

而家由ChatGPT 用100字介紹:
土庫曼室內摩天輪是位於土庫曼首都的一個室內娛樂設施,是世界上少數的室內摩天輪之一。這座摩天輪高度約95米,擁有多個封閉的車廂,遊客可以在其中欣賞城市的美景。摩天輪的設計現代而豪華,車廂內設有舒適的座椅和玻璃窗,提供了獨特的觀景體驗。遊客可以在摩天輪上悠閒地旋轉,欣賞城市風光,同時享受娛樂和放鬆的時刻。這座室內摩天輪成為了土庫曼斯坦現代化娛樂設施的代表之一,吸引著來自世界各地的遊客。

只要比1美金就可以坐上呢個健力士紀錄 - 全球最大型嘅室內摩天輪,坐上去其實真心無乜特別… 我寧願飲兩杯啤酒好過…

摩天輪入面嘅兒童樂園,好creepy

朝聖之路第五站
遠觀土庫曼電視塔

而家由ChatGPT 用50字介紹:
土庫曼電視塔這座塔建於2011年,高度達133米。它是一座現代化的通訊塔,除了承擔廣播和電視信號的傳輸外,還提供無線電通訊和互聯網服務。塔身由白色金屬結構建造,外觀簡潔而精美。電波塔上有以烏古斯可汗(傳說中土庫曼人嘅祖先)為名的星狀建築物烏古斯可汗之眼,在電波塔落成當年就被健力士世界紀錄評為世界上最大的星形建築。

無錯,呢個建築物又係拎咗健力士紀錄 - 全球最大型嘅八芒星建築物(?)而呢個建築就係國家媒體機器嘅基地,而八芒星代表乜?因為土庫曼有好多穆斯林,穆斯林嘅五戒係其中五個星角,而另外果三個?就係對尼亞索夫嘅崇拜。導遊又話呢個唔可以落車參觀,但都唔駛舞雷宮咁遠掛...

番外篇
土庫曼唯一列寧像
因為土庫曼曾經被蘇聯統治過,國內有大大小小嘅列寧像,但蘇聯解體,土庫曼獨立後,全部列寧像都被催毁,除咗呢一個。 借咗團友買嘅土庫曼袍同列寧打咗個卡。

Marrota,仲要group tour得兩個客,變咗private tour咁濟
Ching有冇agency資料
6月想去睇香港隊
唔知4日團係點玩法?
【土庫曼(六)土庫曼現場睇波】
走完尼亞索夫個人崇拜之路,之後去食個晏,一杯啤酒、一碟Manti、一碗粉,總共2美金,食完晏就自由時間到6點。

呢個時侯有個大膽想法閃現 - 向土庫曼睇番場波。

因為咁岩係世界杯外圍賽土庫曼對伊朗,而且正正就向Ashgabat主場迎戰伊朗。 導遊話佢試下睇下班唔班到飛,最後向上半場30分鐘confirm買到飛,位位港幣廿蚊。 隆重其事,特登買咗件土庫曼運動風褸。

我哋就即刻狗衝去球場,一入到去有兩邊看台都坐滿藍白運動衫嘅觀眾,佢哋全部都係中小學生「自願」嚟支持土庫曼。

場上氣氛好熱烈伊朗一拎波就全場噓鳩佢哋,但可惜最後土庫曼都係輸一球。不過可以近距離睇到波圖神鋒,廿蚊真係抵比。

可惜嘅係明加索夫無份踢,原來佢向土庫曼都好出名,導遊仲話佢同佢老豆好熟。

睇睇下波嘅時候,有個土庫曼師兄行落嚟問可唔可以一齊合照,盛情難卻就自拍咗幾張。土庫曼後生果一輩好熱情,每日都會有土庫曼人同我自拍,可能真係好少遊客會嚟同埋有都係鬼佬,佢哋對東方人比較好奇。

最後土庫曼主場輸1-0,對比上次作客伊朗輸5-0已經好大進步

完場,番酒店撚貓。

杜拜唔係國家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞