[月經] iOS集中討論區 (252) 鈦想有新嘢

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
點都要有部iphone揸手先安全,所以而家既apple唔使理外觀設計,只要個生態掂就得
個人嚟講換機冇乜難度
因為我會記低啲密碼

但幫啲老人家過機
啲老人家咩密碼都唔記
所以依家啲對家就係拆緊你個生態圈
Apple最大對手應該係歐盟
用緊1password
咩都記晒最舒服

之前靠iphone個password manager
但一去到電腦用chrome就含晒
一小時生活圈唔係推緊深港融合,叫香港人返大灣區置業、消費咩
深港融合咪即係想我啲人嚟下你度
你啲人又嚟下我度

結果就係香港人上哂去
但有錢大陸人又唔落嚟
1p8正一垃圾,都係7好用
有咩分別
上年一用已經係8了
想問吓有冇巴打知道點樣喺iPad嘅apple map開spoken direction?

我手上嘅iPad係冇呢個選項
得iPhone先有
但係apple官網又話iPad有
https://support.apple.com/zh-hk/guide/ipad/ipad9f2ddd22/ipados
好多Android用家平板都買iPad
算係最獨立嘅Apple產品
iPhone + Watch最難甩

禾啱啱係clubsim mnp過黎hkmobile,就法國iMessage同Facetime都用唔到,有冇巴打可以教禾點做?

利申:已經試過logout apple ID,熄左iMessage同Facetime restart 都唔得
Apple Watch已經變左習慣
講實際又唔係好有用,但出街唔戴又唔舒服
所以仲用緊隻s4,外型仲好新淨靚仔
Android嗰邊只要搞得掂班人唔再用iPhone
Apple個ecosystem就會慢慢解體
你見啲廠最落力谷手機就明

不過要減低iPhone吸引力最快嘅方法似乎係告到Apple甩褲
睇到呢幾年Android好努力咁拉近差距
Android嗰邊只要搞得掂班人唔再用iPhone

最重要係年輕人
公道講句
有時我都明點解啲An廠/An fan咁唔妥Apple
明明又摺機又Zoom又AI又乜又物
中階機出到同flagship有得揮
但啲Apple fans打風都唔甩
最後啲風頭都係俾Apple搶哂
Android搞咁多花臣都搶唔到Apple客過黎,唔憎死佢就奇
我覺得AN 機最後一塊拼圖就係隻WATCH + google wallet
如果android watch 都用到交通卡
應該搶到好多客
覺得追新機果班都少左
普通用戶更加拉長使用期
對APPLE 來講唔係好事
近期FEEL唔到APPLE 重點放左係邊
近幾代都係比少少野當升級 OS 啲愈來愈多 新功能又少
到呢幾年Android好努力咁拉近差距
公道講句
有時我都明點解啲An廠/An fan咁唔妥Apple
明明又摺機又Zoom又AI又乜又物
中階機出到同flagship有得揮
但啲Apple fans打風都唔甩
最後啲風頭都係俾Apple搶哂
Android搞咁多花臣都搶唔到Apple客過黎,唔憎死佢就奇
覺得追新機果班都少左
普通用戶更加拉長使用期
對APPLE 來講唔係好事
近期FEEL唔到APPLE 重點放左係邊
近幾代都係比少少野當升級 OS 啲愈來愈多BUG 新功能又少
而家換粒電又可以用多幾年,個樣同新機差唔多,睇唔出
reset左3次network setting 解決了
最慘係舊機正過新機
13pm 同 15pm
粒電?我覺得15pm用鈦無咁癡指紋好過不銹鋼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞