加拿大救生艇申請急跌97.2%? 2023年9月得1宗申請? 唔係卦……

248 回覆
18 Like 78 Dislike
最好唔好番黎
就算唔去加拿大都唔會去台灣啦, 呢件咩學者嚟架
最後咪同你講唔係全部野都免費囉
都唔撚同你講稅制喇
醫療唔係淨係得醫個part 藥個part政府已經唔包
加拿大醫藥分家
你開2個藥唔計藥錢個配藥費已經貴過香港急症室費用
let say 你話手術政府包 係
但手術前後食嘅藥政府已經唔包
牙科眼科都唔包呀
咁你了解多啲未呀vpn 移民
都唔止醫療啦
銀行戶口, 電話plan, 買車, 睇醫生, 搵工等等
全部都係識人好辦事
唔搭通天地線先過黎都唔知要行幾多冤枉路
咁你咪唔好移民囉!
無人揸槍指住你移民加拿大
論壇臥虎藏龍, 唔好開口埋口話人VPN移民
搵唔到醫生係你冇本事, 話時話你住BC邊度?
聽個老華僑講Burnaby好似有醫生收新病人
你係咪有自閉症個類野
以前喺香港,如果冇減免, 每季差餉加地租四千幾蚊一個月,而加喺加拿大溫哥華每年收一次property tax,大約三千幾蚊加元,其實差唔多。

不過留意返,溫哥華property tax rate 係低過晒安省, 亞省, Quebec。
如果我係VPN移民,你係香港網上五毛移民
班人都攞咗PR,返香港仲可以食埋浸尾水
到時香港仆直嘅,佢哋隨時都可以返加拿大嘆世界
癡撚線

冇家庭醫生乜春都睇唔到啦

睇啲walkin clinic睇個感冒?我自己去買成藥好撚過啦

最緊要嗰樣你就輕輕帶過
攞完PR就去香港住同冇攞有乜分別
十幾蚊租個basement?
真係唔知點解你呢啲人過到黎就變愛加力
我同你議事論事
話比你知呢度醫療唔係真係完全免費
而且仲出現緊好大嘅問題
你就trigger 左咁唔中意就唔好黎加拿大
唔係諗緊呢樣野係唔健康 係要去改善
每個地方都有好有唔好
起碼喺BC 空氣清新 有自由民主 有山有水 買送平過香港
但同時DTES 吸毒問題 治安問題 醫療問題呢啲缺點唔可以好似你咁用我唔知我唔覺你唔中意就走呢啲態度去看待
加拿大不嬲都係宜退休不宜搵食
而家全加拿大失業率高企,開親啲entry level job openings l唔少都係part time

家庭醫生又難搵,卑詩省6個人得1個有

物價呢年半嚟升咗唔少,但個個省嘅最低薪酬又唔加得多

加拿大聯邦又要收咗好多人,明面嚟讀書實質嚟全職工作,多數南亞人(不丹、印度、孟加拉、斯里蘭卡),完全冇諗過收咁多人,但就業完全跟唔得上

呢啲唔係將人拒於門外嘅原因係咩
好多地方都有收新症,問題係你打得去問都冇咗啦醒目愛加力
潮文來
起碼有得揀
唔係個個適應到加拿大嘅生活,特別係後生

攞咗PR返香港賺到夠,去到退休再返加拿大,再等三五年入埋籍,到時想點都得啦
睇醫生睇得咁辛苦,唔好住加拿大啦!
五毛講咁多廢話就係想叫人唔好移民加拿大
返香港睇急症室啦! 不過要等成日至見到醫生
加拿大睇醫生不溜都唔包藥, 乜你移民之前唔知咩?
令人懷疑你先至係真正嘅『VPN移民』
主要都係非專業類,搵返最低薪酬到20蚊左右嘅人真係未必夠

一個人住就好啲

但預咗份糧一半交租,餐餐自己煮唔點買嘢先儲到個少少錢
乜撚呀,PR五年要RENEW一次㗎

五年內留喺加拿大嘅時間太短嘅話,佢可以唔續你個PR㗎
師兄咁熟路,話我知喺卑詩省醫院睇個急症,非公民/永久居民一次要畀幾錢?
咁提早停止接受申請就可以
一定刺激番
佢點會答到你,你睇佢d reply一係真心引戰,一係就愛加力愛到有精神病,當然真人一定係kam撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞