[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (96)

989 回覆
4 Like 0 Dislike
3000你冇乜選擇 不如儲多陣錢去到夠10k以上先諗
夜晚iso太高就算係fuji最新啲機都係一樣noise勁
用黎po ig縮圖縮到咁 上到51200都唔會太明顯
呢個budget好似得canon部r100 fit到
Xt1 sim得好少
年頭我賣左2600
我見依家個價都差唔多
未通關再平啲?
想問啱啱加入富士,之前用SONY
想入X-T5, 諗住試一試先,如果第一支鏡建議揀1680 定 23mm 1.4
1680 用途好似廣啲?但做左啲功課,1680 畫質好似食唔哂4000萬
暫時都係室內影貓多係咪揀大光圈好啲。
x100vi 同 v比其實係咪都唔算爭得好遠
唔想食炒諗緊要唔要v算
京東入飛連卡資料都唔洗比,100萬排隊你趁墟only
唔明點解啲人成日攞Zf嚟比,Zf擺明係aim hardcore用家,富士係aim冇玩開相機嘅人
富士自己本身都係aim hardcare玩家既
係代理同炒家aim唔影開相既人者

今日開始跌📉😂
講到v唔駛炒咁
快圖美 x 富士香港夾埋,好明顯
見set 得太狼死仲貴過大陸炒價(已打稅)
最平試過星際兩千買倒部full set 有盒算新既2手黑色X-T1.
依家堆平機每部貴咗一千蚊左右
xt1 其實二代sensor, 有classic chrome, 都好夠玩,反應算快,係focus 慢,配stm 快鏡就冇問題
去到xt5玩到最後都係用返provia同classic chrome,其他冇點用,不過價錢對比疫情前高咗唔少
最常用classic chrome , astia, provia, classic neg 就只限日光
ching通常點set wb?
1680畫面好軟
但夠你放instagram
去旅行都好好用
要睇環境,冇一定準ge WB
室內影貓一定係f1.4果支 但建議係33.4

我用16~55 f2.8影貓加左燈都要推到去iso8000+先可以1/800 or 1/1000ss 冇1/800有機會會motion blur
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞