多倫多生活討論區 100

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
真係無眼睇
G7入面加拿大工資最低 物價屋價最高
冇錢真係地獄mode
睇到個勢未來幾年應該會繼續跌 到時應該好多人會回流
G7入面最低? 唔係第二高咩
除左美國之外其他5國唔見得人工比加拿大高,義大利同日本直程係低
成日都話美國係天選之國
如果唔計美國,其實加拿大生活又好似真係唔算太差
數下數下咪瑞士、北歐五國、澳洲依D整體都好過加拿大(香港如果唔計中國政治問題都算係既)
利申只係憑感覺
北歐D稅,香港人點會頂得住
香港人既理想國應該係bermuda 果類逃稅天堂,極低稅,全部靠自己
咁人地又真係真福利國家
點似加拿大,正常人福利隨時差過香港

https://en.wikipedia.org/wiki/Median_income
求奇搵,可能唔準
用購買力平價黎計收入中位數加拿大直程贏哂北歐(除左挪威)

應該只可以講香港實在係人工太高稅太低
所以好多時只可以同香港比較,但如果同全世界發達國家比
加拿大份糧好似都仲係幾好洗
不過個數據係2020/2021年,個時好似好好多
I hate New York
收完稅令我生活有改善我唔介意
but where

成班鳩鳩流美其名叫canadian style
年經
係邊到可以識人
多倫多興咩交友app?
咁美國又唔係淨係得NY
收完稅去撚哂班道友難民度
正常人、努力仔繼續交重稅但得個吉
所以低稅,0福利一定對中產著數,反正你都係攞唔到,成個歐美都係咁
age under 30排58, age over 60 排第8
threads
北歐重稅但係道友難民一定少過呢邊
福利食得返交稅都交得gur d

窮L交完重稅重要食自己真心sad
d post勁撚kam
真人應該唔係掛
點會少難民,幾多中東難民走過去,難民圖meme係瑞典出先
識左個住附近既去左食飯, 都好正常呀

芬蘭挪威丹麥應該好d既
hate Miami too
bermuda睇相真係好靚 但係物價仲貴過瑞士
點靠自己 有無諗過社會係需要靠人去運作 無人煮野食俾你無人送貨俾你

其實香港人返香港最啱 人工高稅又低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞