多倫多生活討論區 100

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
買全翼自己斬

巴西雞有乜唔安全
香港食開幾十年
到加拿大又唔同講法
之前新聞有講過巴西雞有問題
買支花椒油囉 一鳩樣
喺香港食咗咁多年巴西雞翼係咪可以等死
如果父母過層樓比我做生日禮物咁洗唔洗報稅
海外定本地物業先
層樓你點用
佢俾錢你買定過佢名下嘅俾你
洗唔洗報指緊你定佢
都係嗰句 tax唔係單應一兩句就下定論
佢地名下香港物業過比我 而佢地繼續住喺嗰度
唔收租
我諗緊我洗唔洗報
但我都係屎忽痕問下 那有錢
咁好likely去返上面巴打覆嗰個case 啦 - personal-use property
其實係咪所有資產personal use都係咁計
包括車位 呢啲都係咁計
只要唔係收租/冇利益就ok
我覺得比我煮已經多好多變化
始終屋企好難搞咕嚕肉 重醬炸排骨
又打風? 日日都打風d人點會想出街
You don't pay any tax immediately. However, you will be taxed when you sell it.

You have to determine the Adjusted Cost Base when you dispose it in order to calculate the gain or loss. I suggest you seek professional advice before you do these type of transaction. You have to report any rental income/loss and expenses on your T1 and the value of the house on T1135 each year until you dispose it.
用嚟自住要填T1135?
你要全部雞中翼嘅話 就只有呢隻
本地嘅一定係混埋drumstick 而且size冇咁大
一大pack好難一次過食曬 倒不如買急凍
最後都係急凍,其實無咩分別
咁你填完交比hr佢簽名?
正常hr唔會知道晒所有人屋企狀況
好多毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞