【直播】撚樣強鳩遊 五十日 九個國家:杜拜 土庫曼 埃及 黎巴嫩 敍利亞 阿根廷 英國 烏茲別克 土耳其

241 回覆
112 Like 5 Dislike
第13定14
但點解唔係連住去嘅?
土庫曼啲機一係番Istanbul 一係Dubai 去Tashkent 要搵agency 買,貴好多,又唔想陸路入境

同埋屋企隻🐯會join最後十日,佢又想去烏茲別克,所以就分開行程,不過機票唔貴同埋都係直航
【土庫曼(八)安息帝國城堡 Nisa】

今日行程主要都係去睇古跡,下面等助手ChatGPT用100字介紹安息帝國城堡 Nisa:

Nisa的歷史可以追溯到公元前3世紀,當時它成為了安息帝國的首都。安息帝國是一個重要的東方帝國,與羅馬帝國並駕齊驅。Nisa在這段時期繁榮興盛,成為了政治、經濟和文化的中心。

Nisa的建築以磚石建造,結合了希臘、羅馬和波斯的建築風格。城堡內有宏偉的宮殿、神殿、住宅和防禦工事。其中最著名的建築是位於城堡中心的帕提亞王宮,擁有精美的壁畫和浮雕,展示了當時的帕提亞文化和藝術。

然而,Nisa在歷史上經歷了多次戰爭和自然災害的破壞。最嚴重的一次是公元12世紀的地震,導致城堡幾乎完全毀壞。雖然後來有一些修復工作,但Nisa的原貌已無法完全恢復。

現在,Nisa的遺址被列為聯合國教科文組織的世界遺產,吸引著許多遊客和學者前來參觀。遺址中展示了許多文物和考古發現,提供了關於安息帝國和帕提亞文化的寶貴資訊。此外,當地政府也在努力保護和維護這一重要的文化遺產。

去到其實剩底頹垣敗瓦,但係可以向高處遠眺白金首都Ashgabat 市外係點,周圍都係好簡單嘅房屋,個反差都幾大。

呢個就係我哋導遊,佢向土庫曼好出名,因為佢係Yes Theory 去土庫曼條片個導遊,條片都有成3M views
https://www.youtube.com/watch?v=nxdh69enoSw&t=222s
【土庫曼(九)汗血寶馬、土庫曼囡囡】

睇完古跡之後就出發睇土庫曼嘅國寶汗血寶馬,土庫曼國徽上面都有汗血馬圖案。而全世界就得番3000隻向土庫曼。

可以比10美金騎15分鐘,但其實都係有人拉住隻馬咁散步,所以無比錢騎。

睇完馬之後就去食飯,今次去咗間高級商場頂樓食飯,原本個位睇夜境一流,但竟然落雨,唔算好睇到個夜境

商場前門

餐廳、野食、夜境

食食下飯隔離枱有個土庫曼囡囡竟然走過嚟問我可唔可以同佢影相,盛情難卻就出咗去同佢影相,點知唔知邊到走出嚟成班土庫曼囡囡都要一齊影...

傳說中嘅土庫曼囡囡真係幾標緻...

食完飯就落咗商場篤波,但間野個名...

睇唔透全部白色波點打

最後番酒店指定動作,撚貓

畀你哋騎嗰隻都係汗血寶馬?
佢話係唯有信了
巴打
土庫曼囡囡有問我拎ig 但我最後無比到
好羨煞
我果陣先知原來當地人用到ig fb雖然係中亞北韓 但其實自由過北韓 同埋唔駛比人捉去勞改

但土庫曼囡囡真係好靚好精緻

Btw今日去完金字塔
咁係上唔到啲咩網?youtube?
佢哋當地人咩網都上到,每個月比10美金用vpn,但遊客就唔比整電話卡,剩係可以R wifi,而果啲wifi乜都封鎖晒,剩係比你用到email
Google/apple maps都唔得?
Google map可以,同埋可以google search 不過禁入去就入唔到個網,仲有wiki都用到 我連wifi果陣剩係用到呢幾樣,wtsapp ig fb tg signal 乜都用唔到
【土庫曼(十)婚禮宮殿?土庫曼大商場】

最後一日向Ashgabat,今日會去大名鼎鼎嘅婚禮宮殿,以下又有請ChatGPT用100字介紹:
土庫曼的婚禮宮殿是一座壯麗的建築,位於土庫曼斯坦的首都Ashgabat。這座宮殿是為了舉辦盛大的婚禮和婚禮慶典而建造的,是土庫曼文化和傳統的重要象徵之一。宮殿充滿了華麗的裝飾和精美的細節,結合了土庫曼傳統建築風格和現代設計元素。它擁有宏偉的大廳、宴會場所和豪華的婚禮套房,為新人和賓客提供了一個難忘的婚禮體驗。這座宮殿展示了土庫曼的豪華和繁榮,成為一個令人驚嘆的婚禮場所。

婚禮宮殿

影影下相無啦啦有個西班牙師兄用普通話同我講你好條友普通話仲流利過我

而佢隔離就係土庫曼其中一間五星級酒店,多數都係招待國家級人物用。

兩棟野嘅形狀都好「特別」同埋浮誇

跟住下一站就係去個大商場買物資去地獄之門用,買野之前同個導遊共晉午餐

食咗幾日中亞野頂唔緊,食番個漢堡包先

土庫曼雙餸飯

小朋友玩跳舞機

用膠樽裝外賣啤酒

買完晒物資就準備上車飛越沙漠去地獄之門
【土庫曼(十一)地獄之門 1】
坐車出發去地獄之門,要搭三個鐘,都係片車架啦,條路又要少爛,坐到屎忽開花

沿路好多流浪狗同駱駝

土庫曼油價平撚到痴線,1公升=1.15manat,1manat你當0.05美金,即係4毫紙港幣

去地獄之門之前導遊都帶咗我哋睇兩個細啲嘅天然氣窿。
第一個佢一講個名我就笑到仆街,佢話呢個係water crater,即係用水填滿嘅天然氣窿,一聽到個名我就諗起水地獄之門(你懂的)。

但係呢個水地獄已經變咗大型垃圾桶,全部都係垃圾

另一個天然氣窿係mud crater,即係佢哋用紅毛泥封西窿,但封得唔夠暈循,所以有少少火燒緊

下一篇終於真係講地獄之門了
竟然係掉返轉 國民上到但外來人唔得
真係諗唔透咩目的
其實上到嘅 vpn 就ok
個間5星酒店冇得頂,值比錢upgrade

電池寄倉
單獨鋰電池唔得 (例如: 尿袋/18650)
喺equipment入面ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞