“盛事”經濟,玩完架啦

381 回覆
754 Like 41 Dislike
點解政府唔鐘意就要禁?你頭先咪話提出問題係可以o既???
比共慘黨管,差唔多架啦
同埋政府錢係政府自已搵o既?咪又係納稅稅款?我幾時有講我納o既稅可以比政府當私已錢用政府好似一個同我冇關係的人咁???下???
同埋點解政府"唔鐘意"就只可以去第二度演出?喂你話提出問題係可以,有人做緊喎,出來解釋下好冇???
"唔鐘意"就趕得,做埋"實事"會點????
兩隊加埋過唔過到一千歲
一撞到戲劇協會個例子,有人馬上死晒火
講到頭其實問題真係不大,know your place,調整心境接受香港會逐漸成為二線中國城市,唔好發乜盛事或者國際乜乜中心夢,或者慢落來慢活悠閒唔使理咁多野唔好有乜期望,對本來就冇野心的人來講可能更健康,係咪
當然如果你想發達,要有乜事業之類,咁真係考慮下"出城"啦,指香港"出城"去真正大都會,記住你先係"鄉下",擺正番前設,你就可以活得自在
之前plan定唔計
估唔到仲有有心人人同條傻鳩講經
見到條傻鳩講黃藍
乜野都唔關政治事
就好似坐左時光機咁

電費貴 兩電利潤又係同政府deal
油貴? 有接近一半政府抽稅
仲同我講 關乜政治事
屌你老母柒頭用下腦啦
水阿 東江水貴一貴都買

香港啲路比日本好 真係咁都講得出
香港啲路補衫咁補 條路爛撚到

一係就弱智 一係就五毛/反駁隊
有班咁人,就睇到香港"鄉下化"中
係鄉巴佬至會咁
咁佢哋都係到講到出黎 佢哋認為被打壓 如果唔係我哋都唔知
佢哋係拎住政府贊助 政府唔鍾意咪唔贊助囉
講無政府咪中正政府接受唔到嘅野
不如你又講下你覺得好嘅新加坡
佢哋點唔打壓佢哋根本無呢啲諗法啊 順民
真係 好似民智未開咁 仲係19年或再之前咁
仲FF自己係香港做到好多野

最近套drama叫 一個無政府主義者的意外死亡
講嘅都係歐洲政治黑歷史
已經比人腰斬左
好多野可以做?
我真係好想睇佢做到啲乜野咁撚勁
咁你又唔講下香港啲人唔係順民?
有自己諗法
2019唔係要民族覺醒 民族自決咩
就係咁先話唔做順民
不如睇下新加坡有幾多反對新聞
香港一個月可能多過佢成年
同埋香港被香港人搞到變咗爛攤子
有邊個可以好似李光耀咁勁
你得?定連登仔可以?
淨係講推唔郁佢
佢唔郁佢哋咪自己做囉
好多社會嘅野 都唔需要政府批准啦
所有社會問題都賴政府 好多嘢根本寫佢自己可以解決到 好似民資嘅社區中心 幫幾多人唔同議題都有
而時事台就 政府垃圾 所以咩都做唔到
Doer>dreamer
睇住佢撞山?而家咪係囉淨係識得批評 又俾唔到有用意見
似你咁 又要追求星加坡咁嘅繁榮穩定 但係又想要民主社會嘅自由民主
細路仔咩 全部都要到㗎取捨都唔明?
同埋香港你一定要同新加坡比?
唔同下LA London Paris比?
國際大都市?
呢三個城市無論犯罪率 失業率 都高過香港
係香港撞死之前呢啲地方死曬啦
cctoy眼中
英國咩都好,咩都岩
佢哋而家咪出到聲有人關注
而家政府條水喉唔到佢哋到
佢哋不滿政府cut 資助cut場地
政府唔比錢就做唔到?
唔係咁架麻
佢哋有商業價值,藝術價值都會有人buy
如果係香港無所有完成佢心目中嗰件藝術品嘅條件
咁去第二度完成佢有咩問題?
佢嗰件藝術作品嘅目的係要引起共鳴
地方真係咁重要咩?
定係離開咗香港就冇人睇
我覺得就唔係咁嘅
佢哋提出嘅問題係被政府打壓
而佢哋都做到提出呢個問題去到大衆視野
點解無人提出到
勁好笑 講呢啲佢哋就睇唔到 講有民主自由就好雀躍 雙重標準到
唔好又同我講乜因為你地"比唔到有用意見"
冇先講出來,唔比講,有用定冇用都冇分別,因為又係"唔報代表無事"
唔比講,即係冇聲,冇聲,即係"冇問題"
美源髮彩原理,立即變黑亦得,慢慢變界亦得
控制住聲音就得左
同埋唔好又講乜本土研究
本土研究受幾多壓力,自已搵
劇協單野你就避提,講都無謂
一句話,接受香港至係"鄉下",調整心態做鄉下仔,咪再發埋d不切實際乜乜中心贏邊個春秋大夢啦,懵撚
咁你睇下歐洲先啦電費加到點啊?
日本係道路設計唔好 日制同英制嘅分別
無係日本塞過車?
係係係 La London Paris都唔係國際都會
日本都有好多問題 大城市住屋問題嚴重過香港幾多又睇唔到?東京啲樓仲細過香港啲納米樓
一路都係你哋自己妄自菲薄
出去睇下個世界先啦
我無避提 個個睇實呢到咩
劇協係被打壓 而大家都明點解 就係請嘅嘉賓同內容係政府所怕嘅人
如果唔比佢哋出聲可以再強硬啲添 好似你哋咁講 港共係獨裁政府 係唔係可以好似政治犯咁亂入罪?

佢都唔敢啦
如果你講香港係鄉下地方 你去開邊到
咁你又講下除咗星加坡呢個獨裁國家之外 有邊一個地方係硬件好過香港?
交通 航空 住屋 失業率 gdp 犯罪率?
日本對於日本人嚟講消費好高 同埋有更多啲野蠻文化
女性權益 職場文化 另外日本大城市住屋問題嚴重過香港 同埋政治都係
真係弱智唔係扮
我同你講香港電費利潤係同政府deal 所以係關政治事
你同我講歐洲電費貴做乜鳩?
退一步講 歐洲都係因為俄烏戰爭 一系列政治因素 所以貴
更加印證到 係乜都關政治事阿 傻鳩
永遠同你講香港有乜問題 就拉埋其他國家都係咁乜乜柒柒轉移視線

你提乜鳩美帝英國LA 做乜鳩
無人話民主自由一定解決哂所有野
但屌你老母 起碼個政府係要向人民負責
你提個啲地方 全撚部都係有主權國家
香港? 香港政府同香港人民負責?
香港政府同支那負責咋
起碼人地錯左有得改
香港政府決策錯 你想改? 笑撚到仆街
你一票都無阿 柒頭

新年真係咁想比人開年咩? 真係屌你都廢撚事
臭蟲論到ON鳩
同你講香港有乜問題無得救 你就話其他地方都係咁
但無視左人地係有主權國家 然後自己一票都無去左右政府
所以香港係正常 有得救
都唔知邊個唔睇下個世界 睇清楚個問題核心
啲稅要點用先岩
比錢幫助香港中小企渡過Covid
比錢幫助弱勢社群 少數族裔 殘障人士等
東江水唔買就要起海水化淡
用量同價錢都唔同
你覺得繼續用住東江水先平啲
定係要起多幾個化淡廠平啲
真係得香港先會乜都關政治事
隔離台灣 日本都唔係咁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞