一人一個痴線上司行為

466 回覆
2235 Like 20 Dislike
鬼知... 佢都痴9線
個時老細個老細整親隻手,唔係好扣到bra,知我住附近,叫我朝朝上去幫佢著衫,仲懶係益我咁話每朝同我搭的士返工
唔俾同事睇醫生 產檢
每睇一次都照肺
搞到同事產前抑鬱
問題係我既工作係佢分出黎俾我, 點解我忙到仆街, 佢應該最清楚
因為佢分出黎既時候我同佢講左, 你老味, 我一個做咁多, 做唔撚哂
佢就同我講, 其他人做唔掂, 呢個的確係事實, 要我捱義氣頂一頂
講到咁, 我只可以應承, 但同時同佢講, 我幫到一時, 幫唔到一世
之後其他人做唔掂都要佢地做

我上面講左, 我上司個人能力的確係強, 所以係其他人卸得就卸
問邊個可以負責既時候, 個個都話自己個位唔係做呢D既時候
我上司一定係第一個跳出黎攬上身
結果就係作為細既, 同樣要硬食
鐸到仆街 乜小便宜都貪
有新人返工果日 咁有個senior 放大假
佢話等埋佢番先食飯 之後冇左回事
新年 唔同部門既人都去搵佢逗利是 比完牙痛咁聲
有幾奇 好多都係
老實講淨請新人好睇過請一半人好多
咁可能佢唔記得
有次遲到比佢捉到
之後道歉咗幾次 sa晒冧都嬲左成個月
我派散水餅想好來好去果陣佢話
「唔好搞啲咁嘅嘢」
哈 咁我咪唔撚派囉 慳返
新入職時候個上司勁仆街
365日月經失調更年期全世界得罪佢咁
坐隔你一個位但咩都用email交代同溝通
見你唔覆佢就企見身望住你,先開口同你講做乜唔睇email
個仆街人人都憎佢搞到唔black and white就冇人聽佢講
頂唔順佢正準備裸辭佢就突然辭職先
好在後來個上司係正常人
講真 咁厚臉皮我都想學
唔可以然後收線

如果公司真係冇咗你唔得,行開一陣都閪冧,公司唔分股份俾你,你都應該坐你上司個上司個位再炒鳩你個冇人性嘅上司,親人真係底線
同經理食完lunch一齊偷走返屋企
如果你唔係派膠,呢單幾好笑
我好d 新年有派 但得廿蚊
所以佢咪做到你上司
唔可以請多過一星期假,話返黎會唔記得哂公司既野
如果你係叫果個祝你百病纏身 長命百歲
好同事就冇所謂
對住都想走嘅迫埋食飯有乜意思
同佢詳細講完
隔一個鐘頭又再問
然後又要再詳細講多次
之後唔耐煩答…..得得得

逢放飯放工前半小時m到上身
之前夠鐘即刻走人

有啲內部嘢老細擺明唔想比啲細知
而且老細冇cc比啲細
但係個上司就借啲細把口去問
點樣跨過你?
你坐係度
上司無啦啦爬上你張凳?
咁癲?
一個人頂3個工作量 自動OT(無錢)
peak果陣 星期六日照做野
Department head 叫佢多啲休息
想放假直接唔返 唔洗入紙批
係,可能無諗到咁仔細,
咁最後點先
照放假無野啦
留意
「利申:上司」
已中出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞