一人一個痴線上司行為

466 回覆
2235 Like 20 Dislike
登記痾咗幾多gram/CC?
呢啲套路係咁 啲鬼婆嚟到異地好易西痕 仲要做上司坐住啲咁大壓力嘅位 通常都好飢渴 通常manager依啲年紀都狼虎之年 真係乜都玩得
我公司有個月入十幾萬既經理
咁多年黎1封利是都無俾過
再老套啲都仲有
開大會 問新方法好定舊會好啲 大家都覺得舊比較好
屌佢 最後都話我地照試下新方法先啦
咀你不如一早就話嚟緊用新方法啦 扮咩投票
真係唔撚明
公道
所以最撚憎d腦細問呢類問題,根本只係搵機會屌人嚟抬高自己,答又死唔答又死,個個年代嘅老細同上司都係咁撚樣,自古以來冇進步過
好耐以前試過
病9完第二日死頂返工
上司問我點解早一日上午wtsapp佢個病徵
會同醫生判我個病唔同
點解我行岀診所之前唔查字典睇下個英文病名
然後叫我打電話去比醫生Comfirm
(記憶中類近我屙嘔 之後醫生紙寫上呼吸之類

上司叫鄭國成 我做黨鐵
扮公平民主個下先肉酸
寧願佢話我地就咁做 個feel起碼有啲決策力
最撚憎又要揸權又要扮曬公平民主
你乜都話返畀佢知
一間好公司係唔會追你進度 逼你做野
員工想做野就做野 想學野就學野
太攰就去打下機 得閒射下波都ok
老闆亦唔會叫員工俾醫生紙
每年年尾自動自覺加兩成人工
咁員工先有動力
如果有員工做得唔好 公司要識自我反省
點解冇assign恰當嘅task俾員工
另外最重要係如果有毒撚同事入咗黎做
就算佢平時成日口upup 或者唔識做唔出聲
或者無啦啦跳掣白卡式開人波
公司係應該要認真檢討
自己點解冇好好運用毒撚嘅才能
我地毒撚唔同啲吹水MK
我地係做實事嘅 我地係全公司最有價值嘅員工
佢冇好好咁俾機會我地發揮
完全係暴殄天物 依啲公司執柒也罷
女朋友老母試過
佢嬲起上黎同公司玩足兩年
兩年剩係返咗幾日工
最後公司認輸俾埋肥雞餐請佢走
以為你講公益金百萬行
工傷係咪唔當落SL 到
分開計
比人發現男既老細送咗佢部 z4 比個男同事
Fresh grad 嗰陣舊公司有個中女上司(單身)因為我OT得唔夠多所以fail左個appraisal
(六點收工 我做到七點幾走 佢九點都未走所以覺得我好懶同唔認真,但係佢平時hea到五點先開始做野)
佢本身得中學畢業做左十幾年先到AM,但係成日大大聲係位係pantry 話大學生無用,未又係要做佢d𡃁。

Last day嗰日唔比IT收機 話有份report 要我做,之後趕走埋IT。到我exit interview 還証還機,佢直接打入去個conference room叫個HR比返d野我等我可以OT幫佢做埋份report ,我同HR睬佢都有味 簽埋文件握手就走了

最後到我落到樓下走人,個癲婆係五樓窗口喝住叫我死返上黎唔準閃

自此之後我覺得我後來嘅任何一個上司都好好人
唔係我上司
隔離team嘅老細
屌屌下人 開speaker 叫我一齊聽
問我 佢屌得 呢個條友啱唔啱

屌你 唔同department 姐
人哋都係高我兩級
你想我幫你踩多腳定得罪佢
咁你有冇claim你份保險?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞