【直播】撚樣強鳩遊 五十日 九個國家:杜拜 土庫曼 埃及 黎巴嫩 敍利亞 阿根廷 英國 烏茲別克 土耳其

241 回覆
112 Like 5 Dislike
【前言】

(而家樓主人在埃及開羅,經過十日土庫曼斷網後,終於上得番網)

小弟對上一次獨遊已經數到八年前,自己一個獨遊伊朗。原本諗住大學畢業再獨遊多一次,可惜武肺令到計劃推遲到今年,而且做咗社畜嘅我又唔想裸辭關係,最後儲咗兩年假 all in晒佢,老細又肯放人,但就令到原本計劃獨遊半年濃縮到五十日。

做咗三年社畜,儲咗少少錢,所以今次都唔算係窮遊,對自己好少少比貴少少住靚啲嘅酒店,同埋駛錢唔會點錫住個荷包。

呢50日會去9個國家:杜拜、土庫曼、埃及、黎巴嫩、敍利亞、阿根廷、英國、烏茲別克、土耳其。同本身半年個plan濃縮咗好多,因為得50日,有好多中東中亞南美國家都cut咗。

因為行程好緊密,所以有幾個國家都係鳩hea一兩日,主要時間都係擺向土庫曼、黎巴嫩、敍利亞、阿根廷同埋烏茲別克。

做咗三年社畜,儲咗少少錢,所以今次都唔算係窮遊,對自己好少少比貴少少住靚啲嘅酒店,同埋駛錢唔會點錫住個荷包。

【機票、路線、行程、駛費】

機票加加埋埋都用咗唔少錢,因為橫跨中亞中東歐洲南美,盡量都係揀直飛,同埋國內交通都係揀飛機,用錢買時間。

旅行開始前駛費:

1. 機票以及路線

香港>杜拜 HKD5,800 (包埋翻香港果程)
杜拜>土庫曼>土耳其 HKD5,700
土耳其>埃及>黎巴嫩 HKD2,700
(敍利亞陸路去,跟團包埋交通,唔計呢到)
黎巴嫩>西班牙>阿根廷>西班牙 HKD10,800 (包晒阿根廷所有內陸機)
西班牙>英國 HKD600
英國>土耳其>烏茲別克 HKD3,000
烏茲別克>土耳其 HKD3,000 (包晒烏茲別克同土耳其啲內陸機)
土耳其>香港

機票總共用咗:HKD31,600

2. Tour

呢到得土庫曼同埋敍利亞成個行程係跟tour,其他都係solo,中間會有一兩日玩day tour。

因為土庫曼同敍利亞自己好難安排行程,同埋有個導遊lead住會知道唔同地方嘅資訊。

土庫曼
- 10日9夜 包酒店、早餐、國內交通
USD 1,700

敍利亞
- 8日7夜 包酒店、早餐、國內交通
USD 900

黎巴嫩
- 貝勒克神廟
USD 100

阿根廷
- 冰川徒步
USD 200

Total USD 2,900/ HKD 23,000

所以未出發已經用咗HKD55,000,計埋酒店、當地交通、每日駛費呢啲,最後埋單應該8-9萬左右。

帶咗USD3,000現金,不過我諗會用剩好多,因為而家第十二日剩係用咗USD400

機場指定動作打個卡

【序】

打緊呢篇文嘅時候我已經離開咗土庫曼,中亞嘅北韓,世界上其中一個最冷門嘅國家、最多健力士紀錄嘅國家、上唔到網而且周街都係係秘密警察嘅國家。

呢十日走過大理石建造嘅白金首都,走過燒咗五十年嘅地獄之門,親眼見證呢一個最奇怪最鮮為人知嘅國家。

土庫曼因為上唔到網,所以做唔到直播更新,不過土庫曼嘅遊記已經向飛機上面準備好少少,跟住會趕一趕個進度希望可以做到直播。

陳腔濫調嘅說話點都要講兩句,今年年尾就三張野,而我覺得三十歲係一個里程埤,如果我得六十歲命,我人生已經過咗一半。願你出走半生,歸來仍是少年,我想燃燒埋身上僅餘嘅少年青春,翻到香港繼續面對現實做黎生。

希望可以做到每日一updae,呢個post純粹係一個比自己嘅日記,紀錄底小弟三十歲前燃燒最後嘅青春。亦都希望可以盡我所能去比多啲資料同經驗打算去以上國家嘅ching,有咩問題我都會盡答。

小弟開咗個travel ig,因為有啲片連登放唔到,放埋向ig資訊會豐富啲師兄們有性趣可以follow
https://www.instagram.com/powerstrong_travel

土庫曼 地獄之門

土庫曼 Ashgabat 獨立塔
GChi 強哥
㩒錯不推文
而家要搭飛機,兩個鐘有上網就update
台長發出賀電
想睇土耳其
【杜拜】

因為土庫曼得好少機,而且好少係可以用我哋平時用開嘅途徑訂到,所以無辦法之下就飛杜拜hea一日先。

杜拜就唔花太多時間寫,大家都好熟悉,同埋得一日無乜內容可以比大家,都係杜拜畫框、哈里發塔、Dubai Mall之類。無太深入去玩,都係當佢中轉站,同埋好撚貴。

杜拜畫框

Museum of The Future

哈里發塔 全球最高嘅建築物

酒店啤酒,Budweiser 都要一舊水港紙

Dubai Mall嘅唐人街

杜拜都有海底撈…

杜拜貓

同侍應講iced black coffee,佢就咁同我加粒冰就當係,好彩凍飲唔駛加三蚊
等睇土庫曼

不過我覺得樓主土庫曼都去到十日真係幾癲
Lm
強哥,個袋幾L?
【土庫曼 (一)中亞北韓?】

土庫曼呢一個國家好似經常被國際社會嘅大舞台所遺忘,最多人認識呢一個國家就係佢被稱為中亞北韓。一個同北韓相似嘅政權:神秘嘅國度、所有政治決定都係嚟自一個人身上、國家領導人嘅個人崇拜、嚴重限制出入境、立法機構橡皮圖章、媒體成為國家機器。

而家比我助手ChatGPT比個五十字嘅土庫曼簡介:
土庫曼是一個位於中亞地區的國家,首都為Ashgabat。該國以其豐富的天然氣和石油資源而聞名,並且擁有美麗的沙漠景觀和歷史悠久的絲綢之路遺跡。土庫曼政府實行強烈的個人崇拜和中央集權制度。該國的經濟主要依賴於天然氣出口和棉花種植。土庫曼人民以友好好客的態度和豐富多樣的文化傳統而著稱。

以上種種原因都令我一直都想去親眼見證呢一個神秘嘅國度,到底佢有幾奇怪、有幾封閉、有幾北韓。仲有一個更加重要嘅原因就係好想去一次地獄之門 - 一個天然氣開採意外現在,一燒就燒咗五十年。

做過好多research發現要自己一個去土庫曼再拎埋travel visa係一件難過登天嘅事,所以我搵咗間travel agency嘅土庫曼團,十日九夜包酒店包國內交通,萬三蚊港紙左右。

土庫曼另外稱為中亞北韓,條街好多秘密警察,亦都嚴禁外國記者入境。旅客入境要整電話卡上網難過登天,酒店餐廳會有wifi,但係social media完全封鎖晒,用vpn都無用,唯一用到嘅係email同埋wiki。

酒店wifi要每日拎個新code 先可以用到email

所以呢十日可以算係social media detox,同埋靠email同外界聯絡,仲要好慢…

杜拜搭去Istanbul再轉機去土庫曼首都Ashgabat,前後用咗10個鐘。

Istanbul新機場真係成個shopping mall咁,又大又新,仲有人向到表演

諗住屌個老麥,痴線一個巨無霸餐加大要兩舊水港紙最後見到SaltBae灑鹽佬價錢同老麥差唔多就揀咗佢。個漢堡包真心幾高汁,起碼對得起個價錢,佢仲要比埋對黑手套你

落機到Ashgabat已經係凌晨兩點,一開始以為有中亞北韓之稱嘅土庫曼班機會好少人搭,點知係完全相反,坐機滿座,仲要大部份土庫曼人係去完土耳其旅行,然後一袋二袋戰利品咁帶上機。

一落機就已經震撼教育,全機人都要排隊等比人屌鼻,估唔到2024年,土庫曼政府都咁認真看待疫情… 唔怪得佢哋總統之前就話土庫曼係無疫情出現過,原來係防疫把關做得好。

遊客嘅話,比人屌鼻盛惠30美金,當地人一蚊都唔駛,未出境先比人劏一刀。

屌完鼻之後遊客就要排隊整visa,講緊有20幾個遊客,但visa counter得一個櫃枱。

去土庫曼旅行最好有letter of invitation,如果唔跟tour agency理論上好難自己班到番嚟,呢個都係其中一個原因我跟團。 整visa再盛惠100美金,換句話說,未出境已經比咗130美金。

土庫曼visa

Ashgabat機場

拎完visa比完錢出到接機大堂已經係朝早5點鐘,我哋個導遊已經向到等我哋,齊人之後就搭旅遊巴去酒店,沿路導遊都講咗啲規矩,最重要嘅係:咩都可以影,但軍人、警察同埋政府building就絕對唔可以影,比人周到嘅話就要當場check手機,再刪相,而呢個回力鏢第二日我就中到應一應…

酒店

到咗酒店之後搞晒所有check in手續,出去呼吸一下。 呢到順便講埋,因為土庫曼食煙資訊好少,去之前上網睇講到禁煙好嚴,又話煙好貴,去到點知個個都係煙鏟,室外盡量唔好食煙,室內就個個都食。 土庫曼買煙上網睇講到有錢都買唔到,點知去到都係講緊廿蚊港紙一包,但係你要識單眼佬,去到士多要講暗號,然後佢就會向櫃底拎個黑色膠袋出嚟比你揀,全部煙都係伊朗煙,應該都係偷運過嚟土庫曼。

言歸正傳,向酒店花園擺pose之際,我認識咗第一個土庫曼嘅朋友,黑貓,完全唔驚人,好痴身。

一野跳咗上我大髀,又不停咁撞我… 最後坐咗差唔多半個鐘先翻房…

黑貓🐈‍⬛
60L 因為呢個trip經歷一年四季,所以塞爆晒
因為我個tour agency一係4日 一係10日 不過跟團好就好在有成班團友陪,仲要土庫曼啲酒好平,晚晚飲到2點
係咪一定要跟團?
之前睇過其他人去,好似要申請過境簽
可以啊,但係唔跟團交通住宿果啲好麻煩,我懶得搞跟團咩都唔駛理其實幾爽
50日9國好chur
我岩岩去完78日中南美6國都覺得趕
不過支持
我個時係過境簽
烏入伊朗出
頭尾加埋5日
5日加埋所有洗費用左100USD
不過係疫情前2019既事
因為唔想裸辭份養老工
本身想去多啲南美國家,但最後剩係去得阿根廷
土庫曼消費真係好低,一杯啤酒講緊5毫子美金
想問是咪有啲死咗圖,個上網有啲虧
你條路線好跳脫

我都有張同你一樣既signature相
不過睇落而家個火細左好多
唔算死 禁落去就睇到
細咗好多
留名,想去睇地獄之門但應該呢世都無機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞