[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (96)

989 回覆
4 Like 0 Dislike
不過夠光既話就好crop啲
呢個overall其實係打和 我諗個concept應該係咁睇:
每粒pixel計係noise大左但同時每粒pixel個size又細左 所以如果個print size/zoom係一樣嘅話大概係打和
實際snr呢個網可以上rting compare其他同sensor機拎個概念

但係實際冇得比架wo 40MP同26MP係唔同代嘅sensor黎

好似係咁
富士今輪好波,散左好多錢落youtube KOL, marketing 仲豪過蝦嫂😂😂😂。 依家真係廣告最好係富士
hasselblad大陸廣告勁到傻
真係有小小心郁想買部玩下
人地蝦嫂係中國DJI 的 , 熟中國marketing 好正常
所以咪話gfx 係最抵玩lor, 不過gfx 冇人理only😂😂😂,gfx 50sii 二手先14000$ 低位見過12800$
大陸買咗係咁上下
你只要一係youtube search x2d100c 就成日會推d x2d100c "體驗"video 你睇,咩咩true color solution 又乜乜77

反而富士卑好少錢KOL 去推gfx,不過都有幾個特約攝影師賣開廣告推gfx100ii 同gf 55
可惜都為apsc 復古樣機先賣得好,可能gfx 整番部gf645或者907x 樣復古中幅樣,到時一定大賣
冇得咁比嘅 不過我對x100唔係話咁大興趣 似時尚野多啲
講起noise尋日pal2tech review部100VI
喺C1開啲JPEG好似直出已經有啲denoise同一張RAW反而啲noise好明顯
要得閒試下X-H2/ X-T5係咪一樣先
前排睇左lee條片就入左部GFX 50R, RF樣夠靚仔

https://youtu.be/uXeqzo1S_j8?si=rs8tsZASCbEA9vw-
X100vi冇得訂點搞
抵位9000, 平過xpro3
同樣大細下 淨論畫質 高像素係咩ISO下都好過低像素 因為細節完勝
高像素唔好處就係有儲存壓力 連拍同對焦比同代低像素差
想提提大家,亞寶改左名做小心方丈 (#88886)
不過佢回post 既語氣好有特色,應該一見就認到
高像素底細高iso 下noise 應該會多啲
好睇枝鏡解像力
好似係
Rx1r2原價三皮邊個買啊
直出顏色又柒,同x100系列邊有得比
X100系列主打ig女,小紅書女市場,佢地係唔會用lightroom同你慢慢執

利申有Rx1r2
想入坑富士係唔係唔應該等X100VI

如果XT5係唔係一個好嘅選擇,雖然都好似炒緊
你係幾時落單
Same
X100VI 塊cmos 同processor 同XT5一模一樣
XT5有得換鏡 Ibis 7
自己諗
當然有條件梗係why not both
重點係唔存在選擇,X100VI都買唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞