蕭sir唱歌經3

497 回覆
11 Like 15 Dislike
想問清唱果時D音flat flat下冇咁準係咪好多歌手都會有咁嘅情形?
有人話,如果一個人在唱歌,偏離左50個音分以上(亦都有人話係差5 hertz...),就叫走音,其實係點計出黎?
如果一開頭無 reference (無樂器俾音) 嘅話
十個人有九個入嗰下都唱唔返原key
不過呢個唔構成走音,走音關心嘅係兩粒音之間嘅距離

清唱會 flat 多數係聽完自己唱前一粒音之後唔夠肯定下一粒音係咩
又或者係唱嗰吓唱唔到心裏面嗰粒音 (多數人會低音咗,尤其如果粒音高嘅話)

然後因為清唱除咗自己唱嘅嘢之外無任何reference,啲誤差**會accumulate
然後就慢慢偏移到有人聽得出 = 走調

**某程度上嗰啲都係走音,不過可能幅度唔夠大嗰下聽唔出
Hihi NICK

快問快答: 唔係

世上有啲人唱歌真係可以音準好準好準
Flat flat下其實就係功力不夠

世上亦有不同嘅tuning methods
有啲音喺唔同chord用唔同tuning methods有唔同嘅「正確」
可以去YouTube睇下equal temperament同just tuning嘅片

統計學上 專業嘅歌手係可以做到成首歌average嘅音準係嘅+-5以下
普通人聽到多過20/30cents左右就會覺得好似唔係好啱但又講唔出發生咩事

以下沒有先後次序

1 所謂功力不足 不只於發聲 音準必須配合耳朵及大腦處理能力 傳統聲樂派經常強調發聲係肌肉記憶 但其實只係毫無科學根據嘅講法 人冇咗聽力 係無法自由地控制音準 所以並無單純肌肉記憶 只有整體的發聲 聽力同大腦協調同時準確發生先有好嘅音準能力出現

2 音準可先由聽力出發訓練 多聽 仔細聽 聽完就唱 唔好嘗試理解果個音係咩音 99.9%嘅人係冇能力聽到果個係431.79 hz嘅音 我地個腦冇咁聰明

3 我地唔係機械人 俾你唱到每一粒音都係完全咁準 唱歌依然都可以係唔好聽 唱歌唔只係為咗唱啱啲音 重有好多嘢值得我地去關心

只要抱住唱歌係藝術情感個人表達嘅活動 而唔係只係為咗取悅別人 整個追求唱歌想有進步嘅方向會唔同哂 真正想為表達而練習嘅心態先會令我地有真正有用嘅進步

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞