無限自責,我好似親手送左隻貓去死

377 回覆
4042 Like 52 Dislike
RIP 貓貓好得意
rest in peace
老實講,先天心臟病唔容易check
我隻貓係香港睇獸醫,做絕育麻醉都冇人同我講過

係去到外國住,定期檢查果時佢話有雜音先叫我去專科check,照一大輪先確實到係罕見先天結構問題
貓貓雖然早咗畢業,但唔需要經過漫長嘅痛苦,都係一種福氣,而呢個福氣都係你呢個咁好嘅主人帶俾佢,多謝你陪伴貓貓嘅每一天,每日都唔係白過,佢會繼續喺彩虹橋守護你
Rip
Take care
好仆街
而家睇醫生真係好煩,要搵exactly某個醫生先得,同一個診所都有好差同好好,冇醫德有幾好設施都冇用。
當初我一開始係另一間睇醫生話有FIP,都話冇得救,但係埋單時個護士叫我上網search先知有441,之後打針救返。
心臟病真係冇辦法,我果隻發現去醫都係捱多左一星期
應該有咳,但樓主唔知
保重!!!
Hello五毛 又撞到你
多唔緊要
最衰啲貓成日忍痛扮冇野
佢食瞓痾望落ok就唔會知佢可能有啲病
直至突然唔食唔飲又已經太遲
香港冇雜音都話有 再收你錢
屋企主子半年前都係因為先天心臟病走

有腹水嘅做法好多時都係抽血 照X光 抽積水
抽血可以睇到到底係心臟問題定係FIP, 而X光片可以睇到心肺個情況
唔係想幫獸醫講野 但本身抽血同照X光真係好常規嘅檢查

同埋好多時小動物去到陌生環境係會應激, 而本身已經係心臟病都係有機會係檢查過程中令病情更加嚴重

主子心臟病已經發病過一次, 係有積水嘅情況之下, 只可以靠食藥打針舒緩, 但唔會有一日突然之間冇哂積水, 好多時已經發病就得返半年到兩年
RIP
貓貓一路好走

樓主保重,唔係你嘅錯
記得你哋7年嘅快樂時光
真 仲唔駛負任何責任
仲要收你勁貴
我細個養果隻突然暴瘦
又唔肯食野 帶去睇獸醫
佢檢查完一大輪又抽血又盛
同我講唔知咩事 仲幾健康
話可能係心理原因
可能過一排餓就會食返野
收左我9000蚊

再過一排隻貓已經唔係好行到路
再帶佢去睇 佢就話要住院
我過兩日去睇佢
變左庵庵一息咁
之後同我講話要安樂死
又收我9000

好後悔果時點解唔覺得條撚樣係庸醫
應該即刻去睇第二間 咁隻貓可能唔洗咁死
我同你有差唔多經歷
有一日我發現我隻貓呼吸好急促 心跳好快
即刻車佢去睇vet
照X光 有胸水 抽左200ml
照ultrasound 同 拎胸水化驗
解決了即時呼吸困難

但隻貓比間無良vet trap住左3日
埋單萬五蚊
未有種菌報告

事後我地唔信個醫生 驚仲有胸水
去睇其他大醫院
再照X光 又有胸水 入院抽左50ml
大醫院繼續屈照ultrasound 同 種菌
照做 照比
胸做左個tube做引流胸水,但過左唔夠1日醫生就話情況有改善,個針口要換,要再插 or 拆左佢,比我選擇,我選擇拆ed
最後住左一個星期
埋單6萬
都係食抗生素3-4week
種菌無任何finding,只係話嗰隻9估既抗生素啱用,繼續食
對於點解有胸水,唔知

最後好番
無再返照X光
大醫院仲有屈我問返唔返黎抽血驗貧血,我無睬佢
買過隻名種異短好快平復返啦
因為讀太多瓣,瓣瓣都只識皮毛呱
我都係事後先知有呢樣 係fb原來好多fip群組
不過唔知80幾針個費用係點

個陣vsh個醫生話 留醫起碼要10幾萬
仲要得5%左右救得番
之後係咁建議我隻貓貓安樂死
提都無提過原來網上有針打
RIP
R.I.P
唔好咁自責, 你盡左力
貓仔都唔想你唔開心
你嬲到
證明你需要獸醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞