無限自責,我好似親手送左隻貓去死

377 回覆
4042 Like 52 Dislike
屌你 唔撚識真係唔好亂咁屌 獸醫壓大仲大過人醫 人起碼會講邊度痛 動物撚識出聲咩 個個獸醫見主人入嚟有問題都要做初步診斷先 你冇診斷就開藥咪仲閪 咁佢有腹水貓黎講唔係fip就大機會心臟藥引起高血壓再edema 咁老實講我覺得的確最少都要做x光 ultrasound去判斷下心臟病 但係你估個撚個都一睇就知有咩病咩 理論上係做完fip再做後面診斷 非想引戰 只係以獸醫角度出發講下心聲 但係我知道都有無良獸醫鍾意呃9主人錢 但係我相信大部分獸醫都係有愛心想救動物的
只要盡咗做主人嘅責任已經很好了
NPV?
Fip係本身由體內腸道常在既冠狀病毒突變引起 主要係因為壓力緊張免疫力低下容易出現 所以老實講fip係幾多歲都有可能出現
RIP
樓主已經盡左責任
老實講 動物診斷疾病難撚過你醫佢 你要知道發生咩事你真係乜撚野都要做你先可以100%知道佢有咩病 然後你仲要動物乖乖地配合同埋主人願意比錢做診斷 貓狗又唔會同你講佢邊度痛 你初步診斷要既時間已經好耐 所以唔係流唔流既問題 真係好辛苦的
屌埋你老母添呀負評
一定會 比人告到仆街 冇人會敢講 你可以自己搵但係唔好搞鳩我
感謝大家對貓貓既祝福,貓貓收到!
岩岩已經完成後事,佢就好似訓左覺咁,好乾淨,好平靜。

全部留言我都有睇晒,多謝大家關心
不如大家分享下有邊位醫生係好嘅?
保重 RIP
係,聽講打足復發率低d。
但係如果真係好有經濟困難,我覺得可以打少d。
好過聽到要84針咁多錢,連一針都唔打,救都唔救。
睇到起雞皮rip貓貓
佢遇到你已經係佢貓生最幸福嘅事…
我都經歷過無良獸醫誤診 幾個月大就走咗…

Source係自己block人嘅理由
會唔會戇鳩咗少少呢
大部分人識分嘅
之前喺獸醫度,同個等緊嘅師兄講起,佢原來前一年都帶過寵物去間診所度睇,但最後救唔番
然後呢次佢都帶另一隻寵物嚟睇同一個醫生,因為佢知個醫生其實好好
有時d野整定
如果你仲有心力既
重新養多隻啦
保重啊 貓貓都唔會想你咁難過
我自己隻貓都係因為遇到個無良獸醫,住院住足10日,拖足十日
醫唔好又唔講,係咁話積極治療
到最後帶佢出院去睇第二個醫生
第二個醫生話佢都有啲治療方向
仲話第一個獸醫寫嘅病歷好奇怪

可惜我隻貓等唔到,都未開始治療
就喺第二個獸醫度走咗

成件事都只不過係兩個月前發生
我到而家都未釋懷

如果有咩情緒輔導上嘅需要或者想搵個過來人傾吓
隨時TG 我

之前我隻貓都中左兩次FIP
祝福
話唔好睇醫生嗰啲真係靠害
最後嗰句

貓貓RIP
無論人定獸正常係有九成機會睇完醫生係對病情有正面幫助, 但都有一成機會係因為正常醫療程序或者個別身體因素而有負面影響。

病同天生嘅身體結構總會間中出現啲特例,偏離為安全應付大部分情況嘅手段可確保安全嘅範圍,甚至會造成傷害。遺憾嘅係做詳細檢查之前,無人會知邊個係特例。

只好問心喺當時已有資訊下做咗最好嘅選擇,已經係盡咗力。事後先得知嘅資訊都係得個知字,但當下係好易因為傷心而自責或委過於人
大圍邊間庸醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞