加拿大救生艇申請急跌97.2%? 2023年9月得1宗申請? 唔係卦……

248 回覆
18 Like 78 Dislike
原來a嘅人仲多過stream B
加拿大黎講搵工真係最辛苦,無加拿大工作經驗,份cv真係無咩人理
吸毒合法幾好喎

班友掛住吸毒,做少啲無謂野
當年係好多入藉回流,因為啲加二代真係無乜機會
特別撈TVB嗰班好撚多加藉,根本加拿大電視台嚟
起碼係大廈入面,唔係阻街。。
所以班canadian憎到trudeau仆街

哈根大師依家加咗價都係5蚊加紙一大杯食到幾次
好多五六十路拎住筆錢讀埋書就係加國退休
加國咁難搵工 就算有人工又唔高
住過太大又真係幾辛苦
啲地方未必用得盡 又要剷草剷雪清垃圾
住返細啲個支出又唔洗咁大相對其實細啲
所以係香港住1000尺都夠做
過幾年拎埋個passport 可以返嚟低位入返層1千尺住吓
依家去太遲,22年去都仲好啲
睇連登都知樓爆香港已死外資大逃亡失業率升到80%以上,做乜要返嚟
我前後一個月就批左
雖然最後唔揀艱難大
屌你9成9加拿大都未撚去過
傻啦 識大把人諗住拎完PR or even passport就返香港
始終搵錢黎講呢個世界有幾多個地方易過香港
有咩依郁揸住本passport即刻鼠返加拿大隔岸觀火
未走之前屌上一輩 屌啲高官咁樣做 其實自己咪又係咁
係投資角度緊係搵低位嘢買啦
我睇呢邊升多陣都加爆息玩完
可以返嚟入吓平貨順便睇吓啲長老
佢本身個制度已經預左比人玩壞
一年PR兩年左右拎passport
時間上門檻太低 以香港人黎講一撚定大把人走精面
你見另一邊英國起碼都要5+1已經大把人卻步
講緊係5+1個6年你完全躺平遊山玩水唔洗儲鐘都照比BC你
我識啲大陸人要恨死香港人條pathway
咁都有得相認
梗係啦,大陸平均人工低咁多,嚟到變幾倍梗開心,儲夠錢返大陸買大屋囉
喺downtown出親地鐵見到班道友之後你仲講得出呢句我就真心佩服你
拎pr無撚用
拎埋citizen先得
但係mpf又係麻撚煩
最醒個班拎完passport先返啦
進可攻退可守
早排t&t減價先買左兩盒
我屋企附近就有安全屋,我做野嘅地方就喺e hastings

我見道友多過見正常人 其實佢地冇乜野,最多問你拎下散銀,冇都唔會煩你
我都知你唔攪佢佢唔理你
只係氣味同埋下下喺地鐵問人拎散紙真心反感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞