無限自責,我好似親手送左隻貓去死

377 回覆
4042 Like 52 Dislike
個關係喺邊
係咪香港嚟?
學下上一代公屋養仔教學啦
睇咁多醫生托七咩
食得越多藥身體越弱 仲會生畸胎
有d病乜都唔做 都會自己好
好多病自己好唔返既話 醫生都唔會醫得好
Not mutually exclusive ,either.
所以宜家養貓
我絕育前會驗血驗埋pro BNP
貴少少買個安心

Btw, 心臟病避唔到rip
fip 係同腸病毒有關
可以一出世就潛伏咗喺體內
發咗出黎就係 fip
因為貓貓一歲兩歲抵抗力仲未完全健全
較易因為不安/壓力/恐懼就引發出黎

我第二隻貓囡就係咁
本身只係去睇貓癬同耳仔
食吓藥沖吓涼就可以冇事
點知條仆街獸醫剃毛剃損咗佢
就爆咗fip,唔使一個月就走咗

所以好明白樓主嗰種心情
根本冇諗過普通診症最後都可以攞命
但我地的確唔會知貓貓天生有咩病
我地更加預防唔到
所以醫藥費幾錢??
RIP
其實只要免疫力差時就有機會發生
咁正常抵抗力比較差係幼貓(一歲前)or老貓
有時都會因爲其他病而一次過誘發埋出黎
RIP 貓貓
RIp你收養佢已經係最大幸福
RIP
樓主take care
樓主開名啦
買寵物保險
人都係咁醫
有水就抽積水,肺有水就抽水驗下有冇菌 or毒
照xray睇下肺有冇花,同心臟肥大

你隻貓唔係睇獸醫送佢一程,而係注定佢條命係得咁短,唔好話貓,人如果有cardiomegaly都一樣唔會醫得好
珍惜當下時光
我隻貓之前隻眼紅腫 帶佢睇醫生 滴下眼
過多幾日開始嘔 唔食野
帶佢睇急症話fip
個陣新手養貓咩都唔識 以為無得醫聽左獸醫講安樂死
如果可以番轉頭一定會幫佢打441
上限好似得8萬 vsh閒閒地都10-20萬 不過我覺得都係要買嘅
我兩隻嘢都做過大手術所以買唔到嫁啦
onedegree寵物保險先天性疾病(心臟病)唔包,FIP唔包
樓主呢個情況冇野可以claim
唔係,好似讀好耐,除咗貓狗仲要識鯨魚馬獅子所有動物,有排讀
好多貓本身都有嗰隻病毒喺身,當免疫力低,有壓力或受到刺激都有可能引發
我隻貓22年尾中Fip,當時佢都7歲幾,好彩當時發現得早即刻打針,已家完針康復咗1年
呢d永久blacklist啦,正常獸醫自己唔幫得你打都叫人地自己出去打啦
RIP
rip 貓貓
呢d畜牲洗撚睇獸醫咩
屌你老母多此一舉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞