加拿大救生艇申請急跌97.2%? 2023年9月得1宗申請? 唔係卦……

248 回覆
18 Like 78 Dislike

根據移民部(IRCC)最新數據,香港救生艇移民途徑申請簽證數目近年急劇下跌,由2022年的16,195宗,驟降至2023年的455宗,按年大減97.2%。有研究移民政策的學者表示,有多個因素促成這個趨勢。
據IRCC數據顯示申請個案數目跌幅非常明顯,2022年11月為高峰期,全月有2,222宗,但到了2023年9月份,降至僅1宗,10月份4宗,11月1宗,12月10宗。
過去3年透過救生艇移民途徑申請簽證全年總數計,2023 僅有455份,而2022年有16,195份,2021年該計畫首次啟動時則有10,403份。移民部數據顯示,略高於90%申請簽證的港人獲批。
專家認為,新移民就業市場嚴峻、住屋挑戰、來自英國和台灣的競爭,以及香港經濟低迷都可能是加拿大救生艇移民申請突然放緩的原因。
據加拿大新媒體(New Canadian Media)報道,卑詩大學(UBC)研究移民趨勢的社工系教授殷妙仲分析,據他進行的研究所得,近年香港移民在到埗加拿大後最常遇到的問題,包括難以獲得高質素的職位、可負擔房屋以及保健護理服務。部分人可能將情況告訴仍然身在香港的朋友,令他們打消申請念頭。
香港實施進一步限制言論自由的《港區國安法》至今超過三年半,殷教授指出,一些香港人也許對此已經適應下來。此外,英國提供的BNO移民計劃,可能也吸引了部分有意離港的人。
他說:「究竟是他們已習慣了在香港發生的事情,還是因為他們有其他選擇,我們真的不知道。」
殷妙仲指出,移民部審批程序需時較長,也可能是因素之一,過往發出簽證只需大約三個月,現在很多都要半年。
他補充說,香港的社會環境也對申請人數有影響。香港經濟自2020年後變差,令許多人沒有足夠經濟條件考慮移民。香港的住宅物業價格指數已經連續下滑了22個月。「如果香港人無法在獲利的條件下賣樓,他們移居加拿大的能力就會削弱。」
殷妙仲說:「人們現在是否已習慣了香港發生的事情,或者他們有其他選擇,我們真的不知道。」
沙省香港人組織Saskatchewan Stands with Hong Kong認為,聯邦政府應向來自香港的新移民提供更多支援,一些從救生艇途徑前來的人士,除了要面對一般移民遇上的問題外,還要擔心仍然身在香港的家人,可能因為政治問題而被當局針對和監視。
加拿大專為香港人而設的救生艇移民計劃,將於2026年8月31日結束。據移民部數據,從2021至2023年,經救生艇計劃合計批出了23,684個簽證。自2021年以來,獲發工作簽證者(Stream B)中已有2,503人成為了永久居民(PR),4,241名獲學生簽證者(Stream A)亦取得了永居。
https://www.facebook.com/share/p/LsTCzLtZcbJ1R9qy/?mibextid=oFDknk
係時候取消計劃
Stream A都deadline啦,唔會有人申請
Stream B就仲有時間
好後悔黎左加拿大做二等公民,由香港400尺換左加拿大2000幾尺3層屋,日日行上行落都行都腳痛。個後花園成間屋咁大,都唔知點打理好,又要燒野食,又要玩水仲要曬太陽,簡直係強制勞動。

超市d 哈根大師4蚊一盒,一家都食到肥晒。

仲有啲燒味飯,6蚊咁大盒,又菜有湯,你叫啲老人家點食得晒

門口停兩部車,出親門都選擇困難唔知揸邊部車,勁痛苦。D 鄰居唔知係歧視我地定咩,成日邀請我地去d 小朋友生日party . 玩到d 小朋友唔捨得返屋企。

冬天無限免費滑雪場,零下十幾度搞到成家人唔捨得走

返學又冇功課冇暑期作業,好懷念以前日日做功課做到12點D 日子。 放暑假又咁短,加拿大又咁多博物館同城堡,點玩得曬呀, 仲有睇hockey同歌劇,而家仲plan 緊下星期去Montreal 玩, 來一場說走就走的旅行,死啦唔知玩2日定3日好呢。

最恐怖係睇醫生唔駛錢,退休又有退休金,令到成個人冇曬奮鬥目標,MPF 攞出嚟d 錢唸住第日老左睇醫生,原來用唔到,完全唔知點洗好,躺平晒咁真係好煩。
唉最可怕係,而家仲攪埋果d 民主投票,叫我選市長,選首相,我一個韭菜點識呢D 野先得嫁,以前係香港都唔駛選既。
加拿大而家一日3萬單,又話要同病毒共存,又解封又自由咁,反而我地祖國控制得幾好,一人感染,全民檢測封城,將d 感染既人好似重犯咁困住佢,咁先得。最緊要打埋科興,每星期封區同全民檢測,攪到d 市民永無寧日咁先夠安全。

所以我真係勸我啲朋友真係唔好黎加拿大,資本主義社會真係好恐怖,要留係中國香港貢獻祖國,學習習近平新時代特色社會主義思想。
其實主因應該係個2026 deadline
on9
我上年年頭申請
到而家都未批
咁大鑊
澳紐全方位屌打加拿大
只有一個原因, 學歷有問題
身邊好多人拎左pr都話想返香港 或已經返左香港做野諗住賺一筆錢兩年後再返黎
加拿大人工太低 除非過千萬係手唔憂米 否則唔建議黎

bw 每次係d tg group講依d一定俾人追住屌
後來覺得同香港人講生活困難係完全冇意思
有d人十幾蚊租個basement已經生活得好爽好開心
但正常人生活 加拿大份糧以一個新移民黎講係一定唔會夠 打兩份工係必須既事
以移民初期講 英國比加拿大好好多 人工起碼比加拿大高50% 樓都平一倍有多 起碼有生活
係加拿大 除左返工就只會係返工
多謝師兄講得咁詳盡
加拿大住得真辛苦,個個肥屍大隻要節食
朋友話佢老豆愛上咗嗰度一個food court
日日去食lunch淨係諗食乜已經頭都大晒
乜柒都有得食, 講得出都有, 揀到頭都大晒...
啲soon又成日問: 點解唔一早移民? 真頭痛
放狗出門已經係草地,隻狗仔已急不及待...唉!
開水喉就飲得, 啲水甘甜清爽唔洗煲, 清腸胃
之後又再食過, 有乜法子唔個個肥屍大隻 吖!
樓上條懵撚同d 人淨係識話英國牛油平有咩分別
哈根大師我黎左兩年幾都唔捨得買
6蚊燒味飯連稅添 但咪就係得果一間
睇醫生唔駛錢?你問本地人係咪覺得唔駛錢?份糧每次扣幾多?份工有醫保既話仲要扣你政府醫療 你又知唔知?
退休金就仲好笑 一個月千五 住二千幾尺 每季 三個一次既地稅都唔夠交
靠退休金退休等比正苦收樓或者燒碳算
最撚搞笑既係今年多倫多話加近10%地稅
利息高、稅高、10年來最低工資加得果兩蚊、樓價升左3倍、租樓 = 你份糧
問大部份加拿大人都會同你講Trudeau下既加拿大衰到pk
真定假?!個宗數係計主申請人定SOWP都計埋先?!
我10月兩個人申請已經係所有人數嘅一半????
天氣開始凍
加拿大冬天好難頂

你喺香港住公屋,唔洗交差餉?
據我所知加拿大有啲省睇醫生係免費,有冇工做都係免費,唔係你講要扣糧
我識兩對 couples 上年9月定唔知10月已經申請緊OWP,真心唔信得咁少人...
最多人嘅安省都唔洗額外扣醫療 連登而家fake news hub
唔係上個post已經有人踢爆左係假啦咩?
去加拿大果邊又冇野撈、人工又低 、又要同人夾租、
返垃圾工
邊個會去..
你依d係典型香港人 所以點解我唔再想係香港人group講
一來你係完全唔會聽人講 二來你係唔理其他外邊既人地生活

第一,乜你喺香港交差餉交1500加紙三個月?
第二,講緊份工有醫保既話會要扣你政府醫療 有d藥唔再包;你就講「有冇工做都係免費,唔係你講要扣糧」唔係扣糧?你睇下份張糧單扣左d乜都唔會講埋d咁弱智既問題

早2日係中環lunch time一個人都冇,問個樓面呀姐 話全部人都走哂去加拿大
Quote嚟quote去都係一篇報道 又無官方數據條link
10月得4個人
其中兩個係我同我老公

結論係我識你
你有無小朋友? 我識個兩對都係因為小朋友而準備走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞