蕭sir唱歌經3

478 回覆
11 Like 15 Dislike
好耐冇上水
Update少少少少嘢

究竟宜家呢個世界(尤其香港)嘅唱歌教學發生咗啲咩事?點樣影響教/學/觀眾去聽歌?

大部份嘅傳統聲樂教學會教人chest voice胸聲 head voice頭聲 mixed voice混聲 support丹田等等等等

如果你係學傳統聲樂而你又完全冇問題甚至無敵 以下全部都係廢話你完全唔使繼續睇

但如果唔係 等我繼續講

我係全職嘅vocal coach同voice trainer 呢幾年嚟不斷睇好多唔同嘅聲樂法 亦都有睇一啲關於聲樂嘅研究 希望自己進步之餘都想為學生搵到一啲最好嘅聲樂法

傳統嘅聲樂法用好多比喻去教唱歌 例如頭聲嘅共鳴喺頭頂 胸聲嘅共鳴喺胸 個聲放後啲 唱高音果陣想像自己向緊下等等等等

再講多次 如果你學傳統聲樂法學得好好 你完全唔使繼續睇

有啲人好似火影忍者佐助咁 本身已經好抽得 再有人教佢兩嘢已經識飛咁
但亦都有啲人好似鳴門咁 冇乜天份 練個招式要練幾萬次

如果你係鳴門 跟完傳統聲樂老師學完全做唔到佢地教嘅嘢然後覺得自己冇天份垃圾唔會學到唱歌

我想同你講 唔係你嘅錯

我以前都見好多好出色嘅singers 唱得好好 解釋自己點做嘅時候都係用返中氣呀頭胸聲果啲 我都一度以為果啲就係真理 因為十個有十個教唱歌嘅都係講呢啲丫嘛

但原來唔係囉

傳統聲樂法究竟發生咩事 我用例子去講下

就好似我地係小畫家 見到一幅好靚嘅畫 我地好想都畫到咁靚嘅畫
咁我地見到紅色咪用返紅色 綠色咪用返綠色

聲音最麻煩嘅地方係 人人講嘢都係用所謂嘅胸聲(最自然咁講嘢)但我哋講嘢就講嘢 唔會話你用胸聲講嘢
而就算大家都係用胸聲 每個人嘅聲音都係好唔同 但唱片老師就大歸類呢啲聲就係胸聲咁樣啦(或者頭聲blablabla)

個歸類去返畫畫度就好似老師話紅色係蘋果嘅色 唔係蕃茄嘅色 唔係血嘅色 用一個狹義去詮釋紅色
重要有啲老師話靚嘅蘋果係有光澤 鮮紅 咁先係靚紅色
結果大家就用蘋果(狹義)甚至鮮紅蘋果(超狹義)去形容紅色

然後每種顔色都咁樣狹義去解釋 黃色唔係檸檬色 唔係蛋黃色 新鮮香蕉色先係黃色

咁先假設你用啲顔色係老師講嘅蘋果色同香蕉色 你所有色都學「啱」哂
但係咪代表幅畫就靚呢?

一幅好嘅畫(我估)需要嘅係:
主題(歌曲風格)
故事/人物(歌詞)
構圖(編曲)
意境(情感)
光陰/調色/線條等等(技巧)
用色(聲音)

只有顔色嘅畫只係一堆顔色 冇故事的 你都可以睇 但你唔會望好耐

所以做「啱」哂所有聲 唔代表唱歌就會好聽

咁我地做觀眾 係會聽到有啲人唱果啲聲係好好聽丫嘛 有咩問題啫?

冇問題 我只係想講我地聽人唱歌唔係因為淨係聽到佢個胸聲頭聲好好聽所以覺得佢唱得好好聽

我哋聽歌就好似睇畫咁 你唔會一睇就睇啲色用得啱唔啱 啲影畫得靚唔靚 有幾多層layers

我地睇係一個大picture 一個package

所以我地聽歌果陣都係一次過聽緊一大堆嘢 歌曲風格編曲歌詞情緒音色
你覺得好聽都係因為聽到十幾個factors組成嘅好聽
唔會可能係因為一樣嘢就會覺得好聽

冇果一堆package嘅聲只係一堆聲音

# Update: 聲音係情緒同思想嘅延伸 用返台灣Mr. Voice嘅講法 先有情景 然後有情緒 最後有聲音
之前有巴絲打問我點先可以做到人地一開聲就有「嘩」嘅感覺
就好似問點先可以一行出嚟就令身邊所有人覺得「嘩」咁靚
好複雜加嘛

先唔好講每個人審美觀唔同(你覺得「嘩」我覺得「吓?」)
要有嘩一聲
我地以為一定係把聲天生靚
或者技巧要練到識飛先得
但其實同等重要嘅
係情緒
冇情緒 就冇聲音
有好嘅情緒 聲音先會吸引到人
人係天生會追住別人聲音背後嘅情緒嚟聽嘅動物

正如你同你阿媽講「喂」
同你同隻狗或貓講「喂」
係同一個字 但背後嘅情緒爭勁遠

你冇真心想去表達一種情感
無論你把聲練到厚過厚切豬扒
都唔會練「嘩」一聲嘅效果 #
喺教學上嘅影響:

大部份傳統聲樂老師都會用比較抽象嘅比喻嚟做教學 例如話一幅畫要「優美」先靚
點樣係優美 點樣做到優美 點解優美先叫靚 未必解釋得到 或者都係比較狹義嘅講法

如果教學主要係教發聲 亦都未必同最後唱歌好聽有關
因為就好似頭先咁講 淨係用「啱」色 唔代表係好畫 重有好多嘢都要發生先會靚
重要呢個世界千千萬萬種畫 邊有可能只有一種啱嘅色?重要有時錯(或者叫唔同啦)嘅嘢先好睇(好似pokemon go啲異色咁)

就算老師有教情感表達 究竟教得有幾清楚?點先有叫情感?

宜家聲音科學界的確對聲樂多咗好多研究 但暫時多數只限聲音本身或人體本身

對於我地係點聽得出果個叫好聽 點解咁就好聽 咩先好聽 其實我地人類係完全未有能力去理解

所以教學 絕對唔可以只教發聲

如果你係一個learner 都絕對唔可以 只沉醉 於追求聲音「啱唔啱」呢個位

音樂係藝術 藝術係無限大 如果只集中望住一個位 你只會望到你想望嘅嘢 但望唔到本質/大picture

再者 聲樂上好多所謂嘅錯其實好多係謬誤加上一啲行外人亂up嘅嘢
例如用喉嚨發聲 你對聲帶就喺喉嚨 點撚樣唔用喉嚨發聲?
如果高喉核就係錯 你就成世冇band嘢metal嘢聽冇日本anime歌聽

# Update: 傳統聲樂法嘅老師有好多scales練 好多聲叫你練 好多共鳴叫你練
果啲方法全部都係冇經過嚴謹嘅科學實驗
只係老師個老師咁樣教 老師咁樣學 所以最後佢咁樣教
冇人能夠證明有冇用
宜家人類係未有智慧去理解

好似宜家好興練聲帶閉合
我有個學生就係跟個古典聲樂老師練「聲帶閉合」練到把聲冇咗一半(其實就係整壞咗假聲帶)
個個都講聲帶閉合 唔通個個都想聲帶閉合咩?

又一個冇經過嚴謹科學實證亂up嘅「練習」
聲帶係冇痛覺神經 我伸手入你喉嚨剪咗你對聲帶你都唔會覺得痛
請問你點主動訓練一樣冇痛覺神經嘅嘢?
好似叫你練個腦自己左右郁 叫你練啲毛自己左右郁
點練?練唔到加嘛
我地係靠喉嚨入面複雜嘅肌肉組群去帶動聲帶

用科學去諗 用理性去諗 #

啱同錯只係時代 地區 人定義等嘅問題
就好似西方有個年代係高髮線先叫靚 啲女士會故意去mun走自己啲頭髮
有個年代就跛跛下行路就係弱質纖纖 個個女士都拎住支拐杖出街

啱定錯 有時冇你自以為分得咁清楚

音樂都冇可能得一種聲音係啱
咁樣嘅話只會限制作為一個真係有興趣學唱歌嘅人對音樂藝術學習追求嘅可能性

就好似有好多種畫(好似係)
抽象 寫實 電腦 掃描 人象 風景
但你喺香港學唱歌 個個都話寫實先啱 寫實先靚 寫實先係畫畫
咁有冇人學到畫靚嘅寫實畫?

但有啲就係因為唔啱畫寫實 反而抽象佢先覺得表達到情緒 抽象先係佢最叻

喺香港 係冇呢個機會的 因為個老師自己都淨係識畫寫實畫

# Update: 我認為喺音樂藝術上 堅持只有一種聲音先係啱係好危險的
宜家有個愈嚟愈壯大嘅聲樂法
該老師強調厚聲有深度嘅聲先係正確

就好似煮嘢食
有個甜品師傅話甜味先係最勁
所有嘢食應該都要甜
椒鹽鮮魷要甜 薯片要甜 飯要甜 黑毛豬都要甜

大哥 冇人話甜唔啱 但一種菜式一種味
音樂genre咁能多
邊有可能個個風格個個人都係厚聲
有啲音樂有啲歌就係要薄啲尖啲爆啲弱啲奇怪啲普通啲甚至難聽啲
你可以keep你對甜嘅睇法
但唔可以話咸酸苦辣係冇用係廢係柒

邊個有權可以為「好聽」作定義?

你果套係古典聲樂 唔可以格硬套落去流行音樂甚至其他音樂 #
蕭Sir「正是聽」同大家傾下唱歌/音樂藝術(2)
https://lih.kg/3383367

蕭Sir分享之「正是聽」
https://lih.kg/3281036
唔好意思唔知呢條問題會唔會偏題
自從感冒左大半個月後發現把聲好容易沙
唱歌有時一沙聲就算落多啲compression都會沙
想問吓呢種情況駛唔駛睇醫生
定係抖一排就會好番?
Hihi

No worries隨便問!

可唔可以講多啲係點樣沙?
係聲音有雜聲?
有冇痛?
Compression你係指?
假聲唱唔唱到?
假聲仲ok
而家主要問題係閉合能力差
唱一首歌到中後段把聲已經好虛好沙
變左要依賴大量twang先hold到閉合
痛就無痛
雜聲就好多
唔好去感覺聲帶 唔好去感覺閉合
聲帶連痛覺神經都冇 我地係感覺唔到聲帶的

你個人會唔會重有啲攰 軟奶奶咁?
感冒已經好番超過一個禮拜
個人無唔舒服
唱嗰時係feel到肚被動發力緊
而家靠twang仲可以唱歌
只係唔知把聲(or聲帶)有無事
個肚都唔需要理會的放心
你用所謂twang嘅方法先唱到代表你本身啲肌肉弱過之前(如果你本身唔使)
或者係你重有鼻塞鼻水
你跟我上堂我會有練習幫到 一堂就會已經好返好多(不過要keep住練唔係仙丹)
如果自己就多啲休息要瞓返夠 休息夠好快冇事
如果正常range都出到聲聲帶冇事
睇醫生都唔會有用
啲雜聲可能係你啲平時唔相關嘅發聲肌肉組群參與咗 或者假聲帶都參與咗就會有
都係要休息返夠先
如果好耐都係咁就要諗諗點搞

暫時唔好硬格用所謂twang嘅方法去唱
始終你谷到一時谷唔到一世
長遠對發聲健康都係冇乜幫助
Ok 都係抖返排先再算
身體啲機能好誠實 佢攰就攰 要照顧好身體啊
你係跟邊套system學?個人認為Estill係最具體而又科學嘅system
Hihi

我會話我宜家係用台灣Mr. Voice嘅聲樂法
唔係因為我跟佢學所以就用佢 而係我睇過聽過試過唔同嘅聲樂法
最後得出結論佢係我見過最完整最直接最有用的

講明先 你覺得estill好或者有用 非常好 總之你覺得有用就得

以下係個人睇法
Estill嘅研究係好科學 的確係
但概念上有兩樣嘢我覺得有哲學討論空間

1 Estill本人有提過 佢自己係個natural singer 即刻天才 4歲開始就已經好唱得
佢研究唔同嘅肌肉 發聲組群等等 係希望知道自己點做到果件事 然後希望其他人都做得返

呢個位就係
A 佢本身係natural singer 所以佢並不是透過知識/認知先做到唱歌(唱得好好聽)呢件事
B 學estill嘅人係要透過學習控制身體不同組件去做唱歌(希望好聽)呢件事
咁其實個概念上係咪有一個possible嘅gap喺度?
如果你本身唔係透過控制唱歌先好聽 咁你點知透過控制唱歌就可以好聽?

我有一啲識嘅人
本身已經係natural singer嘅人就當estill(香港果派)係神咁拜 因為覺得好有用
有一啲普通啲嘅人 學完其實同冇學冇分別 不過就講到好多terminology可以嚇下人

2 有科學研究 唔代表係事實嘅全部
科學研究上有分研究結果係correlation定causation
Estill做好多研究 的確係
但始終我地人類嘅智慧暫時對於腦袋同身體嘅知識都係好少
所以所謂嘅研究 就真係只係研究 重未有最終答案

例如夜晚飲咖啡 因為有咖啡因 有啲人會瞓唔着
但有啲人都係會照瞓到
咁係因為重有好多其他因素影響 例如幾點瞓 果個人吸唔吸收咖啡因等等
你可以話咖啡因同睡眠有關係(correlation)
但唔係一個失眠嘅因果關係(causation)

喺聲音研究上都係 看似簡單 但其實當中有好多lone lone我地係未解釋到
例如我將個利根升高 就做到果個聲啦(先當係correlation)
但有人都係做唔到
咁做唔到就即係要練多啲囉
練咩呢?要練到點控制果組肌肉
點練呢?又去返嗱你試下諗住乜乜乜乜乜乜就得架啦
都係去返想像(好似古典聲樂咁)

諗呢一part 就係我認為暫時99.9%聲樂法都缺乏 而Mr. Voice係補充到呢一點

諗 個心諗咩 個腦諗咩 其實係會極度影響聲音嘅産生
重要只係講緊conscious level
暫時宜家所有所謂對於聲音嘅研究 都係插條嘢入你喉嚨 睇你入面郁咗啲咩呀果啲
但個腦呢?
你係因為想發聲(因)所以出聲(果)
但我地就只研究個果
我認為呢個就係暫時最大嘅原因點解唱歌教學99%重係停留喺石器時代
因為最複雜 有可能係最重要嘅腦或身體嘅協調能力(會唔會係另一個correlation 甚至係causation?) 我地重未有智慧去了解

當然Mr. Voice或者威宇老師個老師盧蘭青我都唔會話佢地掌握到100%嘅真相
但佢地嘅教學法cover到思想同心理哪部分
而且對大部人甚至natural singer都有決定性嘅影響
我本人練完佢嘅練習都有明顯同持久嘅進步同(發聲)健康
呢點係令我睇完咁多聲樂法 覺得佢暫時係最最最好 冇之一

打到手軟 唞唞先
男聲,正常練幾耐就可以將一首大部分既key node 落係A4-D5(2分鐘左右) 穩定舒適地用mix/belting 演出?

本身機體chest G2 - E4
head F4 - A5
Hihi

以你個range
好快就可以做到
只要你有對於音同發聲有正確嘅思維
但個過程一啲都唔容易 因為要你放低過往對於聲樂嘅「知識」
機體唔難練
個腦/心最難
腦/心最難既意思係指?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞