蕭sir唱歌經3

544 回覆
11 Like 16 Dislike
有冇人平時屋企唱冇問題,但唱k用咪唱就好用力,啲假音完全kick晒

但平時屋企都係清唱,唔辛苦,一唱K就好似鬥大聲咁

定係把聲薄就一定會咁?一唱k就完全唔識放鬆喉嚨
同把聲可以話完全冇關
當然可以係有關 但好多時都係冇

因為你講嘅情況同個聆聽環境好有關 係主因
簡單啲講因為聆聽環境差咗 你個腦就會想自行彌補失去咗嘅嘢(包括聲量同harmonics) 就好似你去大排檔食嘢 講嘢自然會大聲啲因為個環境食咗你啲聲 你會自行去彌補

喺K房嘅環境 係應該用機器去就人類 而不是人類去就機器
意即應該係
1. 支咪嘅gain/ volume要較大啲
2 mixer個EQ要調整(不過客人冇得整啦當然)
3 自己對耳近少少個喇叭
用外在因素令自己聽到自己把聲 自然就會接近返自己自然嘅聲音

有啲人會話梗係要練好把聲先
都係源於對於唔同情況冇全面嘅認識(例如室內外演唱環境 對於咪同喇叭嘅認識 真正上過台表演嘅經驗等等)
喺一個咁普通嘅k房環境 如果你支咪嘅gain係0 無論你把聲練到幾撚大聲幾撚厚 只要我較到個音響係100 喇叭都一定會打爆你把聲 重未計更大嘅場地(有二十個甚至五十個喇叭)

唔好同機器鬥
我成日同學生講 機器係死嘅 永遠都係機器就人先
如果唔係係整支咪同喇叭出嚟做乜
蕭sir點睇呢期ig同thread都幾多點評本地歌手嘅post佢地係評技術層面上你覺得正唔正確
意見都幾兩極,想學又唔知應該接收邊啲資訊,thank you 蕭sir
Yoyo

我冇睇果啲toxic嘢
我係直接鄙視果啲content

幾個角度
1 99%果啲所謂嘅點評 只不過係為咗踩低人地抬高自己 老實講 你咁撚勁 你唔去唱
2 我覺得個重點係 俾你評到人體無完膚 你唱歌會勁啲嗎?對你藝術同個人成長有幫助嗎?如果冇 咁咪即係為咗做content而「扮點評」 根本自己點解要咁做都唔撚明 人做自己又做 即係cheap
3 華人啲小農文化 憎人富貴厭人窮 日撚日喺度批鬥 最恐怖係有個咩難聽歌手乜乜乜YouTube 有啲人白卡起上嚟真係 講到尾都係靠貶低人去掩飾自卑心
如果日日去貶低人你就會開心啲 你而家應該已經好開心啦?但係冇喎 咁又如何日日去傷害人呢

唱歌唔係格鬥 技巧只係情感情緒嘅延伸 聽唔出歌者嘅情緒嘅唱歌老師注定只可以做九流嘅唱歌老師
因為忘了本
唱歌 畫畫 跳舞 係story telling
睇書睇封面 睇書睇字體/font 睇書睇排版做乜鳩?
唔係唔使睇 但個故事先係最緊要丫嘛

唔好睇果啲嘢 會睇壞腦架
但係冇喎 咁又何必日日去傷害人呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞