無限自責,我好似親手送左隻貓去死

377 回覆
4042 Like 52 Dislike
佢一定會多謝你養左佢7年,如果當初冇你我諗佢仲係街過緊流浪生活嘅日子

唔好咁自責你已經做得好好
咩關?
7歲 太年輕了
rip
😿 明白你

佢會開心
Rip 樓主貓貓係彩虹橋會過得開心的
呢啲同易唔易讀冇直接關係
做錯野完全冇後果嘅
本身幾叻都一樣會冇咁認真
劑量視乎體重,幾年前FB group就幼貓一隻大概3-4萬,成貓7-8萬,唔知最近d價錢變化。
都有TG group有賣平d,詳情冇了解過唔清楚。

唉,醫生都唔講正常人點識,都已經係醫院唔通同醫生講我唔同意你咁醫咩,真係好難
珍 個個識好似你咁預知未來
咁就天下太平
呢d針唔係犯法既藥物黎架咩
想知獸醫推薦比客
追究上黎會唔會有法律責任
香港人習慣當醫生係權威
醫生同你講乜都要信要接受

但其實醫生只係普通人一個
斷錯症/開錯藥都係經常發生嘅事
睇完好心up

快點收拾好心情養下一隻
可能會轉生第2隻貓再去陪你呢

或者佢係天上 都希望有其他貓咪替代佢去陪你
rip
紅磡寵心ok
樓主保重

想請教下有無咩野可以睇到佢差左
我都好怕佢突然心臟病走
已經細細個照野做檢查
但又怕食得訓得都睇唔出
希望下一世投胎做人🙏
隻狗都係今年啱啱7歲走咗
有肚積水 先發現有急性肝硬化
所以野都發生好快 基本上冇嘢做到
係最後嗰個星期 發現佢肝腦症愈來愈勁
瞓唔到覺 行路無力
食咩都無消化過 又屙又嘔
坐喺度不停搖頭
唔認得我哋 全家人都咬過晒
同屋企人傾完 決定俾佢未去到最差嘅時候
放佢走

依家過咗兩個幾月 最後摸佢啲手感都仲記得
阿媽有時都會喊
年紀大就廢事睇啦,撞著個無良嘅直接整死佢,有良心嘅又多數冇能力救得番佢
一呼一吸為之一下,每分鐘過四十下要立即睇醫生

我隻貓上兩星期有日突然每分鐘呼吸五十幾下,第二日立即睇醫生,胸腔積水,心臟發大,好彩無拖,唔係實死

覺得有唔妥唔好觀察拖時間
仆街醫生無論人醫定獸醫都係咁仆街
好多主人都會有個錯覺就係隻寵物入去既時候仲好地地 好精神
點解一入完去就半死狀態

cls咁都有位屌香港人
唔當醫生權威 當連登仔權威咁就真係叻仔了
好壞獸醫我都有睇過

有啲小診所嘅醫生仔唔夠經驗
所以見佢後生就盡量睇多個醫生攞2nd opinion

有啲中型醫院係好cher追手術數
每個醫生都要追數所以事無大小都叫你開刀
試過朋友隻狗俾醫生叫整容
話面皮太長太多摺易有菌
屌, 我朋友咪日日幫狗洗面洗啲摺, 咁多年乜事都冇

我自己都係信有口碑嘅醫院/醫生
上網research下先好去新醫院
唔係話大醫院一定好, 城大一樣出事故
但起碼醫生唔會來歷不明
家貓就是撚但啦,預左有人負評
我有個好親嘅人係獸醫,我問過佢點解睇佢地會咁貴

佢同我講話猫狗唔識講你知有咩唔舒服,佢地一定要依靠檢查先判斷到佢有咩病,就算好有經驗,直覺估到咩事,佢地為左唔會比人投訴保護自己同埋更加肯定,都係一定要做左檢查有數據back up 先可以同你講有咩問題。

更難搞嘅係Google 完一知半解嘅人,佢地以為自己識,其實Google d 野係錯嘅,10個獸醫5個都比人投訴緊,佢地都唔容易
睇到個post
眼淚就忍唔住係咁流,係公司死頂

因為真係太似自身經歷, 雖然已經3年前
貓貓都係8歲就走左, 都係心臟病
做太多無謂檢查
令本來已經膽小既佢由只係呼吸急速, 但行得食得
去到兩星期內死亡, 基本係嚇死

佢離開嘅時候,我仲要瞓咗覺
醒返只係摸到冰冷硬化嘅身體

同樓主你一樣
無限自責
覺得自己係仆街
親手推左佢去死
諗番自己成日比太多朋友上屋, 佢又驚陌生人
次次佢都嚇到仆街
心臟病根本可能係比我搞出黎

佢每晚陪我訓, 又嗲又鐘意錫錫, 根本係天使

3年過去, 自責既心完全無減輕過
我好想同佢講我好對唔住佢, 好想知佢依家係個世界有無人錫

樓主...我唔識安慰你
不過帶住呢個心去活落去...記得佢...傷心難過都要頂落去
當係贖罪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞