【直播】撚樣強鳩遊 五十日 九個國家:杜拜 土庫曼 埃及 黎巴嫩 敍利亞 阿根廷 英國 烏茲別克 土耳其

241 回覆
112 Like 5 Dislike
樓主簡自己土去既地方ja,要認真玩78日應該只係夠玩日本+台灣
咁撚癲?

食餐飯幾錢?
【土庫曼 (二)鳩遊Ashgabat 1】

舟車勞頓咗兩日,最後訓到晏晝1點先起身,由於有啲團友仲未到,所以第一日係自由活動,問咗導遊向Ashgabat可以無當地導遊帶領底下鳩行,但唔可以亂影相。

當我起身嘅時候挪威師兄都到踄,佢向呢十日就成為咗我個roommate。而第一日就發生驚險場面…

寒暄幾句之後挪威師兄話想出去鳩行,咁我緊係跟埋一齊,多個人多個照應。 酒店對面就已經係一棟白色大理石整嘅馬戲劇場,我哋不請自來咁入咗去,可惜未係時候表演,要等到夜晚,不過就見到班小朋友向到練習,好撚firm… 翻騰三周半乜都輕鳩鬆… 白撞完之後就繼續我哋嘅鳩行之旅。

汗血寶馬金雕像

行到去個市集叫Russian Bazaar,因為土庫曼獨立前係蘇聯嘅一部分,好多俄佬住咗向到,獨立後呢一班俄佬無走到,繼續向土庫曼生活。而且土庫曼同俄羅斯向經濟上都有好緊密關係,就例如土庫曼大部分天氣都係出口去俄羅斯,所以兩國之間無論經濟上抑或係文化上都有好高程度嘅交流。

同埋土庫曼係由一個中央集權同極權政府所統治,理所當然,只有國營電視台,好多土庫曼人都會睇俄羅斯或者土耳其嘅電視台,所以向土庫曼如果師兄識俄文基本上向到同大部分人溝通。

講番Russian Bazaar,其實佢同中東中亞嘅Bazaar大同小異,都係糧油雜貨、手機零件、日用品,同埋劏遊客嘅土庫曼特色服飾。

既然一場嚟到,我當然買番頂羊毛帽,佢夠膽開我50美金,一定係遊客價啦… 所以我用我跟我老母買餸嘅經驗,成功爭取到20美金,其實我覺得仲有格價嘅空間,但放過佢啦… 同埋頂帽真係好c伏。

最特別嘅係有好多賣魚子醬嘅檔口,10美金100g,見到佢有個磅,我差啲想大嗌「攞走個磅佢呀!」。

買完野之後就周圍影下相打下卡,點知就英勇領野...
要去趁早去,土庫曼新總統話打算封咗佢
一碟手抓飯 有幾舊肉 一蚊美金
一碗羊肉湯 都係一蚊美金
仲有好多面包

D相好多睇唔到

埃及上網真係好撚廢
【土庫曼 (三)鳩遊Ashgabat 2 警署半日遊】
上個post講到第一日就英勇領野,因為我地四圍影相,然後有個秘密警察行過嚟係咁話no photo,事後先知原來附近有座政府building唔可以影相。

佢係咁叫我同挪威師兄上警車,因為我哋護照checkin果陣酒店收咗。 本身心諗含得撚果汁橡皮糖,第一日就收皮,去到警署,膊頭有花嘅過嚟用英文同我哋講刪相同埋remove 埋recently delete。然後打電話去酒店confirm我哋係住呢間酒店。

跟住R爆頭嘅事發生,佢叫我哋上警車,車我哋番去Russian Bazaar,到底發生了甚麼事?咁好服務態度...

刪淨嘅相

附近有間pub,我同挪威師兄就入去飲番杯啤酒定下驚,土庫曼啤酒差唔多平過水,5毫子美金一杯生啤,仲要係幾好飲。

翻到酒店沖完個涼就有個Tour breifing,講下呢10日行程係點之類,完咗之後就自由活動時間,咁就係成班團友一齊食飯飲酒。 中亞野食其實同我哋平時食開果啲中菜好似,都係有湯有粉有飯,最驚喜係Manti,中亞嘅餃子,但係入面得肉,同埋有得揀炸或者蒸。

飲飽食醉就去咗隔離超市補給(酒),發現土庫曼好多佢哋「原創」嘅牌子,有Red Tut、OLEGO、COLA、LIMON… 小弟就試咗Red Tut,其實同Red Bull差唔多… 如果有埋shot jagermeister 就perfect池了…

共享單車

酒店黑貓
陳黑?
凍啡少冰
有d死圖
而家應該無事了,最後要用電腦出post,手機唔係好up到相
【土庫曼(四)第一任總統尼亞索夫嘅個人崇拜 1】

正式開始有導遊嘅行程,今日總括嚟講係睇下土庫曼第一任總統尼亞索夫有幾咁自戀,大興土木,將Ashgabat變成自己個人崇拜嘅白金後花園。

呢幾個post資訊量比較多,好彩有ChatGPT幫手。

而家由ChatGPT 50字簡介尼亞索夫:
土庫曼第一任總統是尼亞索夫,他於1991年獨立後擔任總統直到2006年去世。他推行強烈的個人崇拜和集權主義政策,並將國家資源用於自身威望的宏大建設計劃,同時限制了人權和言論自由。

沿途上證實咗傳聞係真,Ashgabat全部車都係白、銀同埋金。呢三種顏色以外嘅車除咗係外交官之外,一律唔準駛入首都。

原因係第二任總統覺得白銀金以外顏色嘅車唔老黎,所以下令禁止其他顏色嘅車出現向Ashgabat。 除咗車之外,路上都有好多奇型怪狀嘅建築物,全部都係以白同金為主,而大理石全部都係由意大利進口,不惜工本將Ashgabat建造成白金之城。

朝聖之路第一站
土庫曼獨立之塔

以下又請ChatGPT用50字介紹一下:
土庫曼獨立之塔的設計獨特而引人注目。這座塔以白色大理石為主要材料,呈現出優雅的現代風格。它的外觀融合了傳統土庫曼斯坦的建築元素,如錐形頂部和傳統圖案的裝飾。塔身上有著多層的窗戶和觀景台,提供了壯麗的城市景觀。整體設計結合了現代性和傳統文化,展現了土庫曼斯坦的獨特風格。

獨立塔前面有個金色雕像正正就係第一任總統尼亞索夫,雕像外面渡咗金,唔知是咪落重料,如果係嘅話建議可以爬上去刮兩刮。

朝聖之路第二站
靈魂之書雕像

而家由ChatGPT 用50字介紹靈魂之書:
土庫曼靈魂之書是土庫曼斯坦的一本重要文學作品,由第一任總統薩尼亞索夫撰寫。這本書講述了土庫曼斯坦的歷史、文化和價值觀,並強調了土庫曼民族的自豪感和國家獨立。它被視為該國的文化象徵,對土庫曼斯坦的文學和民族認同有著深遠的影響。

導遊話呢個雕像唔可以落車睇,只可以向車上面欣賞呢本曠世巨著,土庫曼人小學開始就要熟讀靈魂之書,甚至乎考車牌都會問本書入面嘅問題,仲要要求所有的單位、學校都必須學習他的這本書,要求背誦熟悉到每一句每一行。

睇嚟呢本書內容涉獵甚廣,有機會真心想拜讀一下。導遊話土庫曼甚至乎將呢一本書射咗上火星,希望外星人有機會拜讀到呢一本巨著。

挪威仔買咗一本,諾亞方舟嘅諾亞係土庫曼人,土庫曼人係全人類嘅始祖,土庫曼斯坦係全人類文明、所有民族語音嘅根源。最先發現火、車輛、放牧嘅係土庫曼人... 睇嚟尼亞索夫係人類9upper始祖...
準備出去埃及博物館,番酒店繼續update,希望今日出到地獄之門
埃及如何
請我都唔會再去好想快啲離開呢個國家,早兩日向Aswan比人街頭跟到街尾cls
點解,我考慮緊去唔去
想sell我搭船,我已經無視佢,但佢好有毅力
埃及真係我最唔鐘意嘅國家之一,去過一次無好感,今次就直頭反感
覺得中亞菜嚴重被低估
Shashlik/ Manti/ 湯/ even 麵包都係勁好味

Uzbekistan/Turkmenistan既物價真係低到癲,之前食咗3串shashlik + 2粒manti都係港幣50蚊,仲飲咗支可樂

唯一覺得plov (手抓飯)麻麻地,太油同太咸,廣東炒飯係屌打咁滯
lm darwaza 去urgench 坐到屎忽開花

Uzbekistan 數銀紙數到傻
100usd換完變咗百萬富翁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞