【直播】撚樣強鳩遊 五十日 九個國家:杜拜 土庫曼 埃及 黎巴嫩 敍利亞 阿根廷 英國 烏茲別克 土耳其

241 回覆
112 Like 5 Dislike
https://www.youngpioneertours.com/international-tours/central-asia-tours/
呢個係我今次果個,但佢全部都係fixed date,同埋都係7日起跳,要private就應該好貴

https://www.owadan.net/index.php/component/content/article/88-custom-tours-category/100-heart-of-the-karakum?Itemid=437
可以email試下呢一間,佢好似會flexible啲
Thanks
問吓owadan先
見早排都有外國人留review
應該仲運作緊
運作緊架,我今次土庫曼啲司機都係佢哋啲人嚟我仲要幫個司機影打卡相
【土庫曼(七)土庫曼《人民記憶》紀念碑群】
無錯,又係紀念碑。Ashgabat嘅紀念碑/雕像真係多到數唔曬
今次去嘅係一個紀念碑群,由三個主要碑組成:
第一個係1948年土庫曼大地震碑,1948年土庫曼發生一場9級大地震,超過十萬人遇難,包括第一任總統尼亞索夫老豆老母。

無錯,呢個紀念碑又有佢份。

交比ChatGPT用50字簡介:
紀念碑分為上下兩部分,上部是一隻十五米長的青銅公牛,公牛的頸上頂着一個皸裂的球體——象徵着地球,裂開的地殼上有一位女子雙手擎着小孩。

球體上面個金童就係尼亞索夫。

第二個係二戰紀念碑,顧名思義,唔駛出動ChatGPT由五條柱組成,意義不明

最後一個紀念碑係紀念1881年當時嘅俄羅斯入侵土庫曼嘅戰爭 - Gokdepe Battle。

幫團友影,幾有feel

清潔姐姐清潔一條無人嘅樓梯

好有外太空feel
強帖留名
中亞唔知幾時先去到 唯有睇人去
我老母話正 唔知係咪因為跟團
所以少啲畀人騷擾?

定係因為佢去邊都話正
巴打你個BACKPACK上到機?
定你要寄倉?
寄倉啊,廢是做仆街一個人霸晒成行同埋有電腦電池,唔想過機果陣拎晒出嚟好麻煩
跟團應該唔會點比人騷擾,我自己一個單丁真係比人騷擾到燥底
睇落情況「好過北韓」 雖然同樣獨裁專制封閉

起碼可以有限度上網 睇某啲國家嘅電視
國家有天然資源 啲錢起碼唔會浪費去玩導彈 (仲要射晒落海嗰隻)
一般人亦可以接觸下外來人 (球場嘅觀眾應該唔係演員掛 總有真心睇波嘅人掛)
留名追PO
土庫曼無拎錢玩導彈,但拎啲錢去整雕像,起大理石大廈,拎健力士世界大全同埋春袋比中國揸住咗,好多天然氣出口都係比中國

但係一出首都就真係180度轉變,即刻變成第三世界國家

佢哋三任總統都好傳奇,第一任總統死咗之後,原本係由佢哋議會議長臨時接任,但接任唔夠半日就法院起訴濫用職權,而臨時總統就比咗副總統別爾德穆哈梅多夫,佢亦都成為土庫曼第二個總統,而佢個仔就係而家第三任總統

個導遊話有傳第二任總統係第一任總統個私生子如果係堅其實同北韓金家一撚樣

場波我坐果到啲當地人好癲,伊朗一拎波真係不停喝倒采,好有氣氛
係wor 你講過
而家o係sisha bar同團友講起我地個團好貴
你哋一團幾人
冇工開
波飛係當地黎講應該算貴?
我哋應該係俾咗遊客價
留個名支持下先
十卜蛋哥
終於最後一日向埃及聽日出發黎巴嫩
想知呢堆國家係點嚟? 去土庫曼但唔去埋其他中亞國家?
烏茲別克會去啊
Push
乜撚嘢粵北鼻
其實依家去到第幾日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞