無限自責,我好似親手送左隻貓去死

377 回覆
4042 Like 52 Dislike
醫生讀人一種動物都未研究得晒
冇監管嘅獸醫又讀狗又讀貓乜都讀 竟然有人信
我接觸過嘅dr chow係非常專業對狗仔非常細心
唔好講笑啦? 佢勁不負責任
兇手
前年我都係咁
一模一樣
到宜家都好自責
邏輯呢
有病先睇醫生㗎
你戇鳩?

我女朋友貓去左睇獸醫,之後死左,我只係講左我女朋友個處景出嚟。

無證據我唔會講一定係醫生醫死佢,依樣野留返比大家自己諗。

唔好話係獸醫,其實你去私家醫院,有部分醫生都好似想做多啲生意咁,我唔明你係度吠咩?

唔明我事實陳述有咩邏輯問題,定係你智商有問題?
1.本身小病食下藥就可以
2.獸醫格硬為左做晒有錢賺既檢查 小事化大
3.隻貓太激動,個醫畜就落麻醉
4.頂唔順麻醉死左

logic就係咁 好難明咩

其實唔只動物 就算人類如果麻醉落得唔好都會死 只係香港既醫學霸權搞到佢哋不死人
有時貓貓真係唔知帶佢睇醫生係咪好事
帶佢過到去醫院等嘅過程等得耐
貓貓係陌生環境,加上留係個袋無得走動都會緊張

我之前隻貓又係咁
明明朝早係屋企仲識行識走
只係見佢吊起隻前腳嚟行,所以帶佢去檢查下咩事
點知等等下已經見佢伸晒利唔多妥
入到去醫生檢查直頭企唔起身
醫生話佢個肺好多積水
伸利係因為積水壓住透唔到氣
即刻抽左積水但都係搵唔到原因
然後氧氣箱住院檢查左一星期,最後話cancer
隻前腳關節俾cancer影響神經所以吊起嚟行
但都唔知係咪肺積水嘅原因

因為當時實在無辦法負擔長期住院
所以即刻去租左氧氣機,淘寶再淘左製氧機同氧氣箱
等佢打完第一針化療就決定帶佢返屋企
返屋企程車又見佢伸利
果下都幾驚佢撐唔到返屋企
但總算平安返到屋企後
就見佢全身放鬆晒,好似唔再緊張咁,訓係床休息
結果第二日又好精神行得走得
之前一直係醫院呼吸急促嘅問題
我每日好緊張咁計佢1分鐘呼吸幾次,測左成個星期都無事
所以先判斷佢係等睇醫生太緊張出現併發症
建議報東張
擺明斷錯症,做埋無需要做嘅程序
攪死隻貓,等其他人知道係邊間
自己走位
次次獸醫post 都係屌獸醫
正如樓上話齋,人病都未搞得好,動物病根本就仲難搞
而啲獸醫好多時都係亂鳩咁醫,反正唔會有法律責任,亦都好難證明佢有做錯

所以老老實實,養得寵物就預左啲獸醫一定係鳩醫,我未見過有人獸醫係萬人景仰,有既應該排晒長龍,相反啲劣評如潮既獸醫診所咪又係人山人海
我都試過隻狗比獸醫誤診
搞咗一大輪 最後要安樂死
上網比負評冇用 俾佢地删哂
樓主攬攬你
貓貓會感受到你對佢嘅愛,你都唔好咁自責。日後你哋會再喺彩虹橋相見
如果真係FIP
而家通常唔會抽水
以前無藥醫就會抽
純粹頭痛醫頭咁
因為抽完又好快有
有重覆感染風險
而家有藥好快收到水

除非真係太多或要小小黎驗
但係而家都好少抽水驗FIP因為多左病例其他檢驗都評估到
FIP都係綜合數值同症狀黎判斷
無一個指標確定到
買兩份有得co-claim?
但係咪真係cancer先,如果係你唔睇都係好快死?
當年我貓貓都係check到有積水,同發現係先天心臟病
之後我地就再帶佢複診,複診當日返到屋企就走咗
諗返應該係佢太驚出街受到刺激,加速左佢離開
因為醫生其實有講過話唔可以俾佢受到啲刺激,唔可以嚇親佢
但係好無奈係貓貓病左,我哋就會覺得佢係需要睇醫生,要複診,因為呢個係俾佢一個機會去生存,但同時都有機會係令到佢更快離開,人生就係咁矛盾
我相信貓貓會感受到你對佢既愛
嗰陣臨尾成日帶佢睇醫生,又要落麻醉做檢查又要日日打針吊鹽水 無耐就走左
依家諗返起最後不如帶佢出多啲街同食多啲好嘢
如果太痛太辛苦就考慮安樂死等佢舒服啲走好過

唯有安慰自己等佢可以唔洗辛苦太耐
我隻貓都呢期成日病
睇親獸醫都係乜都唔理捉去驗血
同佢講柯屎唔出又好 咳又好
乜柒都係驗血先
最撚搞笑係驗完走出黎同你講
你隻貓d數據幾好冇乜事wor

冇你老母閪咩 而家睇柯唔出屎呀
即係貓貓一星期柯唔出屎係正常既冇事既
夾硬屈鳩我錢 間間都係咁撚樣
而家我索性自己做埋獸醫 自己配藥
分別問四個AI貓咁既反應係咩病
邊隻藥人貓都食得 然後再交叉覆核
問埋幾多份量點樣計 生理機制係點
即刻自己配到 又平 又對症下藥
街邊幾舊水一大支乳果糖 飲一世都飲唔完
搞唔掂再塞支bisacodyl 垂直斬半塞落屎忽
搵獸醫不如我不如自己黎 心安理得
癌真係唔知點防
做blood test勁好成績,可以幾個月內帶走隻貓
我的貓貓上年去世
都係7歲
仲係習慣返屋企叫佢個名
巴打共勉之
冇得防真係 唔敢講比到好好環境佢 但可以話做足主人要做嘅野 伙食大部分都已經自己煮 到依家成家都仲講個衰仔係到會做啲咩 對人定寵物都要珍惜當下 唔好吝嗇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞