多倫多生活討論區 100

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
需要人運作,唔代表需要福利社會
一向都支持集中消滅班道友homeless同班小偷
但如果要低稅靠自己真係香港最好
我搞錯 你岩
Hans Zimmer 9月多倫多開show
Threads 班人日日都屌加拿大呢樣低人工果樣稅高
你屌完到我屌咁 都幾搞笑 呢d野黎加拿大前都知啦
如果係咁點解唔返香港 講到加拿大咁慘咁痛苦
你咪又係一樣
你交咁高稅你會expect 個福利係好既
醫療資源係足夠既
個治安係好既(因為suppose有足夠既警力)
但而家警察叫你將條車匙放門口
跟住因為治安唔好 你仲要面對高昂既車保
仲有你唔會expect周街都係homeless
咁你交左咁多稅 其實d稅用係邊?
所以會理解到點解啲華人會避稅
Those motherfuckers don’t deserve it
連登咪又係一樣
9up到咁都有咁多人like
痴撚線
多倫多生活討論區 100
https://lih.kg/3651117
應該唔係只係華人?
好多人都會想自己減少D稅,尤其係d公司
Source: trust me bro
又可以去滑雪
加拿大稅前人工算高,稅係成個西方體制黎計亦唔算特別高
只係香港人工太高、稅太低,加上加拿大隔離有個天選之國做比較
以前我都成日屌依邊人工低,但睇多d之後發現加拿大已經算係咁
個個都唔想交稅,有咩人會想,唔係點解咁多tax planning
今季滑左30日+好正
呢個當然啦,只係因為我見到多case係華人避稅
(餐廳現金買單有九折、現金工、現金交租無租約簽、會計師幫手退多啲等等)
所以就用華人嚟做例子姐
稅高改變唔到既野都算,比人心理平衡D得掛?
消費稅直接反映係最終售價
dividend扣左稅先再派
儲蓄/債券既yield當capital gain,同上扣左先派
有以上幾樣我已經平衡好多
interest當income呢樣野我認為幾剝削普通人,安分守己打份工唔願做炒賣,好唔容易儲左幾個錢拎去做下定期都比人計100% taxable好慘
呢個又搞野,個價打埋個稅好難咩,其他國家都做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞