[月經] iOS集中討論區 (252) 鈦想有新嘢

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
1. Apple 傾緊iOS 18加入Google Gemini 嚟做 GenAI
2. Apple 都有同 OpenAI 傾過Deal
3. Nvidia Omniverse正式support Vision Pro

堆產品合作開始成型
點解唔自己研發
自己研發唔及買現成嚟得快

Apple喺自己遲開始嘅範疇一貫做法都係一路用人地啲嘢一路自己整
整到咁上下就賣甩人地
即係當年第一代iPhone都係內置google map,不過而家都2024,無諗過咁撚有錢自己唔整番一套
依家咪就係就算想整+有錢整都整唔切囉

用家角度只係想新iPhone/新OS有Gen AI用
背後邊個整係後話
Airdrop係咪冇size limit架?
佢40GB係可以一次過send晒去另一部機?

之前同人airdrop開都係二三百張相咁過
因為次次一多少少就唔知點解error send唔到
之前花太多時間係 AR ......
發展AR同AI係冇衝突嘅嘢
其實間間公司都有自己想做/擅長做嘅嘢都好正常
你見到Apple要追番AI嘅同時
其他廠其實都追緊VR/AR
Siri都係咁買返嚟
老媽子換咗15plus,想駁番3.5mm earphone
係咪加番條原廠type c dongle就得,驚駁完都係電話喇叭出聲
Type c to 3.5
今晚有冇呢
但早兩星期嘅macbook air係星期一發佈
所以話唔埋
Google map都有mark低泊左係邊啦
可能係自己同gemini 一齊用
自己果個答唔到即刻轉gemini gen 答案
nvidia同vision pro合作

我手上有Apple x nvidia嘅機已經係mac mini 2009
iPhone個返回手勢可唔可以set係右側?
Pro max部機咁大好難單手係左側返回
用左手揸機
其實唔洗一定要由最左邊拉去右邊嫁喎
我係mon中間快拉向右已經係反回
唔係個個app都咁設計

Apple自家app都唔係咁,setting、music、app store、提醒事項、備忘錄全部都唔得
有冇人同我一樣
用Wtsapp影相 微距對唔到焦
平時用相機app無問題

15 pro
Ios 17.4
呢個bug 由14pro已經係咁
最撚慘係咩呀!唔係淨係WhatsApp 㗎
有啲要upload身份證 先仆街呀,對極都對唔撚柒到
係咪冇手勢可以幫到手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞