加拿大救生艇申請急跌97.2%? 2023年9月得1宗申請? 唔係卦……

248 回覆
18 Like 78 Dislike
當地人都難搵工仲話移民
係新移民先難搵工姐。當地人易搵吖,但人工生活唔到囉
Est zone 樓下有NYC 點會輪到TRT
London 個面個timezone係無敵
亞洲timezone 而家新加坡吊打香港
香港就跌撚到落去同大陸城市爭

多謝層主提供笑話
香港好過加拿大多多聲
生活又好 又可以返大陸
你唔好彩
其實辛苦都係頭幾年
之後習慣咗就冇事
有邊個啱啱黎唔係住basement,打兩份工?

我以前香港搵10幾萬
嚟到呢度要打個七折
但係空氣好咗,自由導遊高,生活上除咗冇咗個工人之外,分別都唔大

希望大家頂住,有乜事都唔好認低威
咁樣好影衰香港人
有幾多傻西俾呢個post水左去加拿大
呢度已經有晒華人community 同埋美加已經收緊中國visa 黎左仲翻去 想自己下一代繼續搵低人工 係當啲大陸人弱智定點
得啲香港人仲嫌三嫌四嬌生慣養
ON9 好多唔比你畢業屈多你一年錢 真係CLS
咁有得揀 bno visa嘅 都係去英國好啲
冇錢/唔想讀書 就似乎加拿大係唯一選擇
而家呢個時勢都唔係㗎好多local朋友都驚緊俾人炒,佢哋都唔易搵工
仔女加拿大長大,自己老咗返大陸退休,或者買屋畀親戚,你使同佢哋擔心唔識計?
呢邊老人福利好咁多 全世界都頭幾 點會翻去過退休生活唔係點會後生俾咁重稅
識玩一定係冬天就返香港大陸住半年
咁就可以keep到拎福利又可以避開冬天
識好多退休越南人都咁做
都唔奇,好多人住一排見唔對路,好似生活品質同收入都差過香港,就翻咗香港
冇事咪冇事
有事咪大件事囉
睇下幾時俾道友搞出事囉
你由班撚屌去移民啦佢哋唔去永遠唔會知個問題係自己並唔係個環境
一定係移民撚玩到恆指暴跌,香港經濟萎縮,同政府施政無關梗啦
On9差啲俾人水咗去
好彩聽媽咪講啲垃圾地方唔好去啫
3-4年前賣樓走嘅
而家要番黎嘅
買屋直接多間房
都幾吸引架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞