加拿大救生艇申請急跌97.2%? 2023年9月得1宗申請? 唔係卦……

248 回覆
18 Like 78 Dislike

結論:我真係識你

各處鄉村各處例你呢D先至係『典型香港人』
乜柒都拎香港嚟比較, 你喺香港住開幾佰呎豆腐膶咋!
喺加拿大(尤其華哥話多倫多)買得起屋會介意俾物業稅?
加拿大免費醫療係睇私家醫生,乜香港睇私家醫生免費咩?
香港私家醫生收錢包埋藥費。加拿大醫生不溜都唔包藥,
低入息買藥有津貼甚至免費㗎,你亭新移民可能唔知
答你紅字:上面我講過有啲省醫療全免, 僱主又(可以)點會扣你醫療保險呀?
(例如:Alberta, Northwest Territories ....)
(利申: 新移民有乜福利我唔清楚, 就算入籍都只需3年)
老實講,而家回流返香港都唔係一個好選擇
外資撤,香港未來唔見得好景
加拿大睇乜撚嘢私家醫生呀
好心vpn移民都做好research 先出聲啦
有好多五毛連加拿大都未去過就發放假料誤導網民
中聯辦俾稿佢哋照貼, 你一抽秤佢就收皮詐諦睇唔到
希望申請嗰個係我條女
已經有楓葉卡
唔見得日子有好過咗
見到呢句都知條友鳩up,唔怪得係blocked user
講埋呢次
如果唔係急病(例如意外心臟病發之類)(又唔係公眾假期)必須入醫院急症室...之外
加拿大睇醫生『全部都係睇私家醫生』你可以walk-in又可以預約
你titanic沉都唔會有人last minute先啦
仲有另一個可能性,就係個數據錯
超難搵工係問題
當醫生大部分收入係政府俾出嚟,真係算私家?你係嗰啲私底下俾錢clinic去插隊嘅人?
一睇你就知係VPN 移民
我住係BC 已經係家庭醫生比率最高嘅一個省
都大把人無家庭醫生 有嘅都約到一個禮拜後
Walk in clinic? 咪撚玩啦一個city 得個幾間爭崩頭
最後又係去逼返街症急症 一等就超過2個鐘甚至10個鐘
係唔洗錢呀你等囉 睇完有藥食嘅話Sorry 都係要比錢政府唔包
你隻五毛戇鳩定白痴?
難為你問得出口, 真係人唔笑狗都吠, 答你都覺得自己變返小學雞
洗唔洗我step by step寫埋政府個health care system點樣過數俾私家醫生呀?
睇醫生係唔駛錢但你每月都有交稅,啲醫療開支都係嗰度嚟,醫療仲要唔包藥or physio etc
份工有保險的話扣糧係好標準做法,不過係俾保險公司,咁就可以幫補吓藥費
咁有d人份工有extended healthcare 包左藥費既…
#曲
其實都係睇你識唔識人
搵返個做MOA既朋友
唔係你家庭醫生都可以半個鐘後直接walk in
都要睇你咩plan 大部分人包70%仲要比deductible
仲要有藥唔包 仲要前提你搵一份係ft 間公司會幫你買
咁係 但你唔可以assume 個個都識人
10個9個移民係無家庭醫生
醫療問題加拿大出名西真係無位可以吹奏
假啦 睇tg group都仲有好多香港人啱啱落地搵工/租盤
我上面講緊『免費醫療福利』
唔係講緊『你搵唔搵到家庭醫生』
醫療福利同家庭醫生 開2個唔同話題
唔夠人拗就搬龍門 帶人遊花園
Fake news is so exciting
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞