多倫多生活討論區 100

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
低級卡
反正低級卡應該免年費 開黎儲credit length都好
Do you drive?
但係咪都要用下,咁我直接去第間bank開另一張卡d rebate 仲好d, 之後先轉番本身間bank 開vi 得唔得 唔識玩呢到 d credit
Nowant to go this summer (late June)
unless you join a tour. really hard to get around without a car
Can join one. Any must go places to visit there? Or eating French cuisine is more important
我去過幾十次。唔揸車真係無乜地方去到。如果住Montrealdowntown, 可以去睇吓依幾度地方。
唐人街就喺De la Gauchetière Street。

Notre-Dame Basilica day time
Old Montreal night time
Mount Royal Park night time is better- need car
Jean-Talon Market late afternoon- probably public transit
Rue Ste.-Catherine better after dark
Underground City day time- like Toronto underground but better
Olympic Park (Parc olympique) charge admission. not really worth it
我又幾好彩 未瀨過嘢
而家加航app有track住行李
load咗上機 上咗轉盤 即時有通知
可以
大把人都周圍開唔同地方既credit card
不過用開佢本身銀行既product 會易d有pre-approval
咁開roger 玩住3%先,因為d 人話放錢係間bank一排都會直接有pre-approval, 其實講到尾都係儲高d 分,做耐d 份工應該就ok
定係開左低級卡,唔用得唔得? 會唔會都易d 有pre approval, 免年費個d 真係得1%rebate
我用rogers 都係2-3% 應該都易批
+1 望住個草地其實好舒服
但香港人個個都想好逼好快好急先叫好
我上次同屋企人去 冇揸車
坐VIA Rail去Montreal
再坐旅遊巴來回Quebec City
市內玩就靠Uber
喺Montreal搭過地鐵當體驗下 算係乾淨迷你版巴黎地鐵
btw Montreal 唐人街間Holiday Inn係中資嘅 留意返
講真本身加拿大都叫ok
但大部分香港人行極右 要注重生產力
thread 班香港人日日都話自己喺香港做開xxyy 加拿大就唔efficient
其實咁注重生產力不如將d house一劏10啦 每間收1000 咁就最符合香港人所謂搵錢嘅思想💰
望多幾眼你可能會見到草叢入面有道友/露宿者
無論衣著車果d 本身加拿大都幾一致 個個揸架錢七 著kirkland 過d慢活d嘅生活 本身就無乜問題 但新黎班香港人個個都行極右思想 乜都要fashion style 著埋d標奇立異嘅衫 又戴漁夫帽又中意歧視其他種族嘅人 其實咁玩法點會有社會凝聚力
downtown
出街食個飯
QR code落單夠準確
自己出去埋單又快捷方便
搭檯同限時就係利潤最大化
但搞到好似食餐飯純粹為填肚
同人無交流 好似機械人咁
都好多人揸靚車架
天氣好仲唔少人揸架vintage出嚟遊街
話說有次我落DOWNTOWN見到有人遊行反加炭稅但得幾個人,如果唔係要趕返屋企,我都想JOIN
樓上果位就值得欣賞啦
人工低 英國人 韓國人會罷工去爭取
香港人就上thread到 屌加拿大稅高人工低 然後話自己唔中意
呢個又幾好笑
要返屋企不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞