【直播】撚樣強鳩遊 五十日 九個國家:杜拜 土庫曼 埃及 黎巴嫩 敍利亞 阿根廷 英國 烏茲別克 土耳其

241 回覆
112 Like 5 Dislike
本身有一晚係向頂樓食飯,但突然酒店果邊話有政要住緊,cancel我哋個booking
其實主要都係咁覺得大個袋霸晒成行好無品姐
準備離開埃及去黎巴嫩
以為講鄧炳強條撚樣
巴打你係咪o係黎巴嫩 如果你o係beirut聽晚可以食個飯
今晚飲杯野都得
d路線好跳下
btw, 自由行完敘利亞無耐,依家喺Dahab躺平緊
【土庫曼(十二)地獄之門 2 - 我用地獄之火點著手上支萬寶路】

拖咗幾日終於的起心肝update大家最期待嘅地獄之門。

一落車就差唔多係黃昏,沙漠片車真係片到屎忽開花,我哋係會向地獄之門附近過夜,佢有一堆Yurt比我哋訓,類似蒙古包啲friend,入面都幾舒服,不過一入夜就會凍到仆街。

又係例牌,比ChatGPT介紹一下地獄之門:
土庫曼的地獄之門,又稱為達爾瓦薩,是一個引人注目的天然氣火山坑,位於土庫曼斯坦的卡拉卡勒帕克沙漠中。這個地獄之門直徑約70米,深約20米,以其持續燃燒的巨大火焰而聞名,散發出令人驚嘆的景觀。這個火焰在1971年意外點燃,當時一個鑽井作業出現故障,導致天然氣洩漏,為了防止毒氣外洩,決定點燃它,結果這個火焰至今仍然燃燒不止。地獄之門已成為當地的旅遊景點,吸引著無數遊客和攝影愛好者。

唔講咁多廢話,去圖:

影背面果啲相都係set腳架影,影咗成個鐘,仲要凍到仆街

原本係想用地獄之火點煙,但係低估咗佢個深度,用晒所有架餐都唔夠長點唔著枝煙,最後被迫放棄...

個挪威師兄仲要癲到搬晒啲被舖出去訓地獄之門隔離

半fail星軌, 果晚個天唔夠清

朝早嘅地獄之門
【土庫曼(十三)地獄之門 3 - 地獄之貓】

例牌動作,撚貓,地獄之門附近好多小動物,尤其是Yurt同餐廳果到,隻隻都肥肥白白又靚... 仲有隻土庫曼牧羊犬bb

土庫曼啤酒同Vokda

曬駱駝🐫
聽日就出發敍利亞了
同意巴打你講,發覺出左來做野,由以前仲係學生窮遊食住都慳,到而家寧願俾多少少體驗好d
! 巴打你竟然係呢個導遊帶
以前係慳同埋住hostel可以識多啲人一齊玩但係而家人愈大就愈想獨撚咁自己鳩行,行到咁上下番間靚仔少少嘅酒店睇下YouTube睇下書放鬆下

同埋比多少少錢對自己好啲,去旅行無理由要仲辛苦過香港
巴打,多謝你嘅資訊
以我所知香港都有幾間旅行社有搞土庫曼團
樓主又俾人拉咗?
樓主
向敍利亞 上網好慢番黎巴嫩會出番
終於向敍利亞番到黎巴嫩,一陣食完飯會追番進度
以為你俾伊斯蘭教處決咗
敍利亞好安全呀,啲人好好客,啲軍人仲主動問可唔可以合照但係我想學任賢齊揸ak佢哋唔比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞