加拿大救生艇申請急跌97.2%? 2023年9月得1宗申請? 唔係卦……

248 回覆
18 Like 78 Dislike
唔識英文亂答問題?
PR 5年內無係加拿大住2年以上會取消喎
梗係入埋籍先返香港啦
蝗絲反駁隊
多人去咪有多親身體驗sharing囉
哦。話係話免費醫療,家庭醫生短缺到排都排唔到有病起上黎醫生約唔到,睇又睇唔到。前排骨折左直接去醫院要排成3個月先做到手術個手已經自己好反左,只係宜家伸都伸唔直
咁如果講banking/finance
LDN發展一定好啲
紐倫港講左咁多年 講到香港都收埋皮
都未到多倫多份
咁祝佢地好運 加拿大 pr 太耐唔返去會取消
最少要攞埋 passport 先穩陣
講咗成年 不過似乎班想齋攞 pr 跑唔會聽我講
去到一早去咗啦 撚會揀加拿大咩
而家澳洲易咗麻
課金讀書 畢業考 PTE 夠分
等4年就得
但唔係個個有錢同想讀書
1+2
唔係PR前唔計咩?
你有錢都過去揈唔係過去捱騾仔啦
難,唔係藉口嚟。
加拿大依幾年啲樓有升 香港就跌 以前香港居住成本最高 多倫多第二 依家已經倒番轉 加拿大嘅高通脹 高息 高樓價 高租金 高稅 如果剩講打工生活 係差撚過香港好多
2017年修咗例

PR到入籍嗰1095日嘅要求當中
PR前嘅居住時間可以計一半入去,最多計一年(即係PR前住少過兩年就計一半時間,多過兩年就當一年計)

舉例,我住咗兩年先批Certificate of PR畀我,咁我之前住嘅時間就可以計做一年,往後我五年內住多兩年就可以申請入籍
滯脹呢下死
條友真係唔識架喎⋯⋯
打 OHIP都搵到相關資料啦
嚟咗兩年英文都仲未識睇你就返大灣區啦
呢度係貴架喇,但貴唔過國安法囉
拎左pr 返左香港做野諗住賺一筆錢兩年後再

果兩年係香港 搞咩離境工作? 就唔洗交加拿大全球稅?
樓上好多人都話pr 走左過5年就取消
但係我上網睇都唔少case係去美國經陸路入就可以renew張卡
我7月嚟,9月已經有OHIP,仲有家庭醫生tim
不過我係無BC咗多家庭醫生嘅 ON省啫
仲講廣東話嘅醫生tim
你個經驗咁好既?我行過入east hastings(佢地擺地攤個一段路),俾人踢左一腳
個分析師殷妙仲好似係咩一帶一路委員,內容借題發揮,邊有可能一個月得一單申請
其實你知唔知你自己講緊乜?

可唔可以唔好喺度懶客觀咁講一個地方有佢嘅好處亦都有佢既壞處。

呢間個重點係應該集中討論如何適應當地生活,而唔係好似你咁只識批評
一撚定啦。
行得stream b多數都係後生仔,佢地又幾多銀彈?
有銀彈就行Stream A /過澳洲讀書啦。

加拿大越遲嚟就越難生活。依加先嚟個競爭多咗幾多?仲要一嚟就去溫多。新嚟既當地車牌又無,做任何野都要求 Canadian experience,但無第一份工又點賺Canadian experience,又無加拿大local 學歷。

想當年21年中嚟,多倫多midtown 全新1 bed + 1 den condo 都係$1,600租。依加加多$1,000就差唔多。嗰陣時工易搵幾多。

COVID 之後加拿大急轉直下,不過有樣好,依幾年有好多人醒咗,相信同希望25年踢走杜狗。我記得之前睇過新聞,話杜狗係加拿大史上最差既PM。
咪係,你估好似stream b 咁咁低成本咩?
同埋澳洲讀書貴過加拿大。加拿大都行唔到stream a,點去澳洲行hk pathway?
澳洲惟一最易行到hk pathway 就係讀書之後行485
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞