加拿大救生艇申請急跌97.2%? 2023年9月得1宗申請? 唔係卦……

248 回覆
18 Like 78 Dislike
明明個醫療系統俾人屌左勁耐都有得吹
我仲懷疑緊之前睇D新聞係平行世界加拿大
你問我做乜, 我都未喺加拿大睇過急症室
上面有幾隻5毛話我係VPN移民, 你應該問佢哋啲『真移民』丫嘛!
況且 若有醫療福利 又點會知道『冇醫療福利』要俾幾多錢睇醫生?
仲有, 你一問就問BC省,乜你以為所有香港移民都住BC?
好多人住多倫多, 卡加利, 愛民頓, 甚至溫尼柏
其實唔講,加拿大啲天氣咁仆街,去澳洲都唔去加拿大啦
補充:
急症室價錢網上有,你google下就知,何必問我
佢個情況就好似拎住本基本法話:拿香港人係有集會結社ge自由架,好啦有人真係因為咁被拉的話,佢又會彈出黎話:乜香港而家係點你唔知架咩?
睇你本身香港幾錢人工本身香港搵開6位數個d有幾可係到揾得番差唔多人工
一個人有500蚊房,你一個月搵稅後1000?咩工嚟?
係咪就算搵到200k好似扣完稅先得6萬港紙左右?
咁應該有問題
搵IRCC問下啦
你搵緊clinic walk in 等兩個鐘
香港都唔止喇
大把Citizen返香港搵食
差不多
500蚊房?想知邊度
https://youtu.be/saNaDduoByI?si=4jDiFjsQGP0ofQQ3

加拿大移咗民嘅人都頂唔順
黎得加stream a b應該都畢業無耐 畢業幾年搵到6位數應該人中之龍 或者自己做緊老細 去到邊都搵到食嘅

但你移民通常係為左下一代生活而唔係只為錢嘅 搵錢為上喺香港無得輸啦 稅低咁多 而且都講明係移民 以為黎旅遊咩 點都有啲犧牲架啦 我識好多人外地黎做5 6年都仲申請緊PR 香港人有一年fast track已經恨死佢地
乜你覺得香港仲會好似以前咁多搵錢機會?
97嗰轉移民潮,上面揸旗嘅唔係刁總,上面搞改革開放,最後都叫悶聲發大財咁食下強國條水

今時今日你望吓做緊官嗰班廢柴?除咗識得奶,仲有咩建樹?仲有党安法同23條,香港同支那睇齊,咁我做外資仲使乜要你呢對白手套?如果真係做中國生意,我直接去上海深圳好過啦
夏天都嚟緊啦老友
總之人廢去到邊都係廢
抄狗去到邊都係廢柴加黑社會
全撚部去晒大灣区呀五毛
要民主就要付出㗎啦
交醫保係義務嚟唔通好似香港咁差咩都由公立醫院包底咩
個source 話係ircc
我就搵唔到過英文source
有冇人搵到
擺到明
得啦去上加拿大連登啦
走啦仆街
羊毛出在羊身上,加拿大垃圾係事實
無需要討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞