多倫多生活討論區 100

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
起泡增加接觸面積 效率高啲
水管入面你抹唔到唔到
*抹唔到
士多啤梨未開始
超級市場嗰個係greenhouse
不過士多啤梨摘過一次就唔會想去第二次
原來係咁架
Greenhouse 嗰啲好似冇咁好食
香港摘士多啤梨好好玩架喎
其實直接鳩沖熱水就得
Condo 都可以架
不過有ig 見過啲condo 冇得set
3 months from now

上個月已經斷咗MPF同變resign

Your income was from Hong Kong after you entered Canada? " working remote"?
Did you withdraw your MPF after you entered Canada?

好啦 叫完春係時候搵下一份了
咁你再箍洗唔剝條wire
yes,入境加拿大後係加拿大work remotely
MPF我就無withdraw,因為金額唔大, 一萬港紙都無同埋我走之前整合極都整合唔到
應該要不過我打算淨係郁上排牙,下排牙箍得幾好就唔郁
有無人知道究竟hsbc轉去rbc寄咗兩張卡過嚟但無activate, 然後開咗個新rbc戶口諗住拎applewatch, 依家仲洗唔洗activate hsbc嗰兩張卡
咁你應該唔洗箍好耐 只係wire錢要畀兩次姐
希望你快啲箍完再靚啲
肯定拎到?
Find out how much tax you paid to HK Inland Revenue for the income you earned since you entered Canada.
You have to report income earned after you entered Canada but you can reduce your taxes payable (if any) by the amount you paid to HK.
呢隻係最貴?Queen size $979算唔算貴?
因為金額太少過唔到免稅額,所以pay比香港嘅tax係0
但我驚如果我填0,佢當我香港嗰邊無填tax return咁就會報咗兩邊稅?
我識人同我一樣都係special case,要箍兩次
佢第二次箍咗一年左右就搞掂
但都洗左兩皮幾但箍咗唔會後悔,襯後生好拿拿聲走去箍
床褥係咪呢邊平?
我記得香港買蓆夢思好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞