【直播】撚樣強鳩遊 五十日 九個國家:杜拜 土庫曼 埃及 黎巴嫩 敍利亞 阿根廷 英國 烏茲別克 土耳其

241 回覆
112 Like 5 Dislike
【土庫曼(十四)硬漢搜蜜洞 - Kow Ata】

離開地獄之門就去Kow Ata一個向山洞入面天然嘅地下溫泉,但路程好on9,又要番去Ashgabat再飛車去呢個城市。

向餐廳見到呢支酒

土庫曼煙可以一支支咁買

坐車坐到屎忽都爛,終於可以搜蜜洞。但因為小弟不熟水性,所以搜完蜜洞就無落水。

洞口

搜蜜洞行撚死,行到索晒氣...

山洞貓

個洞啲水應該幾污糟... 啲鬼佬個個跳晒落去暢泳

大小母狗

TBC...
【土庫曼(十五)羊頭墓地 - Nokhur】
啲鬼佬搜完蜜洞暢泳完之後就去第二個景點 - 羊頭墓地。

又要請助手ChatGPT幫手介紹羊頭墓地:
Nokhur是土庫曼南部山脈中的一個村莊,墓園裡有裝飾著山羊角的墓碑。羊角被認為是神聖的,因為它們可以抵禦邪靈,出於同樣的原因,Nokhur的家庭將山羊頭骨放在門外。

Nokhur人從小就被教導要欣賞和尊重山羊的耐力和力量。儘管Nokhur人是穆斯林,但像慶祝山羊這樣的傳統是他們部落特有的,甚至在他們信仰伊斯蘭教之前就已經存在了。他們聲稱自己是亞歷山大大帝士兵的後裔,並且能夠透過保持封閉和保守的社區、與其他人隔離來維持自己的儀式。

Nokhur墓園體現了一種罕見的融合主義,這種融合來自將前伊斯蘭信仰融入伊斯蘭宗教。雖然大多數前伊斯蘭宗教在伊斯蘭教到來後就被消滅了,但在中亞的某些地區仍然存在著當地部落的埋葬儀式等痕跡。

打攪完先人就去食飯,都係食湯面再加manti

食完飯就去checkin,呢到剩係住一晚,第二日又要坐車坐到屎忽爛
同鬼佬同團有個好處,就係晚晚都飲酒飲撚到傻

土庫曼啲酒平到癲,呢支vodka唔駛10蚊港紙雖然係俄佬vodka

沙漠嘅日落嘅餘暉真係世界級
嚇死你個標題
差啲就報國安1
我個名嚟
【土庫曼(十六)Turkmenbashy + Avaza】
其實去到尾聲個trip都無乜亮點,因為最震撼嘅地獄之門已經去完
不過就可以睇下首都以外嘅土庫曼係點,所以啲相都無一開始咁有心機影

Tukmenbashy 呢個城市係用第一任總統尼亞索夫個朵去命名,佢自稱自己係Turkmenbashy 中文係土庫曼偉大嘅領袖。可想而知呢個師兄係有幾咁自戀

呢個城市同時間亦都係一個港口連接裡海,主要都係高加索地區嘅商船停泊嘅港口。

呢個城市無乜特別... 同埋時間有限好多野都係走馬看花
不過住嘅酒店係成個trip最舒服最modern
酒店

酒店房

類似管制塔,見周圍無人影咗先算

因為近海,所以距離Turkmenbashy 10分鐘車程有個「渡假勝地」Avaza,呢個城市好多靚酒店,好多水上樂園,但係就係人影都無隻,導遊話夏天會好多人,酒店都好難book,不管你信不信,反正我就是信了

沿路一個人都無...

又係奇怪建築物

原來係一間cafe,但係門都鎖埋

水上樂園

呢兩個係我哋呢兩個城市嘅司機
出住咁多先,聽日要早起,準備出發去阿根廷

敍利亞劇透少少
Check point 啲軍人師兄主動問我可唔可以影相,本身諗住我可以揸住AK影,點知比揸唔比影 仲諗住扮樹大招風任賢齊咁揸AK
用紙杯飲烈酒
搵唔到膠杯飲飲下漏酒
啲紙杯竟然咁薄
所以最後每人個杯都用咗幾個紙杯疊起佢
玩ak
【土庫曼(十七)Balkanabat - Yangykala 大峽谷】

土庫曼之行最後一個景點:Yangykala 大峽谷,又係指定動作啦,助手ChatGPT:

土庫曼的楊基卡拉峽谷(Yangykala Canyon)是一個令人驚嘆的自然奇觀。這條峽谷位於土庫曼西部,由數百萬年前的地質作用形成。它的獨特景色給人一種身處另一個星球的感覺。峽谷的岩壁呈現出各種鮮艷的顏色,從紅色、黃色到藍色,形成了一幅動人的自然色彩畫卷。

這條峽谷蜿蜒曲折,長達40公里,最深處可達200米。峭壁上雕刻著奇異的岩石,彷彿經過精心雕琢。遊客可以沿著峽谷行走。欣賞這片大自然的鬼斧神工。此外。峽谷附近還有許多有趣的景點,如古老的寺廟遺址和遊牧民族的居住地。這裡無疑是一處難得的自然奇觀,值得一遊。

呢一個都幾震撼,但如果將佢擺向地獄之門之前個感受應該會深啲地獄之門令到我審美疲勞

真係屌打沙地個世界盡頭

打完卡睇完峽谷又去打攪先人去咗附近一個村莊,又係睇墓地

例牌,土庫曼貓個o靚仔見我撚貓就一野坐向佢隔離唔比我撚
正,留名先
準備大長征去阿根廷
由黎巴嫩朝早9點出發 1點到馬德里 快閃幾個鐘 夜晚11點機 聽朝7點到BA
我成日形住東南亞/中東人會影完相屈你俾錢
土庫曼用邊間tour
我又無遇過,全部都好有禮貌好熱情,同埋佢哋都用自己手機影
識食
呢間野搞啲tour咁極限
係啊 佢果啲全部都好hardcore 之後都有幾個國家想跟佢哋團 香港都有團搞,但貴2-3倍
幫推 好睇
我成日仍住因為油同咸,所以plov 先落咁多蘿蔔洋蔥提子去索油同中和

不過我自己係好喜歡plov,應該話其實中亞嘢食我樣樣都好喜歡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞