[PS/XB/PC] 人中之龍8 討論區6

824 回覆
5 Like 2 Dislike
如果第八集係底特律
一定冇夏威夷咁好銷量
0係1988年
8係2023年
三十五年點會算忽然
年紀大咗處事變咗好正常
8都唔算好多人讚劇情...? 最少主線唔係
7反而就真係多人讚
特別係結局, 對於阿英既處理真係太過求其, 連"企圖去完返個故既attempt"都見唔到
個人意見, 就算以人中之龍level(對於劇情嚴謹要求唔高)黎睇都係唔OK
但8都有啲亮點我覺得係幾好既e.g. 山井, 難波作為ex護士去照顧桐生, 部份既絆劇場
淨係計5同6,桐生兩父女人設都改曬啦…
連敵人d廢話都多左好多,以前係無咁婆媽
人中永遠支線同小遊戲劇情寫得好過主線,唯一連主線都好正係0 同 2。

1 個故事無0嘅鋪墊睇落都好普通。
將桐生融入到春日團隊新舊交替
將桐生寫到需要合作過關
套到桐生入rpg 玩法
呢幾個位做得好
覺得6有改
唔覺得5有改
012打大boss都多對白
得功能boss先少對白
好難拿捏
講得多又長氣
一言不合開片又過目即忘為打而打
我覺得01278都好
5中上
346平庸
同一班主角出咁多集
愈後愈難寫
愈似為搵食而出
又冇得好似電影咁打磨十幾廿年劇本
你參考教父,無間道呢啲類近嘅黑幫電影劇本同集數
人中係日本黑道科幻武俠仼俠小說劇本
相近嘅金庸武俠小說
30年時間
由第一代故事修改到第三代版本
都係一堆人話故事有bug
仲未夠邏輯
邊度寫多咗唔夠精簡,
邊個位又完得太急
邊個角色去到邊個位已經冇成長曲線
同人中一樣
都係會有班人走出嚟話
淨係覺得邊一本同邊一個主角好
其他唔掂
就會明工作室每次要一take過出咁多集係好難
其實都好神乎其技
點會滿足到曬每個人
更何況人中編劇都冇金庸同經典黑幫電影編劇咁識寫故事
上次7外個實體限定版咁型先係加兩舊水
每次呢個加成六百幾仲要唔係好吸引

普通338/豪華418/收藏968
得危機一發有興趣,眼罩又唔會戴出街
2我覺得都麻麻個結局尷到頂唔順
可能20年前叫做好既
4, 5故事都唔差, 雖然好散, 但某d位都叫感動
d boss fight次次都係打唔死boss再搵人擋子彈
4同5係嗰啲計中計中計超現實囉(Reddit啲鬼佬成日拎rubber bullets玩膠)
同埋到最尾要搵啲理由將四五個主角拉埋一齊打交, 點都會顯得好夾硬

1同2雖然依家睇落就簡單啲, 但係簡單有簡單好既
尷到頂唔順係你本身知道有續集先咁覺得?
唔係, 覺得好老土
我覺得時間唔關事,唔係話依家2024就一定所有遊戲/文學/影視作品都好好
可以關, 可以唔關, 但通常都關
潮流, 品味, d人諗野思路節奏已經有影響
我覺得用大家個標準
就算咩嘢故事都係
長氣,簡單,散,唔合理,唔真實,無邏輯,違反科學
扭橋太多,扭橋太少,尷尬,唔感動
太短,太長,無鋪墊,普通
乜都有位入到
但歷史攞獎最多,票房,銷量,最高嘅
遊戲,電影,小說,劇集
都唔係話愈近年就愈多
大把人話近二十年愈來愈少原創作品
創意工業倒退
你好難用電影比遊戲講故事個技術上,以前同依家係差好遠
就算電影,有d依家睇返,我都覺得無咁驚豔
好似pulp fiction
呢啲真係見仁見智,
等於十個女仔有九個會喊嘅愛情片
都會有一個係唔中意睇
但近年電影都無邊套新ip做到pulp fiction,異形,kill bill,非常嫌疑犯,教父,鐵達尼號迴響
無邊套同類小說超越魔戒,哈利波特,衛斯理
本身人有邊際效益
重睇通常唔會覺得好睇過第一次
亦唔覺得遊戲,電影,小說,劇集各樣新作品係一年好過一年
應該話,我一直都無睇過,係近年先睇
睇完就覺得,下......就係咁咋?點解咁多人話好神?有d故事情節你今日睇會覺得好普通,但當年黎講好有開創性/新鮮感,所以俾人奉為經典。但迴響呢個牽涉太多野,唔討論住
電影已經發展左好耐,但遊戲都係上兩代先發展出電影式敍事,因為技術上既限制
我自己而言,大部分我鍾意既遊戲故事,都係近代d既作品,人中類都係,0/7/維新/木村
純玩主線
係咪順住劇情玩就過到?
玩咗陣咚咚島升到2星就覺得好悶
日日都係執垃圾打樹打石
小精靈又覺得麻麻地
好掛住以前玩夜總會揾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞