多倫多生活討論區 100

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
咁北美咪好多變種人/超級英雄
孖人牌
係我心目中一個overpriced 、完全唔適合亞洲人用嘅品牌
香港就overpriced
呢度還可以
不過刀嘅質素同以前比差咗好多
德國製嘅都輕飄飄
都係等特價先執幾件
除左炆野其他都好好用
其實都加咗唔少價
啲Staub煲冇咁抵玩
最近去王府井佢間outlet都冇收穫
輕同重都係其次
平衡點永遠都係喺後邊 尾重頭輕
幾可亞洲人真係用rocking呢仲切法

刀除咗斬骨之外 都係輕嘅好
同埋80蚊打上 啲鋼仲係55-58HRC左右
藤次郎DP 我買50蚊左右 鋼水已經畀到VG10
HRC已經61 襟利好多
呢度冇可能唔買staub
平到pk

之前買左個6qt先$100
去warehouse sale買

刀就$10把到
用刀嘅方法唔同
軟鋼唔易保持鋒利 但容易磨
所以德國刀都係跟埋支honing rod 用之前撚幾下
我自己就prefer rocking method 所以用西式chef knife最多
我嗰把係孖人最普通嘅Four Star
中式反而唔係好識點切
我未見過咁平喎
最近喺costco見到有隻荷蘭Combekk $50 不過係中國製嘅副線
https://www.costco.ca/combekk-sous-chef-enameled-cast-iron-dutch-oven%2C-24cm-.product.4000226390.html
honing rod本質上唔會磨利把刀
而係修正個鋒 一把鈍咗嘅刀你點hone佢都係咁

切啲立體高身少少嘅野 rocking其實已經好唔就手 係切香草嗰陣易切斷 直上直落其實最萬用

孖人真係一個我唔識欣賞嘅牌子 當然係我窮
梗係拎葛咸市同浣熊市做代表,唔係罪犯就有喪屍。
我都有磨刀石 不過未拎過出嚟用
set刀用咗咁耐都仲ok
不過德式刀最衰係個bolster 阻住磨刀
我依家已經好少煮飯
去隔離t&t買兜狗飯食就算
一係4蚊一舊叉燒梅頭 上醬放入焗爐
前後兩分鐘都唔使
孖人減價好平嫁咋
仲平過ikea
不過一年先兩三次
要去warehouse sale先做到
搭單問佢個outler 喺王府井邊度?去左兩次都搵唔到
屌呀睇黎行得唔夠仔細唔該曬
有冇鼓手/結他手有興趣夾band?最近個鼓手quit咗搵唔到人所以想係度問下玩J pop/ J rock,一般會去Dufferin附近夾
我冇掂鼓20年 都唔記得左點打
有冇興趣pick up翻
提外話
巴打g唔g多倫多有冇邊到有iem玩
bloor嗰間得64
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞