蕭sir唱歌經3

478 回覆
11 Like 15 Dislike
腦 對音高嘅「認知」
認為音高係高度嘅「高」 低音係低位嘅「低」

心 心態穩定
想音高
不去想中氣丹田
不想呼吸

全部嘢都同99%嘅聲樂法調返轉嚟講
但一但做到
就會有決定性嘅進步

(會有心法同思維練習做 唔係齋up的)
男 如果想練好唱歌 有冇咩歌比較適合練習?
Typo
*不想音高
Hihi

練歌分幾個大方向(勁爆概括咁講)
1 穩定發聲(心態/思維)
2 技巧(包括聲音上 音樂上如riff )
3 感情表達

睇你需要練嘅係咩 能力去到邊 唱開咩風格等等等等

歌係咩歌唔係真係最緊要
知道自己練緊乜先係最緊要
不然就會好容易日日唱但唔知練緊咩最後都係冇乜進步
巴打俾個面留個正皮可以嗎
其實咩叫twang?
Hihi

基本上重點所謂嘅twang係想令到聲音多啲中高頻
但因為做法太抽象 或者控制某一組specific嘅組織對於大部人嚟講其實太難
結果就變成喉核升高 喉嚨變緊 更容易閉氣/谷氣 聲音冇原因地變扁 更容易用力 聲音更快疲倦
上YouTube有一億個人教twang
有人話做啱twang咪冇事囉
但可惜嘅係十個有九個其實都做唔到(因為本來我地就唔需要控制咁多本來唔係俾我地控制嘅肌肉 即係不隨意肌)
佢地會話係鼻腔共鳴 其實鼻腔根本冇共鳴 只係佢地自我想像「果種聲」就係鼻腔共鳴 當中係完全0科學根據

總結係 覺得有用可以繼續做 但本人唔太建議 始終要先有動機(例如我想扮八婆)後有聲音
冇原因地做twang 通常放返落歌曲都唔知自己做緊乜
因為唱歌本來就唔應該係: 我呢句想低喉核 我呢句想大聲 我chorus要twang
我地唔係機械人 唱歌唔係鬥執行程式執行得夠準
聲音冇感情 冇動機 冇情緒 先係「唱歌好聽」最大嘅敵人
蕭sir

有關唱歌聲音會震唔穩既原因(主/副歌都會有)
氣息冇支撐/閉合不足/同時存在?
應該點去分別自己係邊種情況?
Hihi RatC

唔關「支撐」「丹田」事
就算關 最多都係吸得太多氣 subglottic pressure太大所以聲音唔穩定
—->唱歌時呼吸只需要自然呼吸 不要深吸不要大吸 好似講嘢咁自然呼吸就足夠的了

閉合不足
冇呢一回事
發覺係一連串超複雜嘅活動
冇辦法用所謂「閉合不足」去解釋
閉合不足只係一個毫無科學根據嘅說法
—->透過訓練發聲肌肉組群 令口咽腔/共鳴腔有足夠強調和彈性 就可以有穩定的聲音

你講果兩樣都唔使分

1 唱歌時保持自然呼吸 不要過多準備 不要深吸 要自然
2 唱歌時心態穩定 腦中不斷不斷不斷不斷默念留在原地

自己錄個before after對比下有冇分別
Typo
*發聲係一連串超複雜
搵緊有咩歌用嚟比賽唱
蕭b有冇咩推薦
Yooo

有冇咩歌已經有心水先?
揀歌人人口味要求唔同
我都係睇餸煮飯架咋
琴晚搵到首
愛情難以許可我們回到當初
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞