[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (96)

989 回覆
4 Like 0 Dislike
笑到碌地
D價真係9開無責任

好厭惡
想問問係唔係轉運都可以?🙏🙏
Me too
香港商家佬係咁
乜都炒一餐
北上買野又話唔支持本地經濟
見到有得賺就賺盡

利申:想買黑色,但唔會助長仆街
感覺點 賣得出就轉會算
只可以講2個牌子唔太同
-可能我用慣fuji所以覺得fuji個ui好用啲
-sony新果啲色e+都唔差但冇fuji咁多花款
-sony af係快嘅 但我又唔係覺得部xs-20尾燈都追唔到 同埋xs-20個continuous shutting fps可以去到20 vs 8
-a7c2/a7cr呢啲價位嘅機functionally其實係比較入門機only (maybe a7cr有啲野好似pixel shift果啲我未開始玩所以覺得佢basic) 我諗xs-20個定位係mid-range?
-sony係冇好似fuji preshot es咁嘅function的 除左a93(?) (nikon好似叫preburst)
-a7cr rolling shutter幾勁下
-a7cr得efcs冇full ms, 有啲case會出事 (https://www.fredmiranda.com/forum/topic/1695320/0&year=2021#15563464)
-我想買啲sony鏡好撚貴但好齊 同時又有啲好抵玩(fe 85f1.8)
-低光full frame大概好1個stop到(完全個人感覺) 同時個iso upper range高左好多(應該用唔著 16000以上開始denoise埋都搞唔撚掂)
-a7cr啲raw檔好撚柒大80~90MB一張lossless compressed raw 好彩之前set撚左部nas
-部a7cr好似測光遍向光果邊後製多數要tune低 fuji平時係機度都最少+0.3-0.6EV先接受到

渣左幾日暫時體會到咁多
頭一轉買xh1嗰啲真係好慘
本身諗住買部XS20 玩下,嘩不跌反升
Shoot like film
所以x70同xf10都有炒
本身嫌部GFX重 想買部x100vi做隨身機
宜家嬲嬲地想拎嚿錢去買枝gf110算
百老滙都炒到$27000真係太撚誇
影星大家會揀viltrox 13mm F1.4定Samsung 12mm F2

做香港人仲慘過二等公民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞