多倫多生活討論區 100

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
roommate 老細都係印仔
煮完之後 問佢地咩嚟 佢噏咗個唔同嘅名
之後我食落覺得都係九成似

另外一個roommate係尼泊爾嘅
啲色水好似豐富少少 多豆
但其實食落都係差唔多
無夢想
又係返返去, 生抽老抽, 薑, 蔥, 椒鹽, 全部唔同味
讀書少
其實由一開始已經唔get你想講咩
咖喱=豉油, 都係用嚟點嘅嘢
所以印度菜冇dipping sauce係因為已經有咖喱(汁), 都係一種汁嚟

引伸落去就係好多香港人叫人做咖喱人, 咁你地Chinese都係豉油人嚟
可能我啲比喻義特別難明啦
印度人就「咖喱人包頭」
咁Chinese咪「豉油人, 唔包頭, (因為多食豬肉)一陣豬味」囉
咁講好唔好? 喺加拿大如果有人咁講咁係racist, 完
我都未計仍然有啲人當咗sikh=muslim咁搞鬼
再講落去, 如果見香港人啊, 就"Chinese, kung fu, Jackie Chan"囉
就落咖喱一個詞根本唔代表任何嘢, 好似好多人見到我都問我食嘅嘢係咪都係soy sauce
咁我咪話有老抽生抽壽司豉油蒸魚豉油... 大家都知呢啲醬汁全部唔同味
did you try the coat hanger?
講下咖哩都可以引申到racist
難怪咁多人話比人歧視
我9up啫, 呢度講就冇咩嘢, 但係好多人真係拎出公海講, 我見有印度人真係埋嚟屌
ok當我左膠
買個馬桶bump
配合熱水 萬事萬寧
牛豬唔食,羊雞又引入,以前印度人食乜肉?
我要問下
可能真係好多食齋, 而家食肉嘅就羊同雞居多
印度響古代果陣就好似係以素食為主
當開始有人講1000嘅時候就要小心
真係咁簡單呢個世界就唔需要plumber
屌 賣就傻散慘避震走 hold韭菜就慘遭被割
見youtube月月都出一條"個市見頂"嘅片

你嘅意思係可以近一千嗰陣鎖定利潤先?
唔知關dipping sauce 我講嘅醬料全部都可以煮落去個食物入面嘅 並有明顯不同嘅色水同味道

我發表咗印仔嘅食物除咗咖哩(黃薑粉based?醬狀 )之外咩都冇嘅意見 歡迎理性反駁

之後我已經跟唔太上你想講咩 更加唔知關racist咩事 咁我講唐餐咩都有蒜頭豉油 意大利佬咩都落橄欖油
法蘭西餐咩都有牛油 咁就種族歧視

政治正確 delete culture 逆向歧視都幾恐怖

幫啲popo 兜埋
佢地開工飲少杯咖啡
吹少句水
真係做嘢好過啦
點解呢度無castle doctrine / stand your ground
點解日日個天氣都係咁差又大風又多雲 究竟呢到d人係咪完全無天氣慾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞