無限自責,我好似親手送左隻貓去死

377 回覆
4042 Like 52 Dislike
今日係貓貓火化既日子,希望可以收集下大家既祝福🙏

事源上個月中發現貓貓舒吸好似唔尋常,比起平時更用力更急促,但係食野,大小便都一切正常。

觀察左一排 情況都一樣係咁,前兩日約左獸醫檢查下,原本以為只係一次普通既檢查,好快就可以番屋企。

獸醫照到貓貓既肚仔同埋肺附近都有積水,覺得係FIP,就話需要即時抽血 照x 光 同埋抽積水,但係因為貓貓情緒比較激動需要做鎮靜etc.

就係出面等待既20分鐘,突然好緊急咁叫晒我地入去,話貓貓情況好差,就黎死,需要即時急救。當刻我個腦係一片空白,完全反應唔黎,今朝早明明仲行得走得,趴喺我心口訓覺,點解依家突然會咁?? 我係咪做錯左d 乜野?

又經過左大概20分鐘,宣佈貓貓已經離開左。

最後醫生報告番,FIP 檢測係陰性,但係心臟酵素超出正常15倍,應該係先天性心臟病,佢自己都好sorry ,話如果知道係心臟病就會只係開d 去積水既藥 比佢,唔會令佢今日受咁大刺激,但係去到邊間診所都一樣,都係會做呢d 檢查。

唔敢講呢個係咪專業失當定係誤診,亦都無心力再去追究。可能都係個天註定,又或者貓貓專登知今日係4月1日,同我地開既一場大玩笑(係啦比你成功左啦!),明知我地最錫係你,點解要咁趕住走?

貓貓今年7歲,由2-3個月係街邊執到開始養。 係我遇過最善良最溫柔既貓貓,每晚都一定係趴係心口陪住訓覺。多謝你係我地既生命入面出現,希望你係另一邊每日開開心心,做個小天使,有緣再會,我地一定會認得你!

祝天下所有小動物/浪浪:身體健康,生活美滿。
RIP
rip
帶佢地睇獸醫成件事好似仲加速左 有同感
又係無良獸醫亂咁醫,拉
保重
你已經儘左力
睇到好心痛
RIP
Rip
之前我女朋友隻貓又係帶去睇獸醫之後死左
rip
rip
RIP, 佢一生入面你盡咗責任照顧佢已經唔洗自責
唔好太自責,你唔係醫生,當時當刻你無專業知識隻貓係咩事,都係交比獸醫處理,你已經盡咗做主人的責任,事前無可能估計到,貓貓會喺天國睇住你,節哀🙏🏼
RIP
明白你嘅難受,我早排都經歷過
好多野控制唔到 預料唔到,你都只係愛佢 想佢好
我好明而家好多野都聽唔入耳 怪自己有咩做錯 做唔到
只係想講呢個世界好多人都經歷左類似事,唔好太自責
你記得一直愛佢就得
佢一直都愛你
係好心痛 節哀順變
10個獸醫9個閪
Rip, 很心痛
RIP
人醫都會有突發情況同唔係100%醫得返,點解獸醫醫唔到就一定係無良同亂咁醫?
RIP
https://youtube.com/playlist?list=PL95RcdwkhPqOtZMR1B0Qov-x1GISv98R0&si=nHkEGvi3kZno0y_8
樓主可以睇下佢解釋

你已經做得好好,真係唔係你嘅錯
我都好怕呢啲事 所以大小事我都去vsh…..
雖然真係會俾人當水魚咁割
但係我真係唔想後悔
人醫成日都鳩check 就決定ching
冇咩唔好亂咁麻醉同鎮靜
不過而家講咩都冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞